Kyselina listová

Důležitý vitamín ze skupiny B

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B. Napomáhá organismu produkovat nové zdravé buňky. Pro správné fungování potřebuje organismus kyselinu listovou bezpodmínečně. Je velmi důležitá pro potenciálně těhotné ženy. Dostatečný příjem kyseliny listové před a během těhotenstvé působí jako prevence rozvoje vrozených defektů mozku či páteře, podporuje zdravý rozvoj nervové soustavy plodu.

Důležitý pro krev

Je také důležitým faktorem při krvetvorbě a součástí vzniku nukleových kyselin, podílí se i na vzniku mnoha aminokyselin. Je-li kyseliny listové v organismu nedostatek, hrozí anémie. Zkracuje se doba života červených krvinek, které jsou deformované a nemohou dostatečně přenášet kyslík. Mezi projevy tohoto typu anémie patří problémy trávicí soustavy (průjmy, zvracení, nevolnost…), vypadávání vlasů a vznik vředů v ústech.

Kyselina listová se podílí na formování mnoha typů aminokyselin. Mezi nejdůležitější patří methionin, který dokáže snižovat hladinu škodlivého homocysteinu v organismu. Podle některých zdrojů je právě homocystein příčinou rozvoje demence, aterosklerózy a dalších vážných onemocnění včetně rakoviny a onemocnění kardiovaskulární soustavy.

Příčin nedostatku je vícero

Mezi hlavní zdroje kyseliny listové patří zelená zelenina, ovoce, sušené fazole, hrášek, ořechy, sušené plody jako fíky a datle a případně potraviny obohacené o kyselinu listovou jako jsou různé celozrnné výrobky. Je však třeba dbát na to, že vařením se velká část kyseliny listové ničí. Pro doplnění kyseliny listové je proto vhodné konzumovat čerstvé zelené saláty.

Nedostatek kyseliny listové může vzniknout při onemocněních krve, lupénce, alkoholismu nebo při chorobách jater. Při nedostatku kyseliny listové vzniká megaloblastická anemie (viz výše).Kyselina listová a folát jsou formami ve vodě rozpustného vitamínu ze skupiny B, vitamín B9. Folát se vyskytuje přirozeně ve stravě, kyselina listová je syntetickou formou tohoto vitamínu. Mezi přirozené nejsilnější zdroje kyseliny listové patří tmavě zelená zelenia jako špenát, brokolice či listový salát, plody ibišku, chřest, z ovoce především banán, melouny a citróny, dále pak fazole, houby, maso a vnitřnosti a rajčatový či pomerančový džus.

Kyselina listová pro těhotné

Suplementace kyselinou listovou se využívá při terapii nedostatku, při anémii a neschopnosti střev vstřebávat optimálně živiny. Užívá se také v případě ulcerativní kolitidy, onemocněních jater daných alkoholismem či dialýze ledvin.

Důležitá je kyselina listová pro těhotné či pro ženy, které o těhotenství uvažují, coby prevence potratu a především vážných vrozených vad, poruch neurální trubice, kdy nedojde k řádnému vývoji páteře a zad. Pro podporu plodnosti mohou kyselinu listovou užívat i muži.

Někteří lidé užívají kyselinu listovou jako prevenci rakoviny tlustého střeva a děložního čípku, využívá se také pro podporu zdraví kardiovaskulárních soustavy a prevenci mrtvice a infarktu.

Dále se kyselina listová využívá v případě:

  • Zhoršování paměti
  • Alzheimerově chorobě
  • Ztrátě sluchu dané vyšším věkem
  • Makulární degenerace dané vyšším věkem
  • Syndromu neklidných nohou
  • Problémech se spánkem
  • Depresí
  • Osteoporóze
  • Bolestech svalů a kloubů
  • Poruchách imunity
  • Problémech s pletí a dásněmi