Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)

Monoenové mastné kyseliny obsahující ve řetězci jednu dvojnou vazbu

Mononenasycené mastné kyseliny se vyskytují primárně v rostlinných zdrojích stravy, tedy v olivovém oleji, avokádu, různých druzích ořechů a morku. Na rozdíl od nasycených mastných kyselin ty mononenasycené regulují hladinu krevního cholesterolu. Mononenasycené mastné kyseliny obsahují jednu dvojnou vazbu mezi dvěma atomy uhlíku.

Olivový olej zdravý pro srdce

Z mononenasycených mastných kyselin se nejčastěji vyskytuje kyselina olejová, omega-9 mastná kyselina, dalšími jsou kyselina myristoleová, eruková, nervonová, palmitoleová (nacházející se ve vejcích) a kyselina gadolejová. Z hlediska výživy jsou vedle olejové významné kyselina nervonová, palmitoleová a eruková.

Kyselina olejová, společně s obsaženými polyfenoly, je hlavní složkou olivového oleje, který je prospěšný kardiovaskulární soustavě, zlepšuje koncentraci krevních lipidů, redukuje hypertenzi, inzulínovou rezistenci a systémové markery spojené se zánětlivými procesy v organismu.