Bojujte vitamíny a doplňky stravy proti únavě a depresi

Bojujte vitamíny a doplňky stravy proti únavě a depresi

Zatím si sice užíváme dozvuky léta, nicméně příchod podzimu je nevyhnutelný. Ne každý toto nejbarevnější roční období má rád, naopak pro spoustu lidí je příčinou nostalgie či dokonce depresí, o únavě spojené se zkracujícími se dny ani nemluvě.

Správná výživa je základem zdraví, a správné živiny dokáží organismus posílit proti stresu, únavě i výkyvům nálad. Správné vitamíny navíc mohou napomoci stimulovat imunitní systém, žlázy s vnitřní sekrecí a trávicí trakt, stejně jako udržovat dobrou náladu. Vitamíny taktéž podporují optimální cirkulaci krve a transport kyslíku do celého organismu, čímž mají podíl i na energii a vitalitě.

Co pomáhá proti únavě? Dejte šanci vitamínům

Vitamín A

Vitamín A je důležitou živinou, která organismus chrání před poškozením viry, bakteriemi, houbami a alergiemi. Ty se mohou podílet na únavě i výkyvech nálady. Vitamín A také podporuje zdraví mukózních membrán v ústech, plicích, trávicích traktu, močovém měchýři a na děložním čípku. Díky tomu je pro cizorodé organismy složitější vstoupit do organismu a poškodit tělesné systémy.

Imunitu stimuluje vitamín A také tím, že zlepšuje aktivitu T-lymfocytů, které jsou hlavním prvkem prevence infekčních onemocnění. Klíčový je vitamín A i pro produkci červených krvinek, které v organismu zachovávají dostatečnou hladinu železa coby prevenci anémie. I ona bývá příčinou výrazné únavy.

Vitamín A lze získat buď z živočišných zdrojů, jako je maso, ryby a mléčné produkty, nebo v podobě provitamínu z ovoce a zeleniny, jako jsou papriky či mrkev.

B-komplex

Vitamíny ze skupiny B napomáhají zachovat zdravou nervovou soustavu, a to i v obdobích zvýšeného stresu a úzkostí. Vitamíny z B-komplexu snižují podrážděnost, vliv stresu i ulevují od únavy. 

V těle se nicméně neukládají, jejich nedostatek proto není neobvyklý. Výsledkem pak mohou být výkyvy nálad, únava a nižší odolnost vůči stresu. Vitamíny ze skupiny B načerpáte z vyvážené stravy, nicméně je vhodné zařadit i doplňky stravy s jeho obsahem, které zajistí jejich dostatečnou hladinu a správné fungování nervové soustavy. Díky tomu může dojít k úlevě od depresí, výkyvů nálad, svalové slabosti a únavy.

Jak vitamíny ze skupiny B působí proti únavě?

  • Vitamín B1 (thiamin) – účastní se konverze glukózy na energii.
  • Vitamín B2 (riboflavin) – napomáhá organismu vypořádat se s oxidativním stresem, a tím pádem působí proti únavě.
  • Vitamín B3 (niacin) – působí na aktivitu mozku, jeho nedostatek má vliv na nervozitu, stejně jako únavu a celkově zpomaluje.
  • Vitamín B5 (kyselina pantotenová) – podporuje aktivitu důležitých neurotransmiterů, jeho nedostatek zhoršuje náladu a je příčinou únavy.
  • Vitamín B6 (pyridoxin) – účastní se produkce serotoninu, melatoninu a dopaminu, jeho nedostatek může mít za následek i zmatení. Co se týče únavy, může ji snižovat, podporuje také imunitu, zejména při vystavení stresu. Zlepšuje navíc vstřebávání a využitelnost hořčíku a zinku.
  • Vitamín B9 (kyselina listová) - nejčastějším deficitním prvkem ze skupiny B je kyselina listová, její nedostatek může mít za následek dlouhodobě špatnou náladu a dokonce depresi. Vhodnými zdroji kyseliny listové jsou citrusové plody, fazole a listová zelenina. Vliv kyseliny listové na dobrý duševní stav dokládá i to, že osoby s její nízkou hladinou jen v malém počtu případů (7 %) reagují na užívání antidepresiv, oproti tomu osoby s její dostatečnou hladinou reagují na léčbu antidepresivy lépe (44 %). Užívání kyseliny listové tak může navýšit účinek užívaných antidepresiv.

