Vánoce jsou stres. Zvládněte je letos v pohodě!

Vánoce jsou stres. Zvládněte je letos v pohodě!

Vánoce klepou na dveře. Že nevíte, kde vám hlava stojí a z příchodu Štědrého dne se vám dělá spíš nevolno, než abyste se na něj těšili? Nenechte si nejhezčí svátky v roce zkazit jako každoročně. Přečtěte si předvánoční traumaplán.

Jestli se vám zdá, že z Vánoc blázníte, pak vězte, že nejste daleko pravdy. Na vině jsou hormony, které ovlivňují to, jak zvládáte stres, únavu i jak dobře či nedobře se vlastně cítíte. Co se tedy s hormony děje?

Zase ty hormony...

Podle vědců je pro předvánoční a vánoční období typická hormonální nerovnováha. Její příčinou je hektická náplň dnů společně s nezdravým životním stylem, symbolizovaným jak vánočními večírky, tak konzumací různých vánočních dobrot, které typicky nebývají synonymem zdravé a lehké stravy.

Vlivem Vánoc na lidskou psychiku se zabýval v roce 2011 ve své studii profesor Mike Ludwig z univerzity v Edinburghu. Dokonce definoval přímo „vánoční hormony“ a to, nakolik nás ovlivňují. Podle odborníka v předvánočním období ubývá racionálního rozhodování a my se naopak uchylujeme k absolutnímu iracionálnu, a to jak v myšlenkách, tak aktivitách. Stresujete se, že nestačíte koupit ten padesátý dárek pro svoji dceru? Nebo neustále myjete okna, protože se vám stále nezdají dostatečně čistá? To s vámi jen pracují „vánoční hormony“.

Podle specialisty neuroendokrinologie Ludwiga se jedná o běžné neurotransmitery kortizol, serotonin a dopamin. Ty v organismu působí samozřejmě celoročně, v předvánočním stresuplném období ale rozehrávají na naši mysl i tělo falešnou hru.

Začarovaný kruh únavy a stresu

Chvíle, které před Vánoci a Vánocích trávíme s rodinou a blízkými, sice navyšují spolu s pocity štěstí hladiny serotoninu, protože se však s přípravami pojí také řada stresujících událostí, narůstá i hladina stresového hormonu kortizolu. My poté sáhneme po čokoládě nebo něčem sladším, abychom si „spravili nervy“. To se sice na nějakou dobu stane a hladina dalšího pozitivního neurotransmiteru dopaminu dočasně vzroste, jakmile však začne klesat, tělo začne podvědomě vyžadovat další a další přísun „spravovače nervů“. Výsledkem je přejídání, kolísání inzulinu a tzv. sugar crash, tedy moment, kdy organismus zpracuje veškerý cukr a po období povznesení a energie přichází únava a netečnost.

Jenže únava a netečnost před Vánoci způsobí akorát další stres z toho, jak nestíháme a začarovaný kruh se rozjíždí. Stres má navíc za následek vysoký krevní tlak či oslabení imunitního systému. Jak ze začarovaného kruhu předvánočního stresu vystoupit? Podle profesora Ludwiga byste se měli soustředit na to, že Vánoce a krásné svátky nesouvisí s penězi, jídlem, ani úklidem, že důležitější než navařeno a naklizeno je právě kvalita společně strávených chvíl. Pokud jste navíc jediný člověk, kdo ve vaší rodině Vánoce řeší a stresuje se z nich, můžete zkusit své povinnosti (máte-li pocit, že bez umytých oken či pěti kil bramborového salátu nejsou Vánoce) delegovat mezi další členy rodiny.

Co dalšího vám pomůže proti únavě a stresu?

1. Dopřejte si chvíli jen pro sebe

Jakkoliv se to pár dní před Štědrým dnem může zdát jako bláznivina, vyhraďte si v každém následujícím dni pár minut jen sama pro sebe. Ať už je to meditace nebo si jen pusťte pár svých oblíbených písniček a zasněte se, takové chvíle pro sebe vám dodají energii. Sice ne tu fyzickou, ale i psychika je důležitá, možná dokonce důležitější.

