Jak se zbavit pih? Pomůže laser, retinol i specializované krémy

Jak se zbavit pih? Pomůže laser, retinol i specializované krémy

Shluky drobných hnědých teček, tedy pih bývají u dětí roztomilé. V pozdějším věku už ale bývají coby nadměrná pigmentace roztomilé méně, ať už se objevují na obličeji, ramenou, pažích či v dekoltu. Ačkoliv k jejich vzniku můžete mít genetické predispozice, hlavní roli hraje v tomto ohledu sluníčko a to, nakolik jste se během života bez adekvátní ochrany slunili.

S pihami se nerodíme, je to přesně naopak. Objevují se v průběhu času na těch místech kůže, na která dopadá nejvíce slunečního záření, proto je máme tak často na nose a ramenou. Pihy vznikají, když buňky zvané melanocyty, které produkují kožní pigment, jež je zodpovědný za přirozený barevný odstín pleti, "přepnou" a začnou jej produkovat nadbytek. Funkcí barviva melaninu je chránit pleť před slunečním zářením. V momentě, kdy jsou ale slunečním zářením poškozeny samy melanocyty, začínají se objevovat abnormální depozita pigmentu a vznikají pihy.

Pihy jsou v populaci naprosto běžné, objevují se u mužů i žen, nejčastěji v létě, kdy trávíme více času venku. Osoby se světlou pletí nebo zrzavými či světlými vlasy jsou k pihám náchylnější. Dalším faktorem je dědičnost a některé typy onemocnění, jako například xeroderma pigmentosum, jež mají za následek extrémní citlivost na UV záření. Základní příčina vzniku pih je ale stále stejná – sluneční záření.

Pihy samy sobě nejsou nijak nebezpečné a není ani třeba je léčit. Máte-li ovšem pih hodně, pravděpodobně máte pleť citlivější na UV záření, což už je rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny kůže.

Chraňte pleť před slunečními paprsky

Pihy patří mezi druhy nadměrné pigmentace, nejlepší prevencí je proto ochrana před sluncem. Vyhýbejte se opalování, které stav hyperpigmentace vždy zhoršuje a činí ji viditelnější.

Kdykoliv vycházíte ven, aplikujte na pleť produkt s širokospektrální ochranou s hodnotou SPF minimálně 15, lépe však SPF 30 a čiňte tak i za oblačných dnů. UV záření totiž dokáže bez problémů mraky prostoupit. Důležité je aplikovat produkty na ochranu pleti alespoň 15 minut před expozicí slunečnímu záření, aby měl produkt čas se do pleti vstřebat a začít působit. Samozřejmostí by mělo být opakování aplikace, zejména dochází-li k nadměrnému pocení.

Nejdůležitější roli hraje prevence u dětí. Kojenci mladší půl roku by na přímém slunci, zejména v poledních hodinách, neměli vůbec trávit čas. Po dosažení šesti měsíců je vhodné děti chránit širokospektrálním produktem určeným pro dětskou pokožku. Vyhnout byste se ovšem i tak měli dlouhodobému pobytu na slunci. Pro malé děti (ale i dospělé) jsou vhodné plavky a oblečení se zabudovaným UPF filtrem, který chrání před UV paprsky. Ty vedle toho, že prochází mraky, prochází také oblečením. Podle některých tvrzení prostoupí oblečením až 40 % veškerých paprsků!

Jak se zbavit pih?

Zbavit se pih není snadné. Krémy, které by je zesvětlily, je poměrně složité používat na tak drobné oblasti, jakými pihy jsou. Naopak může dojít i k zesvětlení okolí pih, což je kontrastem učiní opět viditelné. Vybírat proto musíte takové produkty, které nezesvětlují celou pleť, ale působí pouze v lokalitách nadměrného hromadění pigmentu, snižují množství produkovaného kožního barviva a "rozbíjí" existující ložiska melaninu.

Další účinnou možností, jak se zbavit pih, je laserové ošetření. Laserový paprsek totiž cílí výhradně na pigment a okolní tkáň zanechává beze změn. Melanin se po zásahu paprskem rozpadne a je následně vyloučen lymfatickým systémem. K nejúčinnějším laserům proti pihám se řadí tzv. Q-Switched lasery. Tato studie z roku 2015 prokazuje, že u 62 % účastníků došlo o zesvětlení po ošetření Q-Switched laserem o více než 50 %.

Ošetřením laserem nebývá příliš problematické, i riziko vzniku jizev je nízké. Objevit se může svědění, otoky, bolestivost, zarudnutí a řádově ve dnech po ošetření puchýřky a stroupky. Ty je třeba neodloupávat a nechat samy odhojit. Délka rekonvalescence je závislá na rozsahu ošetření, obvykle ale nepřesahuje týden až čtrnáct dní. Dle rozsahu pih může být nutné ošetření pro nejlepší možný účinek vícekrát opakovat.

