Papain

Proteolytický enzym získávaný z listů a plodů papáji

Proteolytické enzymy napomáhají rozkladu aminokyselin na drobnější vlákna bílkovin. Proto se nezřídka využívají pro měkčení masa. Papain můžeme získat konzumací ovoce papája, vedle toho je však možné jej aplikovat také topicky, tedy přímo na pleť, stejně tak je možné jej užívat v podobě doplňků stravy.

Papain na lepší trávení

Coby tradiční medicína se využíval papain, respektive papája k úlevě od bolestí, podpoře trávení a fungování gastrointestinálního traktu a úlevě od zánětů. Papain proto může být nápomocen při bolestech v krku, kdy redukuje otoky, bolesti a začervenání. Protože proteolytické enzymy redukují záněty, mohou ulevit i v případě bolestí kloubů a dalších. Co se týče trávicí soustavy, zlepšovat může papain zácpu a nadmutost.

Papája na pleť

V případě topické aplikace zlepšuje stav vředů, poranění a dalších nedokonalostí kůže, podporuje také její hojení. Při užití v enzymatickém peelingu odstraňuje odumřelé buňky z povrchu kůže, kterou zanechává zjemněnou a rozzářenou. Doplňky stravy s jejím obsahem jsou vhodné především pro sportovce a fyzicky aktivní osoby, protože ulevují od bolestí svalů po intezivní fyzické zátěži.