Skoro všichni jsme „kyselí“. Seznamte se s nejčastějšími zdroji překyselení organismu

Skoro všichni jsme „kyselí“. Seznamte se s nejčastějšími zdroji překyselení organismu

Stav latentního překyselení organismu je v dnešní společnosti poměrně častým fenoménem. Na vině je strava i vyčerpávající životní styl.

Ve výzkumu živin a stravy se často potraviny rozdělují na dvě skupiny – kyselinotvorné a zásadotvorné. Nejde o to, zda potraviny jako takové obsahují kyseliny či zásady, ale předně o to, jak reagují v našem organismu a produkci čeho (kyselin či zásad) stimulují.

Nejprve je nicméně třeba zdůraznit, proč je překyselení organismu takový problém a proč bychom si na něj měli dávat pozor. Normální tělesné pH by se mělo pohybovat kolem ideální hodnoty 7,4, tedy lehce alkalické.

Jaké potraviny jsou kyselinotvorné? P5edevším maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, umělá sladidla, cukr a jídla s jeho obsahem, luštěniny, obiloviny, vejce, káva, alkohol.

Ideální je mírná zásaditost

Hodnota pH určuje tzv. potenciál vodíku, tedy schopnost molekul přitahovat vodíková ionty. Škála pH má krajní hodnoty 0 a 14, přičemž 0 reprezentuje nejvyšší kyselost, zatímco hodnota 14 pak nejvyšší zásaditost. Protože je pro tělesné procesy ideální hodnota pH 7,4, snaží se jí organismus vlastními mechanismy dosáhnout. Je-li ovšem pH v organismu příliš kyselé, tělo si ve snaze neutralizovat tuto kyselost v orgánech, tkáních a tělesných tekutinách „bere“ vápník z kostí, což může vyústit například v osteoporózu.

Pokud je pH organismu nadměrně kyselé po delší dobu, pak nastává jev zvaný acidóza. Jejím opakem je alkalóza, tedy stav dlouhodobé přemíry zásad v organismu. Většina problémů s nevyváženým pH se nicméně týkají prvně zmiňované acidózy.

K ní dochází, když se v těle hromadí příliš kyselin. Obecně lze stanovit dva typy acidózy, respirační, pro niž je typické velké množství oxidu uhličitého v těle, a metabolickou, kdy organismus produkuje příliš kyselin nebo když naopak ledviny nejsou schopny kyseliny z těla odfiltrovat.

Symptomy acidózy

  • Osteoporóza a s ní související bolest kloubů a vyšší riziko zlomenin
  • Oslabená obranyschopnost
  • Svalová slabost
  • Přemnožení kvasinek
  • Pálení žáhy
  • Váhové výkyvy
  • Nedostatek energie
  • Překyselený žaludek
  • Časté bolesti hrudníku či podbřišku
  • Nízký krevní tlak

Co určuje, zda je jídlo zásadotvorné nebo kyselinotvorné?

Strava se v našem těle tráví a rozkládá se na popelnaté částice, jejichž charakter a pH určuje, zda jsou potraviny kyselino- či zásadotvorné.

Alkalizující jídla mohou obsahovat vyšší množství draslíku, vápníku, hořčíku a železa a zanechávají částice alkalické povahy. Kyselinotvorné potraviny na druhou stranu mohou obsahovat vyšší množství síry, fosforu a chloru a zanechávají částice kyselé povahy.

Zajímavé je, že alkalizující i kyselinotvorné potraviny mohou mít alkalické nebo kyselé vlastnosti, u alkalizujících převažují alkalické. Tělo nicméně pro své správné fungování potřebuje rovnováhu obojího.

Naše strava obvykle obsahuje více kyselinotvorných potravin jako je maso, vejce, cukr a potraviny s jeho obsahem či káva. Snížit obsah kyselin v těle je možné úpravou stravy a navýšením příjmu alkalizujících potravin. Do stravy proto zahrňte ovoce, zeleninu, ořechy, semínka a luštěniny. Nenechte se ovšem zmást. Například ovoce, jakkoliv obsahuje ovocné kyseliny, se v organismu chová zásadotvorně a rozkládá se na alkalické látky.

