Nedostatek vitamínu B12 může ohrožovat i vás

Nedostatek vitamínu B12 může ohrožovat i vás

Vitamín B12 je jedním z vitamínů ze skupiny B. Udržuje zdravou a fungující nervovou soustavu a jednotlivé krevní buňky, účastní se přitom také tvorby DNA, genetického základu všech buněk. Dostatek vitamínu B12 je prevencí rozvoje megaloblastické anémie, jež bývá příčinou únavy a tělesné slabosti.

Aby si organismus ze stravy dostatek vitamínu B12 skutečně vzal, jsou zapotřebí dva absorpční kroky. První se odehrává v žaludku, kdy kyselina chlorovodíková oddělí vitamín B12 od bílkovin. Ve spojení s bílkovinami se totiž vitamín běžně vyskytuje v potravinách.

Posléze dojde k napojení vitamínu B12 na jiný typ bílkoviny, který vzniká v žaludku, tzv. vnitřní faktor, a k jeho absorpci organismem. U osob s perniciózní anémií nedochází ke tvorbě vnitřního faktoru, a tím pádem tyto osoby nedokáží dostatečně využívat vitamín B12 ze stravy či doplňků stravy.

Zdroje vitamínu B12 ve stravě

Vitamín B12 se přirozeně vyskytuje v řadě živočišných zdrojů potravy. V rostlinných zdrojích vitamín B12 nenajdete, jedině za předpokladu, že jsou o něj průmyslově obohacené. Mezi nejlepší patří hovězí játra, škeble, ryby, další masné produkty, vejce a mléčné výrobky. Kromě toho můžete vitamín B12 organismu dodat prostřednictvím doplňků stravy.

Pakliže se nevyhýbáte konzumaci živočišných produktů, přijímáte vitamínu B12 obvykle dostatek. Problém nicméně může nastat v případě zhoršené absorpce této živiny. K ní dochází často u seniorů, u nichž je typické snížení množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Také zmiňované onemocnění zvané perniciózní anémie způsobuje neschopnost organismu utvářet vnitřní faktor, nezbytný pro absorpci vitamínu B12 ze zkonzumované stravy.

Též osoby po operaci některé z lokalit trávicí soustavy nebo se zdravotními komplikacemi postihujícími trávicí soustavu, jako je Crohnova choroba či celiakie, mohou mít s dostatečným příjmem vitamínu B12 problém. Dochází u nich totiž ke snížení množství vitamínu B12, které je organismus schopen vstřebat. Problémy může způsobovat i atrofická gastritida, stav, při němž dochází ke ztenčení žaludečních sliznic, imunitní choroby typu lupus, dlouhodobé užívání léků proti překyselení žaludku či nadměrná konzumace alkoholu.

Vzhledem k primárně živočišným zdrojům vitamínu B12 ve stravě mohou mít problém s jeho dostatečným příjmem také vegetariáni, a především vegani, kteří odmítají konzumovat veškeré živočišné produkty. Také novorozenci narození vegetariánkám či vegankám mohou být nedostatkem vitamínu B12 ohrožení.

Jaký je vliv vitamínu B12 na organismus?

Protože se vitamín B12 v organismu účastní vzniku energie, je důležitý pro vitalitu, a to jak mentální, tak fyzickou. Tělesné buňky udržuje zdravé a silné. Bez vitamínu B12 naopak buňky hladoví, vyčerpávají se. Vitamín B12 uvolňuje energii do buněk, a navozuje tak rovnováhu mezi energií investovanou do aktivity mozku, orgánů i pro řízené aktivity, jako je pohyb.

Vitamín B12 potřebuje pro své zdraví i kardiovaskulární soustava. Jedním z jeho úkolů je, že z krve odstraňuje škodlivou bílkovinu homocystein. Pokud se homocystein krevním řečištěm volně pohybuje, poškozuje cévy a je příčinou rozvoje zánětu, a následných onemocnění srdce a cév. S homocysteinem a aktivitou vitamínu B12 souvisí i kosterní soustava. Vysoká hladina homocysteinu a naopak nízká vitamínu B12 bývá spojována s osteoporózou.

Problémy nervové soustavy

O důležitosti tohoto vitamínu pro nervovou soustavu není pochyb. Nervy mají na svém povrchu ochrannou vrstvu, která je brání před poškozením toxiny i volnými radikály vyskytujícími se v krvi.

Bez těchto vrstev zvaných myelinové pochvy jsou nervy odhalené, a může kvůli tomu dojít k jejich poškození, a dokonce i zániku. V případě letálního poškození mohou narušovat či bránit přenosu nervových vzruchů do mozku a z něj, a být tím pádem příčinou řady neurodegenerativních onemocněních. Jak s tím souvisí vitamín B12? Posiluje a stimuluje regeneraci myelinových pochev.

