Punicalaginy

Látky s řadou zdravotních benefitů, které se přirozeně vyskytují ve šťávě z granátových jablek

Punicalaginy jsou hlavními ellagitaniny v granátovém jablku. Nachází se v kůře granátového jablka, která díky nim má nažloutlou barvu. Díky tomu, že jsou rozpustné ve vodě, rozpouští se i v ovocné šťávě. Kromě punicalaginů obsahují granátová jablka ještě tři další polyfenoly, a to kyselinu elagovou, kyselinu galovou a antokyany, jako je delphinidin.

Silné antioxidanty

Punicalaginy se sice objevují v menším množství i v jiných plodech, jejich koncentrace v grantových jablíčkách je nejvyšší. Vedle toho, že neutralizují volné radikály, a snižují tak vliv oxidativního stresu, působí i antifungálně a antibakteriálně.

Protože mají vysokou biologickou dostupnost, organismus je snadno štěpí, vstřebává a následně využívá. Podporují optimální krevní tlak a pravděpodobně působí proti oxidaci LDL cholesterolu, čímž ještě více chrání kardiovaskulární soustavu. Zoxidovaný cholesterol totiž zužuje krevní cévy a brání průtoku krve, což může v důsledku vést až k mrtvici či infarktu. Punicalaginy navíc napomáhají ochraně buněk před poškozením UV zářením.

Pozitivně také působí v případě rakoviny prostaty, kdy mohou být prevencí jejího vzniku a indukovat apoptózu (programovanou buněčnou smrt) rakovinných buněk v prostatě. Podobně mohou působit i v případě rakoviny prsu. Podporují také zdravé fungování urinárního traktu a redukují pohyblivost potenciálně nebezpečné bakterie Escherichia coli.