Zelená káva

Zelené kávové boby, které neprošly fermentací

Zdá se, že proces fermentace ničí některé ze zdraví prospěšných sloučenin v bobech. Lidé extrakt ze zelené kávy užívají v podobě doplňků stravy za účelem snížení hmotnosti a redukce chutě k jídlu (zejména na sladké).

Výzkumy ukazují, že zelená káva může skutečně při hubnutí pomoci. Snižuje hladinu krevního cukru a zamezuje ukládání tuku. U některých lidí také napomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

V současnosti zatím není stanovena optimální dávka extraktu ze zelené kávy, její obsah se může lišit podle jednotlivých výrobců.

Hlavní účinnou složkou zelené kávy je kyselina chlorogenová (obsahuje ji v malém množství i černá káva). Snadno je absorbována do organismu a je to právě ona nebo její metabolity (kyselina ferulová), která do těla přináší benefity zelené kávy.

Mechanismus podpory snižování hmotnosti u obézních osob či osob s nadváhou není zcela objasněn. Vědci věří, že kyselina chlorogenová omezuje příjem sacharidů ze střev po jídle.

Zelená káva stejně jako káva klasická obsahuje kofein, proto může mít obdobné vedlejší účinky jako káva:

  • Bolest hlavy
  • Žaludeční nevolnosti
  • Nervozita

Z důvodu, že obsahuje kofein, není vhodná konzumace zelené kávy pro osoby trpící

  • Šedým zákalem
  • Nervozitou a úzkostmi
  • Cukrovkou
  • Vysokým krevním tlakem
  • Syndromem dráždivého tračníku
  • Osteoporózou
  • Poruchami krvácení

Konzumace zelené kávy není vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Zelená káva může reagovat s mnoha různými léky, zejména však se stimulanty, léky na ředění krve, srdeční problémy, slabé kosti, plicní choroby, menopauzu, depresi a schizofrenii. Stejně tak není vhodné kombinovat s rostlinnými stimulanty nebo přípravky obsahujícími kofein.