Hydratace suché pleti snadno a rychle. Pomohou vám hydratační magnety a glycerin

Hydratace suché pleti snadno a rychle. Pomohou vám hydratační magnety a glycerin

A vedle toho také další aktivní látky, které najdete v různých kosmetických produktech. Jak vlastně pleť vodu čerpá a zadržuje?

Hydratace pleti je nezbytná pro její zdraví. Díky ní mohou v kůži probíhat enzymatické procesy, molekuly zůstávají v biologicky aktivním stavu, dochází také k regulaci pH a procesu deskvamace. Jenže se stárnutím pleti se bohužel pojí i její zvýšené vysychání.

Suchá pleť je (nejen) otázkou věku

dermis zralé pleti dochází k úbytku fibroblastů a zároveň se snižuje i produkce kolagenu. Ztenčuje se až o 20 % a ztrácí svoji odolnost. Zmenšují se také potní a mazové žlázy, které navíc snižují svoji aktivitu, ubývá také krevních cév. Výsledkem je snížený pohyb vody z dermis do epidermis. Ten je ale přitom klíčový!

Voda má tendenci přesouvat se z hlubších vrstev kůže až do svrchní stratum corneum, kterou zvlhčuje. V průběhu stárnutí pleti se snižuje i množství lipidů a přirozeně zvlhčujících faktorů ve stratum corneum, což vede k narušení kožního pláště a suchosti pleti. Také sluneční záření může snižovat množství vody ve stratum corneum. Suchá pleť přitom není jen estetickým problémem, která nahrává vráskám a unavenému vzhledu, ale jedná se i o problém zdravotní, kdy může docházet k oslabení pleti, její zvýšené citlivosti, ekzémům nebo dokonce infekcím.

Jak pleť správně hydratovat?

Spolehněte se na prověřené aktivní látky. Jednou z možností jsou hydratační magnety, látky složené z izomerů sacharidů. Jsou zcela přírodní a 100% rostlinného původu. Přitom jsou téměř totožné a strukturně stejné jako přirozeně se vyskytující sacharidové komplexy ve stratum corneum.

Díky tomu se tyto hydratační magnety mohou navázat podobně jako magnet na molekuly keratinu, konkrétně na ε-aminovou skupinu aminokyseliny lysinu v keratinu. Tím pádem mají vůči pleti skvělou afinitu. Posléze k sobě přitahují vláhu podobně jako magnet, čímž napomáhají obnovit hydrataci pleti. Izomery navíc v pleti zůstávají a jsou přirozeně odlučovány jako odumřelé kožní buňky v procesu deskvamace.

Superstar glycerin

Vedle hydratačních magnetů je skvělým pomocníkem i glycerin. Řadíme jej k endogenním přirozeně zvlhčujícím faktorům. Rozprostírá se ve stratum corneum a přímo pozitivně ovlivňuje lipidovou dvojvrstvu a posiluje fungování ochranné kožní bariéry, čímž snižuje transepidermální ztrátu vodu. Tím, že působí hygroskopicky, umožňuje zachování a zadržení vody v kůži. A pozitivní vliv má glycerin také na atopickou suchou pleť!

Pro dehydratovanou pleť je ideální kombinace hydratačních magnetů a glycerinu. Najdete ji třeba v denním krému proti rozšířeným pórům Refining Moisturiser nebo antipigmentačním denním krému White Balance Everyday Protect. Kombinace těchto látek umožňuje čerpat vodu z hlubších vrstev kůže, ale i vnější atmosféry do stratum corneum. Tato svrchní vrstva kůže je díky tomu hydratovaná, zjemněná a rozzářená.  

Dvojici glycerin a hydratační magnety můžete doplnit další složkou, která hydrataci pleti podporuje, a to kakaovým máslem. To utváří na povrchu kůže hydratační vrstvu, která v ní uzamyká vláhu, a také snižuje transepidermální ztrátu vody. Obnovuje ochrannou bariéru na kůži, a je navíc bohaté na polyfenoly a flavonoidy, které působí antioxidačně a chrání pleť před volným radikály. Obsahuje především saturované tuky s vysokým obsahem kyseliny palmitové a stearové. Trio těchto aktivních látek bude hýčkat pokožku celého těla v tělovém krému Nourishing Body Cream.

