Isoflavony

Fytoestrogeny, které v organismu mohou nabodovat chování estrogenů

Isoflavony (isoflavonoidy) patří mezi fytoestrogeny, aktivní látky pocházející z rostlin, které mají slabý estrogenní účinek. K nejznámějším, a nejlépe prozkoumaným isoflavonům patří ty, které se vyskytují v sóje.

Podle řady průzkumů mají na organismus ochranný a celkově pozitivní vliv. Jejich estrogenní působení je výrazně nižší než u hormonů estrogenů (je asi na jedné tisícině jejich účinku). Zejména prospěšné jsou díky tomu post-menopauzálním ženám, u nichž jsou hladiny estrogenů typicky snížené. Isoflavony u nich napomáhají ochraně kardiovaskulární soustavy a posilují kosti, ulevovat mohou také od symptomů menopauzy.

Možná prevence rakoviny kůže

Isoflavony mohou navíc omezovat účinek estrogenu na buňky v jednotlivých vrstvách kůže, čímž mohou snižovat riziko vzniku rakoviny kůže zapříčiněné tímto hormonem. Podle zkoumání navíc isoflavony mohou upravovat také tělesnou váhu, hladinu cukru v krvi, v některých případech dokonce nahradit hormonální substituční terapii při menopauze a působí také protizánětlivě.

V bakteriích ve střevech během trávení dochází k přeměně isoflavonů. Jakmile k této přeměně dojde, isoflavony začínají působit na organismus. V případě průjmu nebo po dlouhodobém užívání antibiotik může nicméně dojít ke snížení jejich absorpce ze střev, a tím pádem i snížení jejich účinku na organismus.

Ohledně sójových isoflavonů nicméně panuje i jistá kontroverze

Příliš velké množství konzumované sóji může totiž naopak stimulovat růst nádorů v na estrogen citlivé prsní tkáni u žen, které již rakovinu prsu tohoto typu prodělaly. Takové osoby by se konzumaci sóji měli zcela vyhnout, stejně jako ženy, které prodělaly další typy onkologických onemocnění vyvolaných hormony, jako je rakovina vaječníků či dělohy.

Negativně může nadměrný příjem sóji, a tím pádem jejích isoflavonů, působit také na štítnou žlázu, kdy inhibuje aktivitu thyroidální peroxidázy, enzymu zajišťujícího syntézu hormonů ve štítné žláze. Dostatečný příjem jódu nicméně tuto aktivitu dokáže potlačit. Problematický může být příjem sójových isoflavonů u kojenců, kdy u nich může dojít dokonce k úbytku kostní hmoty.