Komplex nejdůležitějších vitamínů a minerálů najdete v doplňku stravy VIT-A-MIN by Brandeis Clinic, který obsahuje 16 hlavních živin, které nám často chybí a ze stravy jich nepřijímáme dostatek.

Vitamín D

Vitamín je důležitý pro zdravý růst buněk, regulaci imunitního systému a zachování celkového tělesného zdraví. Jeho nedostatek může mít za následek únavu a nízkou hladinu energie, zejména v obdobích náročnějších na stres. Výsledkem mohou být dokonce problémy se spánkem. Jeho nízká hladina může být riziková pro obranyschopnost, kterou oslabuje a celý organismus činí náchylnější vůči virům a bakteriím. Vyšší nemocnost, výkyvy nálad a nízká odolnost vůči stresu na sebe nenechají čekat.

Organismus vitamín D produkuje po osvícení ultrafialovým zářením ze Slunce, dalšími dobrými zdroji jsou tučné ryby (makrela, losos, tuňák, pstruh), maso, houby.

Co pomáhá proti únavě? Vyzkoušejte tyto živiny

Omega mastné kyseliny

Do stravy byste měli zahrnout dostatek omega-6 a zejména omega-3 mastných kyselin, o nichž se předpokládá, že snižují depresi, která se přirozeně pojí i s únavou. Ovlivňují fungování mozku, zejména mají vliv na náladu a paměť, účastní se produkce serotoninu a dopaminu.

Dopřávejte si proto mořské plody, zelenou zeleninu, chia semínka a drcená lněná semínka.

Tryptofan

Tryptofan je jednou z osmi esenciálních aminokyselin, které si organismus neumí utvořit sám a je proto třeba mu jej dodávat, ať už stravou nebo prostřednictvím doplňků stravy. Obsahují jej třeba banány, ananas, slunečnicová semínka či krůtí maso.

Tryptofan je prekurzorem melatoninu, niacinu a serotoninu, které organismu pomáhají vypořádat se stresem. Serotonin můžeme získat ze stravy, stejně tak jako správnou suplementací. Dobrým způsobem, jak hladinu serotoninu zvýšit, je užívání extraktu z Griffonia simplicifolia. Ten obsahuje aminokyselinu 5-HTP (penta-hydroxytryptofan), který se v organismu na serotonin přeměňuje. V případě nízké hladiny neurotransmiteru serotoninu se mohou objevovat úzkosti, deprese a zhoršená kvalita spánku.

Jód

Nedostatek jódu může být velký problém, protože jód je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy. Ta toho ovlivňuje více, než byste možná čekali – hladinu energie, metabolismus, tělesnou teplotu, obranyschopnost i výkon mozku, tedy koncentraci a paměť. Se špatným fungováním štítné žlázy se tím pádem pojí i deprese, výkyvy nálada a nadměrná únava.

Jód získáte z obohacené soli či konzumací mořských ryb či plodů moře. Nebo užíváním doplňku stravy s jeho adekvátním množstvím.

Selen                                                                                         

Také selen je prvkem důležitým pro fungování štítné žlázy. Účastní se konverze neaktivního hormonu štítné žlázy T4 na aktivní hormon T3. Napomáhá také antioxidantu glutathion peroxidáze chránit polynenasycené kyseliny v buněčných membránách před oxidací. Nejlepším zdrojem selenu jsou para ořechy.

Selen, vitamíny C, E a skupiny B spolu s šesti rostlinnými extrakty najdete v doplňku stravy proti únavě LIFE ENERGY by Brandeis Clinic.

Zinek

Zinek má vliv na produkci testosteronu a využívá jej mnoho enzymů, více než jakýkoliv jiný minerál. Je tím pádem důležitý pro mnoho tělesných systémů. Aktivuje trávicí enzymy nezbytné pro trávení jídla, působí také preventivně proti alergiím na jídlo. Ty mohou mít vliv i na deprese, protože v současnosti již víme, že potravinové alergie mohou být spouštěčem výkyvů nálad. Účastní se také oprav DNA a produkce bílkovin. Napomáhá též snižovat zánětlivé procesy v organismu a podporuje obranyschopnost.