NOURISHING BODY CREAM NOURISHING BODY CREAM Suchá a popraskaná kůže potřebuje pořádnou dávku hydratace. Dodejte své pleti vláhu s hedvábným tělovým krémem NOURISHING BODY CREAM. Skvěle funguje i na pokožku denně vystavovanou negativnímu vlivu klimatizace, po slunění nebo v zimním období. Pokožka krásně vyživená a hydratovaná po celý rok, to je NOURISHING BODY CREAM. 810 Kč

Kyselina hyaluronová jako hydratační a omlazující stálice

Další hydratační látkou je kyselina hyaluronová. Tento glykosaminglykan je tvořen střídavými monosacharidy, které jsou vzájemně propojené do disacharidů, a ty pak do dlouhých řetězců. Na jednu jednotku disacharidu připadají čtyři hydroxylové skupiny, v nichž se vodík váže na vodu. Právě tímto mechanismem navyšuje kyselina hyaluronová hydrataci pleti. Molekuly vody tak uzamyká v kůži a vyplňuje mezibuněčné prostory mezi nimi, čímž napomáhá zachovat strukturu kůže.

Pokožka obsahuje sama o sobě určité množství kyseliny hyaluronové. Vyskytuje se v mezibuněčných prostorech, které vyplňuje, a tím umožňuje zachování optimální struktury kůže a zachování její jisté míry hydratace a elasticity. Její množství se však s rostoucím věkem v kůži snižuje, čímž dochází k úbytku objemu, elasticity a vzniku jemných linek a vrásek. Pro zlepšení hydratace je tedy vhodné ji na pleť aplikovat topicky.

Posilte pleť kyselinou hyaluronovou

V takovém případě vstupuje do kůže, čímž zvyšuje obsah vody v ní. Dokáže to jak zlepšením fungování ochranné kožní bariéry (kožní plášť), tak ochranou fosfolipidů v kůži před peroxidací ultrafialovými paprsky, a potažmo volnými radikály. I fosfolipidy se totiž řadí k přirozeně zvlhčujícím faktorům, nezbytným pro správné fungování kožní bariéry.

Pozitivní vliv má kyselina hyaluronová také na enzym β- glukocerebrosidásu, který je v organismu zodpovědný za uvolňování ceramidů ze svých prekurzorů. Ceramidy se pak mohou začlenit do lipidové dvouvrstvy korenocytů, čímž dochází k posílení funkce přítomných přirozeně zvlhčujících faktorů a posílení ochranné kožní bariéry. Díky tomu je minimalizováno jak vysychání pleti, tak její podráždění a nadměrná citlivost. Mimo hydrataci navíc kyselina hyaluronová působí jako signalizační molekula a mediátor hojení poškození kůže, takže podporuje regeneraci a obnovu stárnoucí či poškozené pleti.

Starší články:
Micelární voda, micelární pěna a další micelární produkty. Jak fungují?
Problémy s pletí1.1.2019

Micelární voda, micelární pěna a další micelární produkty. Jak fungují?

Slovo micelární se v poslední době skloňuje v různých pádech i spojeních. Co je na micelární produktech tak převratného, a proč se nyní vyhřívají na výsluní popularity?

Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť
Problémy s pletí23.11.2018

Kyselina mandlová vám dokonale vyčistí pleť

I když se jedná o poměrně silnou kyselinu, nemusíte mít z její aplikace na pleť obavy. Naopak, dokáže jí prospět. Poradí si totiž jak s nežádoucím leskem, pupínky a rozšířenými póry, tak s akné.

Černá slupovací maska s aktivním uhlím. Jak působí proti akné a rozšířeným pórům?
Problémy s pletí21.11.2018

Černá slupovací maska s aktivním uhlím. Jak působí proti akné a rozšířeným pórům?

Aktivní uhlí se v minulosti využívalo jako univerzální protilátka při otravách jídlem a jedy, nebo pro filtraci vody. Jeho využití ale sahá mnohem dále. Třeba do kosmetiky. Užít si jej můžete v moderních černých maskách, které stahují a čistí rozšířené póry a redukují akné a lesk pleti.

Hyperpigmentace vás zbaví oxyresveratrol. Šanci dejte také vitamínu C
Problémy s pletí5.11.2018

Hyperpigmentace vás zbaví oxyresveratrol. Šanci dejte také vitamínu C

Nadměrná pigmentace je prevít. Jak se na pleti jednou objeví, je dost těžké se jí zbavit. Klíčová je v jejím vzniku prevence, tedy důsledná ochrana před ultrafialovým zářením. Když už ale tmavé skvrny na pleti máte, prevence není dostačující a je třeba přistoupit k akčnímu plánu.

Alkohol v péči o pleť. Škodí nebo pomáhá?
Problémy s pletí26.10.2018

Alkohol v péči o pleť. Škodí nebo pomáhá?

S alkoholem v péči o pleť to není jednoduché, názorů na něj se vyskytuje celá řada. Je tedy pro pleť opravdu tak špatný, jako tvrdí někteří, nebo je to celé trochu jinak?