Jaké potraviny vám dodají energii? A na které si dát pozor?

Jaké potraviny vám dodají energii? A na které si dát pozor?

Jídlo je palivo, ale .. Některá jídla vám poskytnou jen rychlý přísun energie a pak se budete cítit zpomalení a unavení. Podívejte se, čemu se vyvarovat a co jíst, abyste zůstali co nejdéle fit!

To, co jíte, vám dodává energii. Některé typy potravin vám dodají rychle energii, která však nevydrží dlouho, následovat bude útlum spojený s únavou. Jiné druhy potravin vás udrží déle fit. Víte, které to jsou?

„Jednoduché“ sacharidy

Patří mezi ně těstoviny, bílý chléb, krekry, cukrovinky, sušenky a sladkosti. Potraviny vyrobené ze spousty cukru nebo rafinované bílé mouky nemají tolik vlákniny, aby je vaše tělo mohlo rozložit. Díky tomu se cukr dostane do krve opravdu velmi rychle. Získáte tak rychlý příval energie. Když však hladina cukru v krvi opět poklesne, dostaví se únava a zpomalí vás to.

Celozrnné potraviny

Patří mezi ně hnědá rýže, ječmen, ovesné vločky (ne instantní druh) a celá pšenice. Získáte z nich více vlákniny, díky čemuž bude vaše energie mnohem silnější a hlavně delší. Navíc jsou tyto potraviny nabité mnoha živinami, které jsou prospěšné pro lidský organismus.

skoje

Sladké nápoje

Co mezi ně řadíme? Patří mezi ně sportovní a energetické nápoje, běžné limonády a některé ovocné šťávy (ty se 100% podílem ovocné šťávy jsou mnohem výživnější). Po vypití těchto nápojů sice energie vystřelí, ale ne na dlouho – stejně jako se to děje u sladkých jídel. Některé z těchto nápojů obsahují také kofein. Pokud pijete příliš mnoho kávy a nemůžete dobře spát, povede to jen k tomu, že následující den budete unaveni ještě více.

Víno, pivo a likéry

Alkohol způsobuje únavu a ospalost. Pokud ho pijete v noci, bude pro vás velmi snadné usnout. Pravděpodobně se ale budete v noci častěji budit. Pokud je spánek trhaný, dost pravděpodobně se budete příští den cítit unavení.

Přeháníte to s červeným vínem? V malých množstvích je červené víno dobré pro vaše srdce. Stále jsou tu však jistá zdravotní rizika. Konzumace hroznového vína je pro váš organismus výrazně zdravější, bez vedlejších účinků, které má alkohol. Pokud jste tedy abstinent, zůstaňte u toho! Odborníci ani nedoporučují s alkoholem začínat. Pokud to jinak nejde, mějte na paměti přiměřené množství alkoholu: ženy a muži nad 65 let si mohou dát jednu malou sklenku vína denně a již žádný další alkohol. Muži mladší 65 let mohou mít dvě sklenky.

Voda

Technicky vám voda nedodá energii, protože nemá žádné kalorie. Ale pokud nebudete dostatečně pít, budete se cítit unavení. Dopřejte si vodu k pití při jídle a také po celý den. Je to ten nejzdravější nápoj, který můžete vašemu tělu dopřát. Přidejte si do ní citron, limetku nebo jiné ovoce, pokud vám to pomůže, abyste jí vypili dostatečné množství.

Mléčné výrobky

Mléko a potraviny, které ho obsahují, nijak nesníží vaši energetickou hladinu. Pokud máte intoleranci na laktózu, jednoduše si vyberte mléko bez laktózy nebo jiné než mléčné výrobky, jako jsou mandlové, sójové, rýžové, ovesné nebo kokosové nápoje. Určitě si vyberte ty, které jsou obohacené o vápník a vitamin D. Vaše tělo tyto vitamíny potřebuje.

skoje

A co lepek?

Pokud máte celiakii, vaše tělo neumí strávit bílkoviny nacházející se v pšenici, žitě, ječmeni a některých obilninách. Lepek vám může způsobit všechny druhy gastrointestinálních potíží, vyčerpat a unavit vás. Máte-li celiakii nebo intoleranci na lepek, konzumujte přirozeně bezlepková jídla a obiloviny, jako je quinoa, rýže a ořechové mouky.

