Kyselina jablečná

Alfa-hydroxykyselina s mnoha benefity pro pleť

Kyselina jablečná byla poprvé izolována v roce 1785 z jablečného džusu. Je to často právě ona, kdo propůjčuje potravinám a nápojům kyselou chuť. Spolu s dalšími kyselinami (především kyselina vinná) je příčinou nakyslé chuti vína. Je také složkou mnoha produktů péče o pleť a vlasy, včetně šamponů, tělových mlék, přípravků na nehtovou kůžičku a produktech proti akné a pro omlazení pleti.

Redukce pigmentace i vrásek

Kyselina jablečná se řadí mezi ovocné kyseliny, tzv. alfa-hydroxykyseliny, které podporují exfoliaci pleti tím, že ovlivňují soudržnost vazeb kožních buněk. Produkty s obsahem kyseliny jablečné pozitivně působí na pleť tím, že podporují:

  • Hydrataci pleti
  • Exfoliaci pleti a odstranění odumřelých kožních buněk
  • Vyhlazení pleti
  • Sjednocení barevného tónu pleti
  • Redukci vrásek
  • Pročištění a omlazení pleti

Kyselina jablečná ve vyšších koncentracích může dobře prostoupit do hlubších vrstev kůže, kde stimuluje produkci kolagenu. Kyselina jablečná je navíc vůči pleti méně dráždivá než většina dalších AHA-kyselin, i tak ale může dojít po aplikaci k začervenání pleti, pálení a svědění, zejména v oblasti očního okolí.

Organismus produkuje kyselinu jablečnou přirozeně při přeměně sacharidů na energii.