Pro nejspolehlivější a nejrychlejší doručení zboží, doporučujeme využít službu GLS. Pokud jste z Prahy, můžete také využít naší výdejny, která funguje bez omezení a je nejrychlejší.

Kurkuma

Exotické koření

Koření kurkuma se na indickém kontinentu využívá přes dva a půl tisíce let, stejně tak jej známe z Číny i východní a západní Afriky či Jamajky, kam se dostala v 18. století. V současnosti je pěstována v oblastech tropů.

Základ kari

Zpočátku byla kurkuma, respektive kurkumovník dlouhý, pravděpodobně kultivována jako barvivo, zanedlouho se ovšem přišlo na její využití coby dochucovadlo nebo v kosmetice. Již ve 13. století psal o tomto koření světoběžník Marco Polo. Kurkuma je klíčovou složkou práškového koření kari, jemuž tento kořen propůjčuje zářivou žlutou barvu.

Řada benefitů

V jihovýchodní Asii se kurkuma po staletí využívá i pro benefity, jež může přinést lidskému organismu. Coby součást Ajurvédy je známá již od roku 250 před Kristem, kdy ji proslulý indický lékař Sušrúta ve svém díle popsal jako lék pro úlevu při otravě jídlem. Kurkuma obsahuje aktivní látky kurkuminoidy, z nichž hlavní je kurkumin. Ten v organismu působí protizánětlivě, antibakteriálně a antimikrobiálně, podporuje zdraví srdce a kloubů a podle některých pramenů inhibuje dělení některých typů rakovinných buněk.

Kurkuma byla dlouho známá pod názvem „šafrán chudých“, právě proto, jak krásné žluté zbarvení propůjčuje jídlu. Jako koření bývá kořen kurkumy vařen s jídlem, nebo může být uvařen ve vodě, vysušen, oloupán a posléze nadrcen, z čehož vznikne typický silně aromatický prášek. Ten je možné vedle koření využít i pro výrobu kurkumového oleje, oblíbené složky kari past. Vedle toho visí často kořen kurkumy v indických domácnostech v kuchyni jako talisman pro štěstí a někdy jsou malé kořínky kurkumy pro štěstí přivazovány přímo ke kuchyňskému náčiní.  V Evropě a USA se kurkuma používá především jako barvivo v potravinářství, farmacii a textilním průmyslu.

Proti nadměrné pigmentaci

Britská značka Medik8 využívá ve svých produktech unikátní derivát kurkumy, které je schopen blokovat aktivitu enzymu tyrozináza. Ten je zodpovědný za nadměrnou pigmentaci a vznik nevzhledných tmavých skvrn na pokožce, které opticky přidávají věk. Při pravidelné topické aplikaci nejen, že dochází k redukci hyperpigmentace, ale pleť je rozjasněná a barevně sjednocená.

S článkem souvisí tyto výrobky:

Super C30
Maximalizujte jas pleti a bojujte proti prvním viditelným známkám stárnutí pleti s antioxidačním rozjasňujícím
100% vegan
Netestováno na zvířatech
1 300 Kč
Skladem - ihned posíláme
Doprava zdarma
Super C30 Intense
Povyšte svojí ranní péči o pleť na vitamínový rituál pro omlazení s nejsilnějším antioxidačním sérem
100% vegan
Netestováno na zvířatech
1 770 Kč
Skladem - ihned posíláme
Proč nakoupit u nás?
  • Doprava zdarma nad 1500 KčDoprava zdarma nad 1500 Kč
  • Netestováno na zvířatechNetestováno na zvířatech
  • 100 % zboží skladem100 % zboží skladem
  • Jsme výhradní distributorJsme výhradní distributor
  • Již 18 let na trhu18Již 18 let na trhu
  • Telefonní linka zdarma - 800 260 002Telefonní linka zdarma - 800 260 002
  • Vzorky zdarma k nákupům nad 1000 KčVzorky zdarma k nákupům nad 1000 Kč
  • Online poradna s reakcí do pár minutOnline poradna s reakcí do pár minut
  • Dárky k nákupu a pravidelné akceDárky k nákupu a pravidelné akce