Světlicový olej

Hydratační olej ze světlice barvířské

Světlice barvířská je stará kulturní rostlina s domovem v Indii. Pěstuje se především pro svá semena, z nichž se za studena lisuje olej s vysokým obsahem kyseliny linolové, esenciální nenasycené mastné kyseliny. Světlicový olej se využívá nejen coby výživná potravina, ale také jako součást kosmetických produktů.

Proti stárnutí pleti

V kosmetických produktech působí proti stárnutí pleti, podporuje její pružnost a zachovává hydrataci. Zvlhčuje povrch pleti, která díky tomu získává rozzářený, svěží vzhled. Produkty s jeho obsahem jsou proto vhodné nejen pro péči o stárnoucí pleť, ale podporují i pleť suchou či citlivou se sklony k podráždění. Navíc kůži napomáhá přitáhnout a zadržet v sobě vodu.

Prevence suché pleti

Kyselina linolová, omega-6 mastná kyselina, a vitamíny, které světlicový olej obsahuje, působí preventivně proti suché, hrubé pleti, navíc napomáhají i jejímu pročištění od nečistot a přebytečného kožního mazu. Světlicový olej proto může být účinným prostředkem proti ekzémům, zlepšovat stav lupénky a dokonce akné.

Coby potravina má světlicový olej ještě delší historii používání. V současnosti se nezřídka nachází v majonéze, salátových dresincích, ale i dezertech a trvanlivém pečivu.