Ricinový olej

Olej získávaný z ricinovníku (skočce obecného), často se využívá pro podporu růstu řas

Ricinový olej je světležlutý a v průmyslu se využívá během výroby mýdel, maziv, průmyslových kapalin, barev a barviv. V kosmetickém a farmaceutickém průmyslu nachází využití při výrobě léčiv, parfémů a je oblíbeným produktem pro zlepšení kvality a hustoty řas a obočí. Může však způsobit také podráždění.

Zdravotní benefity

  • Revmatismus: Mastné kyseliny, které se v ricinovém oleji nachází, jsou velmi efektivním způsobem léčby revmatismu, artrózy a dny. Snadno prochází skrz kůži. Často se navíc smíchávají s dalšími léky, jimž olej usnaňuje průchod kůží a zvyšuje jejich účinky.
  • Antikoncepce: Ricinový olej obsahuje toxin ricin (bílkovina) který, pokud se podává ve velmi nízkých dávkách, působí baktericidně. Díky této vlastnosti se využívá jako spermicid ve spermicidních gelech a vodách. Ve vyšších dávkách podávaná těhotným může vyvolat potrat, nikdy se však toto použití nedoporučuje, protože může způsobit vážné zdravotní problémy i matce.
  • Poruchy menstruačního cyklu: Kyselina ricinolejová přítomná v ricinovém oleji stimuluje menstruační cyklus a napomáhá v případech zpoždění menstruace, menstruace bolestivé. Taktéž ulevuje od menstruačních bolestí.
  • Péče o pleť: Ricinový olej obsahuje také kyselinu undecylenovou která má baktericidní a dezinfekční vlastnosti a využívá se pro léčbu kožních chorob a vředů, zejména těch vzniklých v důsledku bakteriální či houbové infekce.
  • Zácpa: Velmi častým použitím ricinového oleje je právě jako přípravku proti zácpě. Velmi často uleví, když tradiční laxativa selžou.
  • Laktace: Ricinový olej dokáže stimulovat produkci mateřského mléka. Zlepšuje také jeho kvalitu díky obsahu mastných kyselin. Při kojení je však třeba užívání konzultovat s lékařem, aby nedošlo k negativnímu vlivu na dítě.