Hořčík

Zlepšuje kvalitu spánku, odpočinku a podporuje regeneraci. Doplňky stravy s jeho obsahem zlepšují spánek a odstraňují únavu. Hořčík jako takový bývá někdy označován za „lék proti stresu“ a „nejlepší minerál na uvolnění“.

Zásoby hořčíku se vyčerpávají v důsledku konzumace alkoholu, nadměrné konzumace soli, kávy, cukru, kyseliny fosforečné ve sladkých limonádách, ale i stresu či užívání antibiotik a diuretik, jeho dostatečný příjem proto není vždy lehké zajistit. Mezi jeho zdroje patří mořské řasy, zelená zelenina a luštěniny, zařaďte je proto do své stravy. Nebo se spolehněte na výživové doplňky s jeho obsahem, například ty proti překyselení organismu, které vedle něj tradičně obsahují i sodík, draslík a vápník

Železo

U osob trpící dlouhodobou únavou se často doporučuje nechat si zjistit hladinu železa v organismu. Jeho nedostatkem bývají častěji postiženy ženy, ani mužům se ovšem deficience nevyhýbá. Kromě nedostatečné výživy může být na vině stres, dieta a velké fyzické vypětí. Anémie má podobné příznaky jako deprese - únavu, podrážděnost, sníženou schopnost koncentrace. Železo lze získat ve dvou formách, a to non-hem, kdy se jedná o rostliné zdroje, a hem železo, jehož zdrojem bývá maso a ryby a bývá tělem vstřebáváno a využitelné lépe.

Proti únavě a zejména proti depresi vyzkoušejte také:

  • Třezalka tečkovaná
  • Šafrán
Starší články:
Přečtěte si návod, jak prodloužit řasy. Tím, co jíte
Zdravý život17.8.2017

Přečtěte si návod, jak prodloužit řasy. Tím, co jíte

Husté, dlouhé řasy nemá od přírody bohužel každý. Nejčastěji se proto uchylujeme k řasenkám či umělým „brvám“ jako k jedinému způsobu, jak jim přidat na objemu a prodloužit řasy. Existují přitom mnohem sofistikovanější řešení, jak řasy zkrášlit - správnou výživou.

Dohnala vás únava a bez energie byste si šli nejraději lehnout?
Zdravý život3.8.2017

Dohnala vás únava a bez energie byste si šli nejraději lehnout?

Možná právě proto, že je léto obdobím dovolených, na nás často dopadá únava. Je třeba stihnout návaly práce před dovolenou, ať už v práci nebo doma v rámci přípravy na vysněný týden či dva volna, a po návratu dovolené na nás obvykle také čekají hromady povinností, které musíme zvládnout, i když bychom se potřebovali spíše pár dní v klidu „rozkoukat“. Do toho vysoké letní teploty a my jsme bez energie a unavení…

Doplňky stravy pro sportovce: Jaké živiny vám nesmí chybět
Zdravý život20.7.2017

Doplňky stravy pro sportovce: Jaké živiny vám nesmí chybět

Pokud jste fyzicky aktivní a sportujete, pravděpodobně vedete relativně zdravý životní styl, s čímž se pojí i zdravá strava založená na konzumaci libového masa a zeleniny. Dost možná si proto říkáte, že žádné další vitamíny, minerály a doplňky stravy pro sportovce užívat nemusíte. To je ale mýlka!

Překyselený organismus: Co s tím?
Zdravý život17.7.2017

Překyselený organismus: Co s tím?

Co pomáhá na překyselení? To se dozvíte v našem dnešním článku.

Vitamíny v těhotenství. Přečtěte si, které potřebujete a které vám možná chybí
Zdravý život3.7.2017

Vitamíny v těhotenství. Přečtěte si, které potřebujete a které vám možná chybí

Vitamíny pro těhotné hrají důležitou roli, mají totiž vliv na správný vývoj plodu, stejně jako na zdraví nastávající maminky. Získat je lze z vyvážené stravy, stále častěji ale budoucí maminky sahají po výživových doplňcích, u nichž mají jistotu, že splní všechny výživové nároky organismu.