Kyselina retinová

Jeden z typů retinoidů, forem vitamínu A

Pojem retinoidy v sobě zahrnuje na 4 tisíce látek získaných či odvozených od vitamínu A. Ten si organismus savců neumí sám vytvořit, je proto nutné přijmout jej ve stravě, či topickou aplikací pro zlepšení stavu pleti. V těle se ukládá v játrech, které jsou také jeho největším potravinovým zdrojem.

Syntéza z retinolu a retinalu

Kyselina retinová vzniká pomocí dvou enzymatických reakcí, kdy se jako první přeměňuje retinol na retinal reverzní oxidací, a posléze dochází k jeho další oxidaci na kyselinu retinovou. Stejně jako ostatní retinoidy je i kyselina retinová na světlo citlivá a v tucích rozpustná.

Kyselina retinová je vysoce biologicky aktivní, účastní se procesu růstu mnoha typů buněk včetně epitelových, jejich dozrávání i apoptózy, nezbytná je také při embryonálním vývoji orgánů. Důležitá je kyselina retinová i pro zdraví zrakového ústrojí.

Pozitivní vliv na pleť

Pozoruhodný je ale především vliv kyseliny retinové na pleť a řadu kožních obtíží. Preventivně působí proti akné a stárnutí pleti. Kyselina retinová se snadno vstřebává do kůže, a působí proti vzniku vrásek, stařeckých skvrn a dalších známek stárnutí pleti tím, že pozitivně působí na vznik buněk kůže.

Protože je ale kyselina retinová při topické aplikaci velmi dráždivá a pleť vysušuje, většina produktů přislibujících tyto pozitivní účinky, obsahuje spíše retinol či retinaldehyd, které se v kůži na kyselinu retinovou teprve přeměňují.

Kyselina retinová na předpis

Produkty obsahující přímo kyselinu retinovou proto není možné koupit volně, ale pouze na lékařský předpis. Jejich užívání se doporučuje jen po krátkou dobu. Koncentrace kyseliny retinové se v produktech pohybuje mezi 0,05 a 0,025 % pro velmi citlivou pleť.