Nosné oleje

Základní oleje, do nichž je možné přimíchávat další přísady, a zlepšovat tak kvality výsledného kosmetického produktu

Nosné oleje v oblasti kosmetiky jsou takové, které často tvoří jednu ze základních složek kosmetického produktu. Mají takové vlastnosti, že se snadno mísí s dalšími aktivními složkami, například esenciálními oleji, ale také částicemi, jako jsou třpytky, sopečný perlit nebo jinými aktivními látkami. Různé nosné oleje se liší co do vzhledu, konzistence, hustoty a samozřejmě složení, na kterém nejvíce závisí to, jak daný olej působí na pleť.

Oblíbený kokosový olej

Mezi nejoblíbenější a nejčastěji se vyskytující oleje patří kokosový, mandlový, jojobový a arganový olej. Zejména kokosový olej zažívá v poslední dekádě doslova boom, používá se nejen na vaření všeho druhu, ale především jako kosmetický produkt snad úplně na všechno – od suché kůže a vrásek, přes strie a celulitidu až po vlasy a rty.

Mandlový olej je spíše kosmetickou stálicí. Má vyšší hustotu a oproti kokosovému oleji je mastnější, často se proto používá do tělových krémů či krémů na ruce, které mají ulevit suché pleti.

Pro citlivou a podrážděnou pleť je dokonalý olej jojobový, který má hojivý účinek, zklidňuje a redukuje podráždění. Oproti mandlovému oleji není tak mastný, z jeho benefitů proto může těžit i mastnější pleť, pro niž jinak pleťové oleje nejsou zcela vhodné. Té propůjčí hydrataci a napomáhá i redukci akné.

Také arganový olej má coby kosmetický produkt své místo na výsluní jisté již pár let. Původem z Maroka tento jedinečný olej se složením plným vitamínů, především pro pleť důležitých vitamínů A a E, a esenciálních mastných kyselin působí nejen proti suché pleti, ale bojuje i proti rozvoji vrásek. Zklidňuje též podrážděnou pleť, je proto vynikajícím pomocníkem pro ekzematiky nebo když se třeba spálíte na sluníčku. Podporuje hojení poškozené pleti a dodává jí zdraví a zdravý vzhled.