Lanolin

Žlutá mazlavá látka, kterou vylučují některá domácí zvířata ze svých mazových žláz zvířat tvořících vlnu

Lanolin je přírodně se vyskytující mast, kterou přirozeně vylučují ze svých mazových žláz ovce domácí a další zvířata chovaná pro vlnu. Ovce produkovaný lanolin chrání před namočením vlny, například při dešti. Z ovčí vlny se pak získává jejím lisováním mezi válci. Utvářet přitom může lanolin až 10 % veškeré váhy ovčí vlny.

Vosk pro hydrataci suché pleti

V závislosti na tom, jaký živočišný druh lanolin produkuje, liší se i jeho složení. Lanolin neobsahuje glycerol, má spíše charakter vosku. Obsahuje také cholesterol a má výjimečnou afinitu k vodě. Lanolin je tedy vosk složený především z kombinace esterů, mastných alkoholů (cholesterolu, lanosterolu, agnosterolu, cerylalkoholu, cetyl alkoholu, lano-oktadecyl alkoholu, karnaubylalkoholu). Menšina těchto mastných alkoholů je kombinována s mastnými kyselinami, zejména kyselinou palmitovou, myristovou, kaprinovou, butickou, lognocerovou a cerotickou.

Již od antických časů se využívá pro topickou aplikaci pro terapii řady kožních problémů. Využívá se jako hydratační prostředek a prevence suché, hrubé pleti, jejímu svědění nebo drobných podráždění. Zjemňuje pleť, kterou zároveň zahrnuje vláhou, jež v ní uzamyká. Suchost pleti pramení především transepidermální ztrátou vody. Tím, že na kůži lanolin utváří mastnou vrstvu, hydrataci v pleti uzamyká a zabraňuje jejímu odparu.