Ale na lepku není nic nezdravého. Pokud se tedy po jídle cítíte dobře, nemusíte se mu vyhýbat.

Kofeinový impulz

Když začnete svůj den šálkem kávy nebo čaje, pocítíte okamžitý příval energie. Pokud však pijete více než několik šálků kávy denně nebo kávu vypijete těsně před spaním, nejspíše budete mít potíže s usínáním. A to vám znepříjemní následující ráno, dokud nebudete mít opět kofein! Pokud máte problémy se spánkem, vynechte kofein minimálně 6 hodin před spaním.

Smažená jídla

Pokud jíte stravu s vysokým obsahem tuku, nejspíše budete unavení během dne nebo hned po jídle. Zahrnuje to jídla vařená na velkém množství oleje nebo sádla. Smažená jídla neznamenají jen odliv energie; jsou špatná také pro vaše srdce, pokud si dopřáváte smažené pokrmy příliš často. Odborníci doporučují se smaženým jídlům obloukem vyhnout. Pokud si je však jednou za čas dopřejete, omezte se na malé porce a pouze několikrát za měsíc. Abyste se vyhnuli únavě ze smažené stravy, zvolte raději pečenou nebo grilovanou variantu pokrmů.

Kokosový a olivový olej

Stále více lidí začalo při vaření využívat kokosový olej. Ale mnoho odborníků na výživu je vůči tomu stále skeptických. Proč? Zatímco kokosový olej má tuky, které zvyšují váš dobrý cholesterol, je také plný nasycených tuků. Jaké je optimální množství nasycených tuků pro organismus? Ne víc než pouhá jedna polévková lžíce kokosového oleje denně.

Olivový olej je velmi prospěšný vašemu srdci. Ale i ty nejlepší tuky jsou nabité kaloriemi. Takže se omezte na 2 polévkové lžíce denně nebo méně, včetně toho, co je již obsaženo ve vašem jídle. Pokud to přeženete, můžete přibrat na váze.

Míříte na hostinu?

Je běžné, že jste hodně ospalí, když se přejídáte. Pamatujete si, jak se cítíte několik hodin po štědrovečerní večeři? Stává se to nejčastěji po velkém a sytém pokrmu. Pokud jíte spolu s bílkovinami hodně kalorií a sacharidů, budete mít myšlenky jen na spánek. Abyste tomu zabránili, snažte se jíst méně a menší porce. A naplňte svůj talíř větším množstvím zeleniny!

Čokoláda: mléčná versus hořká

Veškerá čokoláda obsahuje kofein. Z čokolády získáte také serotonin, chemickou látku, která vás uvolní – ale ne natolik, abyste se cítili unaveni. Jen sledujte cukr: jeho rychlý energetický přísun se zanedlouho promění v útlum. Pár kostiček čokolády je v naprostém pořádku. Zdraví prospívá tmavá čokoláda mnohem více než mléčná, protože získáte vyšší procento kakaa, které je zdravé pro srdce.

Čokoláda – chutná skvěle, obsahuje antioxidanty a flavonoidy, které pomáhají snížit krevní tlak a chrání tepny. Existují ale limity: buďte labužníci! Méně kvalitní čokoláda obvykle nebude obsahovat téměř žádné zdraví prospěšné flavonoidy.

Držte se hořké čokolády, která obsahuje nejméně 70% kakaa, abyste se vyhnuli příliš velkému množství cukru. Ale buďte opatrní, protože vyšší hladiny kakaa (70% až 85%) obsahují zároveň více tuku.

Sbíráte si vlastní houby

Houby jsou chutné, nabité živinami, nízkokalorické a mohou dokonce snížit riziko rakoviny. Ale než se je vydáte hledat do místního lesa, nezapomeňte, že konzumace nesprávného druhu hub může vést k čemukoli, od podráždění žaludku až po smrt. Na houby se vydejte pouze v případě, pokud jste odborníkem nebo s ním jste. Jinak si je raději bezpečně kupte na trhu nebo v obchodě.

Zelenina a ledvinové kameny?