Svých pár okamžiků si můžete užít i večer těsně před spaním. Než padnete do postele, vyčistěte si pleť a naneste svůj oblíbený noční krém či sérum (my v Medaprexu nedáme dopustit na retinolové sérum – to od Medik8 obsahuje vedle retinolu navíc vitamín E pro ještě vyšší antioxidaci pleti a jojobový olej, díky kterému si jeho aplikaci můžete užít coby masáž) a jen chvilku relaxujte, aniž by vám hlavou šrotovaly myšlenky, co všechno je další den třeba udělat. Když je vypustíte z hlavy na těch pár minut, nic se nestane.

RETINOL 3TR RETINOL 3TR Zredukujte jemné vrásky a rozjasněte svoji pleť, zatímco si v noci budete užívat spánku! Vitamínové sérum s obsahem Retinolu a Tokoferolu vám v tom bude skvělým spojencem. Jeho účinnost a oblibu dokazuje i to, že ve Velké Británii vyhrál Silver Aesthetic Award (stříbrné místo) za nejlépe prodávaný maloobchodní produkt. Pojďte „do něj“ taky! 1 020 Kč

2. Chytněte pomocnou ruku

Když jste unavená či smutná, což se před Vánoci poměrně snadno kombinuje, nutkání sáhnout po čokoládě nebo napečeném cukroví exponenciálně narůstá. Jak už jsme si ale vysvětlili, sladkosti nic neřeší, naopak. Pokud chcete svému tělu dodat energii zdravě a dlouhodobě, investovat můžete do kvalitních doplňků stravy.

Jedním z nich je LIFE ENERGY by Brandeis Clinic obsahující 6 rostlinných extraktů a 8 vitamínů, které vám dodají energii, zlepší náladu, a navíc podpoří imunitní systém, který stres spojený s Vánoci a obdobím svátků nadměrně zatěžuje.

3. Užijte si barvičky

Barvy Vánoc jsou jasné – zelená a červená společně s bílou. Co kdybyste si ale letos oblékli na sebe něco zářivého a veselého, ovšem v jiných barvách? Barevné oblečení vám zlepší náladu a také vám připomene, že Vánoce nejsou to jediné, nač se v nadcházejících dnech soustředit. Život je přece mnohem víc než sváteční shon!

4. Protáhněte se

I když si říkáte, že čas se krátí a trávit cenné minuty cvičením, které vás ještě vyčerpá, je hloupost, kdepak! Fyzická aktivita vám naopak dodá energii. Věnujte jí alespoň půl hodinky.

Cvičení odbourá stres, zlepší náladu, a navíc při něm spálíte i nějaké ty kalorie, což se v předvánočním a vánočním období může hodit (minimálně jako dobrá výmluva pro rýpavý vnitřní hlas, který vás přesvědčuje, že další porci bramborového salátu už byste si neměla dávat, protože je v něm plno majonézy).

Jestli máte pocit, že takhle před Vánocemi vypadáte vyčerpaně, cvičení zařídí přesný opak! Díky tomu, že podpoří krevní oběh, zlepší i vzhled vaší pleti, kterou rozzáří a krásně vybarví. Pokud se obáváte, že budete mít po cvičení obličej červený jako rak, pořiďte si sérum proti zarudnutí pleti Calwise Serum. To na začervenalý obličej naneste a během chvilky získá pleť zdravou barvu a jas, ovšem bez nežádoucího rudého odstínu.