Co pomáhá na překyselení? Podpořit zásaditější pH organismu pomůže i doplněk stravy proti překyselení ANTI-ACID by Brandeis Clinic.

Překyselení organismu - jak se projevuje?

Nadměrná konzumace kyselinotvorných potravin má za následek, že ledviny, plíce a kůže extrahují svůj obsah vápníku, draslíku a hořčíku z tkání a kostí, aby vyvážily tělesné pH. Nedostatek těchto důležitých živin posléze může vést k zánětům kloubů, osteoporóze nebo vzniku ledvinových kamenů, dojít může i k rozvoji zánětů orgánů, problémům s pletí a infekcím urinárního traktu. Při překyselení žaludku zase dochází k pálení žáhy.

Přečtěte si o překyselení více v našem dalším článku!

Jak vzniká překyselení organismu a co s tím? Jak vzniká překyselení organismu a co s tím? Dlouhodobé překyselení organismu je vážný stav, který může mít za následek mnoho zdravotních komplikací včetně větší náchylnosti k fraktuře kyčelního kloubu ve vyšším věku. I proto je vhodné snažit se překyselení organismu pravidelně redukovat.

Starší články:
Bystrá mysl, zdravé srdce a dobrý zrak, to vše podpoří resveratrol
Zdravý život13.4.2017

Bystrá mysl, zdravé srdce a dobrý zrak, to vše podpoří resveratrol

Resveratrol je nejčastěji k dostání v podobě doplňků stravy. Na „západě“ je velmi oblíbený, a to díky jeho pozitivnímu vlivu na celkové zdraví organismu, zejména na zpomalování stárnutí, kardiovaskulární soustavu, fungování mozku a také prevenci poškození oxidativním stresem.

Tipy na nejlepší velikonoční dárky z našeho e-shopu (aby vás nepokakal beránek!)
Zdravý život10.4.2017

Tipy na nejlepší velikonoční dárky z našeho e-shopu (aby vás nepokakal beránek!)

Velikonoce sice ohledně dárků a jejich darování nejsou tak intenzivní jako Vánoce, nicméně už naše babičky říkávaly, že na Velikonoce bychom také měli dostat nějaký, alespoň malinký dárek. To aby nás „nepokakal“ velikonoční beránek.

Tohle jsou ty největší chyby, které děláte při hubnutí
Zdravý život31.3.2017

Tohle jsou ty největší chyby, které děláte při hubnutí

S jarem přichází změna. A není to zdaleka jenom o rozkvétajících květinách na zahrádce nebo jarním úklidu. Jaro je také obdobím, kdy se mnoho lidí soustředí na shazování zimních kil a „přípravu“ postavy na léto. Pokud chcete do léta zhubnout, přesvědčte se, zda neděláte některou z následujících chyb!

Tohle je jediný článek, který si musíte přečíst, pokud chcete svou pleť skutečně chránit před ultrafialovým zářením
Zdravý život22.3.2017

Tohle je jediný článek, který si musíte přečíst, pokud chcete svou pleť skutečně chránit před ultrafialovým zářením

To, že byste se měli alespoň v létě přes poledne chránit před ultrafialovými paprsky, pravděpodobně víte. Víte ale, že to zdaleka nemusí dostačovat? Jak moc jste v oblasti přípravků na opalování a ochraně pleti vzdělaní?

Zelený čaj podpoří zdraví srdce a sníží cholesterol. Je lepší si dát šálek nebo doplněk stravy?
Zdravý život20.3.2017

Zelený čaj podpoří zdraví srdce a sníží cholesterol. Je lepší si dát šálek nebo doplněk stravy?

Zelený čaj milují východní kultury pro jeho pozitivní vliv na celý organismus po staletí. Lístky tohoto čaje neprocházejí procesem fermentace tak jako čaj černý, zůstává v něm proto zachován vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Pokud vám ovšem zelený čaj z nějakého důvodu nechutná (mnoho lidí jej popisuje jako velmi hořký či bez chuti), spolehnout se na jeho účinky můžete i prostřednictvím doplňků stravy.