Zrádný Alzheimer

Jedním z neurodegenerativních onemocnění je Alzheimerova choroba. U pacientů, kteří jí trpí, byly pozorovány nízké hladiny vitamínu B12 ve srovnání se stejně starými jedinci, jejichž úsudek i paměť zůstávají bystré. Tak, jako vitamín B12 napomáhá ochraně myelinových pochev v celém organismu, působí stejně i v mozku.

U pacientů s Alzheimerovou chorobou často chybí u mozkových buněk právě myelinové obaly. Ze stejného důvodu může být nedostatek vitamínu B12 taktéž příčinou jednoho z typů demence, který je ale možné zvrátit úpravou stravy a navýšením příjmu této živiny.

I akutní nedostatek vitamínu B12 má na organismus neblahý vliv. Objevuje se únava, slabost, zácpa, úbytek chuti k jídlu. Nejproblémovější je nicméně opět vliv vitamínu B12 na nervovou soustavu, při jeho nedostatku se mohou objevit komplikace jako brnění končetin, problémy s rovnováhou, deprese, zhoršení paměti, zmatení smyslů.  Nízký příjem vitamínu B12 může zapříčinit poškození nervové soustavy, a to dokonce i u osob, které netrpí anémií. U dětí může být jeho nedostatek příčinou zpomalení růstu a vývoje, problémů s pohybem.

Pozor na kyselinu listovou

Vysoký příjem kyseliny listové může nedostatek vitamínu B12 po nějakou dobu zdatně skrývat. Není to ale tak, že by kyselina listová napravovala poškození nervové soustavy, pouze jej maskuje.

Jen mírný nedostatek vitamínu B12 nemusí být vždy patrný, pokud však nedojde k doplnění této živiny, objevit se mohou následující symptomy:

  • Slabost, únava
  • Srdeční palpitace
  • Bledá pleť
  • Zácpa, průjem, plynatost
  • Svalová slabost
  • Problémy psychologické rázu, jako je deprese, ztráta paměti, změny v chování
  • Zhoršení či ztráta zraku
  • Neurologické obtíže

Doporučený denní příjem B12

Kolik potřebujeme vitamínu B12? To se liší především dle věku

  • Kojenci do 6 měsíců – 0,4 μg
  • Batolata ve věku 7 – 12 měsíců 0,5 μg
  • Děti do 3 let – 0,9 μg
  • Děti do 8 let – 1,2 μg
  • Děti do 13 let – 1,8 μg
  • Adolescenti do 18 let a dospělí – 2,4 μg
  • Těhotné ženy – 2,6 μg
  • Kojící ženy – 2,8 μg
Starší články:
Velký soupis adaptogenů, které vám pomohou vypořádat se se stresem
Zdravý život18.5.2018

Velký soupis adaptogenů, které vám pomohou vypořádat se se stresem

Úzkosti, nespavost, nedostatek energie, „umrtvené“ libido, ale i nadýmání nebo problémová pleť, s tím vším vám mohou pomoci adaptogeny.

Glukosamin na klouby, ale nejen na ně. Čím prospívá organismu?
Zdravý život25.4.2018

Glukosamin na klouby, ale nejen na ně. Čím prospívá organismu?

Glukosamin není jen doplněk stravy, běžně se vyskytuje v lidském těle v chrupavkách. Tvoří jej řetězce cukrů a bílkovin, které jsou pevně provázané. Tělu napomáhá absorbovat nárazy a lubrikuje klouby. Umožňuje tak bezbolestný pohyb kloubů, kostí i svalů.

Zmáhá vás únava a bez energie se vám do ničeho nechce? Na vině může být onemocnění
Zdravý život19.3.2018

Zmáhá vás únava a bez energie se vám do ničeho nechce? Na vině může být onemocnění

Nedostatek energie může pramenit z mnoha příčin. Na vině mohou být zdravotní problémy, užívání léků, ale i špatná výživa, stres nebo prostě jen příliš nabitý diář. Jaká onemocnění mají únavu jako jeden z hlavních symptomů?

Parabeny v kosmetice mohou být nebezpečné. Dokonce v nižších dávkách, než se předpokládalo
Zdravý život16.3.2018

Parabeny v kosmetice mohou být nebezpečné. Dokonce v nižších dávkách, než se předpokládalo

Už jste o parabenech někdy slyšeli, tušíte, že s nimi něco není v pořádku a že byste je neměli používat, ale stále nevíte přesně co? Nebo se jim naopak vyhýbáte, ale spíše jen tak pro jistotu? Pak pro vás bude dobrým zdrojem informací tento článek týkající se parabenů v kosmetice a jejich rizik.

Ve vitamínech pro těhotné je nejdůležitější kyselina listová, ale důležitých je jich mnohem víc
Zdravý život12.3.2018

Ve vitamínech pro těhotné je nejdůležitější kyselina listová, ale důležitých je jich mnohem víc

Dostatečný příjem vitamínů je klíčový pro správné fungování organismu. V období očekávání jsou ale snad ještě důležitější. Které vitamíny byste v těhotenství neměli pouštět ze zřetele?