Téměř každý by měl jíst více zeleniny. Tmavá listová zelenina – jako například špenát a kapusta – patří k těm nejzdravějším. Pokud však máte sklon k tvorbě ledvinových kamenů, snažte se sledovat, kolik zeleniny jíte. Tyto druhy zeleniny obsahují hodně šťavelanu, který může způsobit ledvinové kameny.

skoje

Příliš mnoho „nezdravých“ ryb

Ryby jsou bohaté na bílkoviny, s nízkým obsahem nasycených tuků a vysokým obsahem dobrých tuků, které vaše tělo potřebuje. Ryby absorbují rtuť. To je problém pro kohokoli, zejména pro těhotné ženy, protože to může poškodit nervový systém dítěte.

Každý týden můžete jíst asi dvě jídla s rybou s nízkým obsahem rtuti, jako jsou krevety, konzervovaný lehký tuňák nebo losos. Vyhýbejte se rtuťovým rybám, jako například: žralok, mečoun, makrela, červenice atlantská.

Náš tip: hledejte rovnováhu!

Naplňte polovinu svého talíře ovocem a zeleninou. Druhou polovinu rozdělte mezi bílkoviny a celozrnné potraviny.  Omezte cukr, sůl a nasycené tuky.

Toužíte po bílé rýži či smaženém jídle? Ačkoliv potraviny, které mají vysoký glykemický index (GI), rychle zvýší hladinu cukru v krvi, přesto existuje chytré řešení pro to, aby mělo vaše tělo dlouhodobější energii. Jednoduše přidejte jídlo s nízkým GI. Patří mezi ně fazole a čočka, ryby, drůbež, maso, tofu a neškrobová zelenina, jako je brokolice, artyčoky, chřest, řepa, mrkev, květák, okurky, lilek, pórek, žampiony, cibule, paprika, salát, špenát nebo cuketa

S článkem souvisí tyto výrobky:

Immunity ANNA BRANDEJS
Doplněk stravy Immunity ANNA BRANDEJS obsahuje vysokou dávku extraktu z kurkumy, lipozomální vitamin
100% vegan
1 240 Kč
Skladem - ihned posíláme
Imun 5 ANNA BRANDEJS
Dvouměsíční kúra pro posílení vaší imunity! Imun 5 je zdrojem pěti klíčových látek pro udržení normální
100% vegan
590 Kč
Skladem - ihned posíláme
Omega 3+3 ANNA BRANDEJS
Tento produkt je určený pro všechny, kteří si uvědomují důležitost zdravého stárnutí srdce, cév, mozku
1 490 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Účinky stresu na vaši pokožku a 9 tipů, jak je zmírnit
Zdravý život1.2.2021

Účinky stresu na vaši pokožku a 9 tipů, jak je zmírnit

Lidé všech věkových kategorií nyní více než kdykoliv jindy na sobě pociťují rostoucí úroveň stresu způsobenou nejistou zdravotní a finanční situací a obecným ekonomickým prostředím, studiem, prací, rodinnými problémy.

Zjistěte, jaký vliv má životní styl na vaši pokožku
Zdravý život12.1.2021

Zjistěte, jaký vliv má životní styl na vaši pokožku

Životní styl se zrcadlí nejen na celkovém zdraví organismu, ale také na stavu vaší pleti!

Psychodermatologie – když mysl „sžírá“ pokožku
Zdravý život27.7.2020

Psychodermatologie – když mysl „sžírá“ pokožku

Na špatném stavu pokožky a vlasů se může přímo podílet i špatný psychický stav. Například, existuje přímá souvislost mezi stresem vyvolanými záněty a akné, ekzémy, zhoršeným stavem vlasů apod.

Trpíte těmito „skrytými“ příznaky oslabené imunity?
Zdravý život20.7.2020

Trpíte těmito „skrytými“ příznaky oslabené imunity?

Oslabená imunita se nemusí ihned projevit nemocí, naše tělo nám umí s dostatečným předstihem vyslat signály upozorňující na to, že s naší obranyschopností není něco v pořádku.

Volné radikály – co způsobují a které potraviny vám pomohou zmírnit jejich negativní dopad?
Zdravý život17.7.2020

Volné radikály – co způsobují a které potraviny vám pomohou zmírnit jejich negativní dopad?

Volné radikály jsou nestabilní atomy, které v lidském těle poškozují buňky.. Před tímto negativním vlivem volných radikálů není uchráněna žádná buňka v těle. Volné radikály jsou v určité míře běžnou součástí lidského organismu, v některých situacích je však do těla dostáváme ve zvýšeném množství.