Péče o citlivou aknózní pleť je oříšek. Vsaďte na beta-glukany

Péče o citlivou aknózní pleť je oříšek. Vsaďte na beta-glukany

Vybrat správnou péči o pleť, která trpí na akné, ale zároveň je přecitlivělá, nebo dokonce v některých lokalitách také vysušená, bývá komplikované. Některé lokality je třeba čistit a ulevit jim od kožního mazu, jiné naopak zahrnout hydratací. A celkově pleť potřebuje obnovit fungování ochranné kožní bariéry. Jedním z typů aktivních látek, které mohou zdraví a krásu pleti podpořit, jsou beta-glukany.

Beta-glukany jsou druhem rozpustné vlákniny, která se může získávat mimo jiné z ovesných vloček, nazývat je nicméně můžeme i přirozeně se vyskytujícími polysacharidy, lineární polymery glukózy. Nachází se v třeba v buněčných stěnách pekařských kvasnic, některých typech hub a plísní, řasách nebo obilných otrubách.

Nejen jako doplňky stravy

V současné době se beta-glukany stávají velmi často složkou kosmetických produktů. Proč? Protože mají hned několik pozitivních účinků na pokožku. Již delší dobu se využívají v podobě doplňků stravy, a to mimo jiné pro podporu obranyschopnosti. V organismu totiž navyšují aktivitu makrofágů, buněk imunitního systému, které likvidují potenciálně škodlivé patogeny.

Co se však pleti týče, redukují vrásky a jemné rýhy a ulevují od podráždění a přecitlivělosti a pleť zklidňují. Podobně jako v těle také v kůži navyšují aktivitu makrofágů, čímž snižují riziko infekce a stimulují hojení pokožky. Zlepšují také stav popálené pokožky a urychlují její regeneraci.

Úleva pro namáhanou pleť

Ideální jsou proto pro suchou, hrubou či popraskanou pleť. Tu chrání před infekcemi, podrážděním a vnějšími stresory. Vhodné jsou nejen pro pleť poškozenou či popálenou, ale také stiženou ekzémy a dermatitidami.

Posílení kožní bariéry podporuje úlevu od těchto nežádoucích stavů. Jednotlivé molekuly beta-glukanů se k sobě na povrchu kůže vážou, a utváří tím lehký film, který ještě více zlepšuje kvalitu kožního pláště. Z pozitivního vlivu beta-glukanů mohou těžit všechny typy pleti, zejména ale pleť citlivá či náchylná k začervenání a podráždění.

Antioxidace proti předčasnému stárnutí pleti

Beta-glukany jsou navíc přímo nabité antioxidanty, podporují tedy antioxidační systém pleti, a tím pádem brání jejímu předčasnému stárnutí. Neutralizují volné radikály, a tím snižují poškození kůže na buněčné úrovni.

Antioxidanty by měly být součástí každodenní péče o pleť, protože oxidativnímu stresu jsme například prostřednictvím ultrafialového záření nebo znečištění vystavování každý den. Mimochodem, volné radikály se v organismu formují i vlastními metabolickými procesy těla!

Úleva pro suchou pleť

Beta-glukany zajistí také hloubkovou hydrataci kůže. Při topické aplikaci prostupují nejen do epidermis, ale i hlouběji do dermis. Tady zlepšují hydrataci, čímž zlepšují vzhled vrásek a jemných rýh.  Působí jako humektanty, tedy látky, které do kůže uzamykají vláhu a zároveň brání jejímu vypařování prostřednictvím transepidermální ztráty vody. Beta-glukany mají navíc podobnou strukturu jako oblíbená hydratační látka kyselina hyaluronová. U ní se tvrdí, že je nejsilnějším hydratačním činidlem, které v sobě dokáže zadržet obrovské množství vody (až tisícinásobek své váhy). Jenže beta-glukan dokáže něco podobného, podle některých výzkumů dokáže hydratovat pleť až o pětinu více než kyselina hyaluronová.

S hydratací úzce souvisí anti-agingový účinek. Přesušená pleť nemůže nikdy vypadat mladistvě. Beta-glukany ale podporují omlazení i dalším mechanismem. Protože se jedná o molekuly unikátního cukru, mohou se vázat na řadu receptorů v lidském těle. V závislosti na tom, kde se molekula naváže, může mít beta-glukan rozdílný účinek. Posiluje hydrataci, a navíc podporuje produkci kolagenu ve fibroblastech, čímž ještě více redukuje vrásky a zpevňuje povolenou pleť. Mají navíc podobně fotoprotektivní účinek na kůži jako vitamín E, což znamená, že posiluje odolnost pleti vůči UV paprskům.

Starší články:
Za stařecké skvrny a nadměrnou pigmentaci může slunce. Stejně jako za 80 % projevů předčasného stárnutí pleti
Problémy s pletí21.2.2019

Za stařecké skvrny a nadměrnou pigmentaci může slunce. Stejně jako za 80 % projevů předčasného stárnutí pleti

Jakkoliv se tmavým flekům na pokožce přezdívá stařecké skvrny, neformují se v důsledku stárnutí pleti, ale její nedostatečné ochrany před slunečním zářením. Kůže si totiž pamatuje každé poškození sluncem, a dá vám to po letech pořádně najevo. A zdaleka to není jen nadměrná pigmentace, na co má sluníčko vliv. Je také příčinou vrásek, úbytku pevnosti i elasticity pleti.

Hydratace suché pleti snadno a rychle. Pomohou vám hydratační magnety a glycerin
Problémy s pletí19.2.2019

Hydratace suché pleti snadno a rychle. Pomohou vám hydratační magnety a glycerin

A vedle toho také další aktivní látky, které najdete v různých kosmetických produktech. Jak vlastně pleť vodu čerpá a zadržuje?

Micelární voda, micelární pěna a další micelární produkty. Jak fungují?
Problémy s pletí1.1.2019

Micelární voda, micelární pěna a další micelární produkty. Jak fungují?

Slovo micelární se v poslední době skloňuje v různých pádech i spojeních. Co je na micelární produktech tak převratného, a proč se nyní vyhřívají na výsluní popularity?

Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť
Problémy s pletí23.11.2018

Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť

I když se jedná o poměrně silnou kyselinu, nemusíte mít z její aplikace na pleť obavy. Naopak, dokáže jí prospět. Poradí si totiž jak s nežádoucím leskem, pupínky a rozšířenými póry, tak s akné.

Černá slupovací maska s aktivním uhlím. Jak působí proti akné a rozšířeným pórům?
Problémy s pletí21.11.2018

Černá slupovací maska s aktivním uhlím. Jak působí proti akné a rozšířeným pórům?

Aktivní uhlí se v minulosti využívalo jako univerzální protilátka při otravách jídlem a jedy, nebo pro filtraci vody. Jeho využití ale sahá mnohem dále. Třeba do kosmetiky. Užít si jej můžete v moderních černých maskách, které stahují a čistí rozšířené póry a redukují akné a lesk pleti.