Vláknina

Důležitá složka stravy, směs pro člověka nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů

Vláknina se nachází především v ovoci, zelenině, celozrnných potravinách a luštěninách. Asi nejčastěji se zmiňuje její schopnost působit proti zácpě. Potraviny obsahující vlákninu ale mají ještě více benefitů, mimo jiné napomáhají udržet zdravou tělesnou hmotnost a snižovat riziko rozvoje diabetu a srdečních onemocnění.

Organismus vlákninu nestráví, přesto je důležitá

Jako vlákninu označujeme tu část potravin rostlinné povahy, kterou tělo nedokáže strávit či absorbovat. Na rozdíl od makroživin (tuky, bílkoviny, sacharidy), které tělo rozkládá, vstřebává a využívá, vláknina projde trávicím ústrojím a organismus ji vyloučí. Vlákninu lze rozdělit na ve vodě rozpustnou a nerozpustnou.

Vláknina rozpustná ve spojení s vodou utváří gelovitý materiál. Napomáhá snižovat krevní cholesterol a hladinu krevního cukru. Rozpustnou vlákninu najdeme v ovesných vločkách, hrášku, fazolích, jablcích, citrusových plodech, krvi, petrželi, lněných semínkách a psylliu.

Vláknina nerozpustná podporuje optimální prostup stravy trávicím traktem a navyšuje objem stolice, tudíž je její konzumace prospěšná v případě časté zácpy či nepravidelného vyprazdňování. Celozrnná pšeničná mouka, otruby, ořechy, fazole a zelenina, jako je květák, zelené fazolky či brambory, jsou dobrými zdroji tohoto typu vlákniny.

Většina potravin z rostlinné říše, jako jsou ovesné vločky či fazole, obsahuje oba typy vlákniny, množství každého typu se však může v různých potravinách lišit. Abyste těžili z co největších množství benefitů, konzumujte širokou škálu potravin s vysokým obsahem vlákniny.

Hlavní pozitiva konzumace vlákniny:

Optimalizuje pohyby střev. Díky tomu, že vláknina navyšuje váhu i objem stolice a zároveň ji mírně ředí, umožňuje její snazší průchod přes střeva a úlevu od zácpy. V případě průjmů může zase vláknina pomoci stolici zahustit, protože absorbuje vodu a dodává stolici objem.

Napomáhá zdraví střev. Dostatečný příjem vlákniny snižuje riziko vzniku hemeroidů a divertikulitidy (zánětlivé onemocnění tlustého střeva). Část vlákniny navíc v tlustém střevě fermentuje, což může působit preventivně proti onemocněním střev.

Snižuje hladinu cholesterolu. Rozpustná vláknina může snižovat celkový krevní cholesterol tím, že snižuje LDL cholesterol, tedy „zlý“ cholesterol (nízkohustotní lipoprotein). Pozitivně ovlivňuje zdraví kardiovaskulární soustavy i tím, že snižuje krevní tlak a zánětlivé procesy.

Napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. U pacienti trpící diabetem může rozpustná vláknina zpomalovat vstřebávání cukru a vyrovnat hladinu krevního cukru.

Napomáhá získání a zachování zdravé tělesné hmotnosti. Strava s vysokým obsahem vlákniny obvykle zasytí více než ta bez vlákniny, vydržíte po ní navíc déle sytí. Na stejné množství mívá obvykle strava bohatá na vlákninu menší množství kalorií a i její konzumace typicky zabere déle.