CALMWISE SERUM CALMWISE SERUM Pokožka se sklony zarudnutí často pne, pálí, štípe a je nadměrně citlivá na negativní vlivy okolí. CALMWISE SERUM poskytuje od všech těchto projevů intenzivní úlevu. Kromě toho také redukuje projevy stárnutí pleti. 1 170 Kč

5. Úkoly odškrtávejte hezky popořadě

Před Vánocemi se povinnosti kupí. Nejlépe však uděláte, jak pro splnění všech úkolů, tak pro své mentální zdraví, když se vždy zaměříte pouze na jedinou aktivitu, kterou dotáhnete kompletně do cíle. Jestli tedy dosud nemáte dárky, vyhraďte si na jejich nákup jedno celé dopoledne či odpoledne a pořiďte je všechny. Inspirovat se můžete na internetu, abyste měli jasno, co se nabízí, a netrávili po obchodech zbytečně moc času. Mrkněte třeba do našeho e-shopu – pokud se vám něco zalíbí, produkt si objednejte a zvolte osobní odběr. Dárky pak u nás na adrese Truhlářská 1518/27 můžete vyzvednout až do pátku 22.12. do 17:30!

Pokud již dárky máte, ale děsíte se jejich balení, nakupte balicí papíry, pusťte si koledy a jeden večer si vyhraďte čistě na balení. Stejně tak si vyhraďte hodinku na úklid. Nevěříte, že lze předvánoční úklid takhle rychle stihnout? Držte se tohoto návodu.

Proč je lepší soustředit se vždy na jedinou povinnost? V opačném případě, kdy přeskakujete z jednoho úkolu na jiný, na sebe zbytečně nabalujete stres z pocitu, že toho sice děláte opravdu hodně, ale nic jste vlastně neudělali. A další stres před Vánoci? To nechcete.

Vánoční pětiminutovky, co vám zlepší náladu okamžitě:

  • Vystřihněte si z papíru sněhovou vločku. Pamatujete si to ještě ze základky?
  • Zapalte si františka či purpuru
  • Pusťte si oblíbenou koledu
Starší články:
Lykopen je silným spojencem pro vaše zdraví, působí i proti rakovině. Najdete ho třeba v rajčatech
Zdravý život16.11.2017

Lykopen je silným spojencem pro vaše zdraví, působí i proti rakovině. Najdete ho třeba v rajčatech

Lykopen je známý účinný fytonutrient s výraznou antioxidační kapacitou. Nejčastěji si jej spojujeme s rajskými jablíčky, vyskytuje se ale i v řadě dalšího ovoce a zeleniny.

Péče o jizvy je snadná a přináší kýžené výsledky. Vyžaduje ale vytrvalost
Zdravý život13.11.2017

Péče o jizvy je snadná a přináší kýžené výsledky. Vyžaduje ale vytrvalost

V péči o jizvy je třeba být důslední a věnovat se jí dlouhodobě, ideálně již od scelení a kompletního zhojení zranění. Jedině tak lze dosáhnout nejlepšího účinku.

Příčiny překyselení organismu. Znáte ty nejčastější?
Zdravý život10.11.2017

Příčiny překyselení organismu. Znáte ty nejčastější?

Překyselení organismu lze považovat za civilizační onemocnění 21. století. Podle některých odborníků, především Kurta Tupperweina, autora knihy Pryč s kyselostí stojí překyselení organismu za mnoha zdravotními problémy.

Jak dlouho trvá, než se bez cvičení sportovec dostane z formy?
Zdravý život1.11.2017

Jak dlouho trvá, než se bez cvičení sportovec dostane z formy?

Je to za mnohem kratší dobu, než byste čekali. Pomoci mohou doplňky stravy pro fitness a vliv má samozřejmě i to, jak jste na tom fyzicky.

Podzimní deprese není jen blbá nálada, ale je to skutečná lékařská diagnóza
Zdravý život27.10.2017

Podzimní deprese není jen blbá nálada, ale je to skutečná lékařská diagnóza

Padá na vás s příchodem podzimu a nástupem zimy splín? Nejste sami! Podzimní deprese je dokonce označení reálné diagnózy, o níž lékaři hovoří jako o sezónní afektivní poruše, tzv. SAD (z anglického označení seasonal affective disorder).