Retinol proti pihám

Také topicky aplikované produkty s obsahem retinolu, formy vitamínu A, mohou pihy částečně redukovat, problematické ovšem je, že si na jejich aplikaci musí pleť nejprve zvyknout. Retinol při pravidelné a dlouhodobé aplikaci zlepšuje stav pleti poškozené slunečním zářením. Kromě toho podporuje vlastní odolnost pleti před UVB paprsky.

Poslední možnosti je pihy zamaskovat. Pro jejich zakrytí zvolte buď kombinaci make-upu a korektoru nebo CC krém, tedy „complete correction cream", krém pro kompletní korekci, který je ideální pro zamaskovaní všech typů nadměrné pigmentace a sjednocení barevného tónu pleti. Ten od firmy Dermaheal navíc hydratuje a chrání pleť před ultrafialovým zářením.

Dermaheal CC krém - Odstín Natural Beige Dermaheal CC krém - Odstín Natural Beige Zredukujte všechny nedostatky pokožky s tímto multifunkčním krémem určeným pro kompletní korekci. Dermaheal CC krém hydratuje, rozjasňuje, zklidňuje a zároveň chrání před sluníčkem. A všechno to umí výborně! Odstín Natural Beige (přirozeně béžová) je vhodný pro světlejší typy pokožky. 580 Kč

Redukovat pihy napomůže i středně hluboký chemický peeling. Kyseliny v něm obsažené „rozpustí“ svrchní vrstvy pleti postižené nadměrnou pigmentací a pihami a po kompletním zhojení pleti dochází k odhalení nové kůže bez nedostatků. Mezi nejúčinnější peelingy se řadí ty s kyselinou glykolovou a kyselinou trichloroctovou (TCA). Chemický peeling střední hloubky je ovšem již poměrně invazivní procedura, počítat proto musíte s dlouhodobou rekonvalescencí, která může přesahovat i dva týdny. Pleť po chemickém peelingu je třeba dlouhodobě chránit před UV zářením a tento typ procedury přináší také rizika v podobě možného zjizvení tkáně či poruch pigmentace.

Nepleťte si pihy s a mateřská znaménka!

Zatímco jsou pihy typem nadměrné pigmentace a nejsou nijak nebezpečné, s mateřskými znaménky je to jinak. Na rozdíl od pih jsou oproti okolní pleti vyvýšené, mohou být bolestivé a jsou i potenciálně nebezpečné. Právě v nich totiž mohou vznikat ložiska melanomu.

S článkem souvisí tyto výrobky:

Dermaheal opalovací krém SPF 50
Opalovací krém, který nejen, že vás ochrání před UVA a UVB zářením, ale dokonce bojuje proti vráskám
V těhotenství a při kojení
990 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Proti akné vám pomůže tea tree oil
Problémy s pletí18.9.2017

Proti akné vám pomůže tea tree oil

Aknózní pleť vyžaduje speciální péči. Jednou ze složek produktů proti akné by rozhodně měl být tea tree oil, který působí proti zánětům a pupínků vás zbaví již během krátké doby používání.

Popraskané žilky na obličeji můžete zamaskovat i úplně vyzmizíkovat
Problémy s pletí24.8.2017

Popraskané žilky na obličeji můžete zamaskovat i úplně vyzmizíkovat

Rozšířené žilky jsou drobná síť žilek, která se nachází přímo pod povrchem kůže. Mívají červenou, fialovou, modrou či růžovou barvu a nejčastěji se objevují na tvářích či kolem nosu. Žilky mohou být nejen rozšířené, ale i popraskané, proto se pro tento čiště kosmetický problém vžil i název popraskané žilky.

Jizvy po akné. Konečně se jich zbavte
Problémy s pletí7.8.2017

Jizvy po akné. Konečně se jich zbavte

I když už akné nehyzdí vaši tvář, dost možná vám na něj zbyly nežádoucí vzpomínky v podobě jizviček po akné. Naštěstí je možné je odstranit nebo alespoň zlepšit jejich vzhled, ať už jsou zarudlé, vyvýšené nebo naopak na kůži tvoří prohlubně.

Jak na akné v dospělosti?
Problémy s pletí24.7.2017

Jak na akné v dospělosti?

I když už máte pubertu, období rozbujelých hormonů a „beďarů“ dávno za sebou, stále se vám dělají pupínky a černé tečky? Nejste sami. V posledních letech zažívá akné v dospělosti doslova „boom“.

Zbavit se akné je možné. Zkuste vitamín A
Problémy s pletí27.6.2017

Zbavit se akné je možné. Zkuste vitamín A

Označení vitamín A se vztahuje ke skupině blízce příbuzných látek, mezi něž řadíme jednu ve vodě rozpustnou látku („starý známý“ retinol) a čtyři karotenoidy (alfa, beta, gama a beta-kryptoxantin).