Tmavé skvrny, suchá pleť, vrásky… Zbavte se jich s kyselinou glykolovou

Tmavé skvrny, suchá pleť, vrásky… Zbavte se jich s kyselinou glykolovou

Coby nejznámější alfa-hydroxykyselina je kyselina glykolová oblíbenou složkou kosmetických produktů již pěknou řádku let. S jakými nedostatky pleti si poradí a v jaké koncentraci je nejúčinnější?

Kyselina glykolová je jednou z nejúčinnějších aktivních látek v péči o pleť. Izolována může být z přírodních zdrojů, především cukrové třetiny, cukrové řepy, nebo třeba z ananasu, melounu cantaloupe či hroznového vína, vytvořit ji ale samozřejmě lze i syntetickou cestou.

Redukuje šupinky na pleti

Kyselinu glykolovou vytvořili poprvé německý vědec Strecker a jeho ruský kolega Sokolov v roce 1851. Do popředí v kosmetické péči se ale dostala až v 70. letech 20. století. Tehdy se dva lékaři, Eugene Van Scott a Ruey Yu, zabývali jejím účinkem na ichtyózu, kožní onemocnění projevující se nadměrně suchou, až šupinatou pletí.

Podle jejich závěrů měla kyselina glykolová schopnost redukovat nadměrnou keratinizaci, a tím ozdravit stav suché, popraskané pleti. Kyselina glykolová snižuje nežádoucí hromadění kožních buněk na svrchní vrstvě kůže a oslabuje jejich vzájemnou chemickou i fyzikální přilnavost, čímž usnadňuje jejich odloučení. Tato první studie byla vlaštovkou v této oblasti, posléze následovaly další, které již jasně stanovily, jak pozitivně dokáže tato AHA kyselina na pleť působit.

Proti poškození kůže sluncem

Stejní lékaři se u vědeckého stolu sešli ještě v roce 1996, kdy stanovili, že kyselina glykolová dokáže ovlivnit nejen svrchní, ale všechny vrstvy kůže, zejména v případě jejího fotopoškození. Ty dle jejich tvrzení posiluje, brání shlukování melaninu a tvorbě nadměrné pigmentace, a navíc zvyšuje hladinu glykosaminglykanů a hustotu kolagenních vláken v dermis.

Kyselina glykolová se řadí do rodiny alfa-hydroxykyselin, stejně jako kyselina jablečná, vinná, mandlová či mléčná. Ze všech zmiňovaných má nejmenší molekuly, prostupuje proto rychle do kůže, a přináší rychlé, viditelné výsledky, zejména co se jemných linek a vrásek týče.

Redukce nadměrné pigmentace

V kůži podporuje obnovu buněk, což má za následek její vyhlazený a zjemněný vzhled. Tím, že podporuje zdraví buněk v epidermis a rovnoměrné rozprostření melaninu v kůži, získává plet stejnoměrný barevný odstín bez tmavých skvrn a pigmentací. Stimuluje též aktivitu dermálních fibroblastů k produkci kolagenu. Pleť díky tomu získává ztracený objem a zpevnění, stejně jako lepší pružnost.

Na objemu a síle dodává všem vrstvám kůže kromě nejsvrchnější stratum corneum. Tuto keratinizovanou vrstvu na povrchu pleti naopak ztenčuje a změkčuje. Výsledkem je vyhlazená, zjemněná a doslova rozzářená pleť.

Pozitivně působí kyselina glykolová na:

  • Pleť s viditelnými známkami stárnutí
  • Jizvy a jizvy po akné
  • Rozšířené a ucpané póry
  • Hyperpigmentaci a pleť s nestejnoměrným barevným odstínem, kterou sjednocuje
  • Komedony a mastnou pleť
  • Hrubou, suchou či popraskanou pleť, kterou zjemňuje
  • Séra a další aplikované produkty, jimž umožňuje prostup do pleti pro lepší účinek

Ve všech těchto ohledech hraje hlavní roli právě exfoliace odstraňující povrchové vrstvy kůže, stimulující produkci kolagenu a zachování elastinu.

V případě suché pleti napomáhá také odstraněním odumřelých kožních buněk. Hydratační a vyživující aktivní látky pak mohou lépe prostupovat do hlubších vrstev kůže, kde působí a přináší žádoucí účinky. Redukovat může kyselina glykolová účinně též folikulární keratózu, hrubší pupínky objevující se typicky na zadní straně paží.

Kyselina glykolová se vyskytuje v řadě kosmetických produktů, nejčastěji v produktech určených na čištění pleti, hydrataci, v pleťových sérech a peelinzích.

Aktivátor s kyselinou glykolovou

Kyselinu glykolovou obsahuje oblíbený denní krém Balance Moisturiser & Glycolic Acid Activator. Není přitom složkou přímo matujícího krému proti akné, ale je součástí druhého produktu, tzv. aktivátoru, který maximalizuje účinek krému proti akné, jehož aktivním látkám, jako je beta-glukan, niacinamid a skořicový extrakt, umožňuje lepší prostup do hlubších vrstev kůže.

S článkem souvisí tyto výrobky:

BALANCE MOISTURISER & GLYCOLIC ACID ACTIVATOR
Denní hydratační krém, který zmatní vaši pleť a zároveň zničí bakterie způsobující akné? To je BALANCE
100% vegan
V těhotenství a při kojení
1 560 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Chlorofyl nám poskytuje kyslík k dýchání. A je prospěšný i pro pleť
Omlazení pleti7.8.2018

Chlorofyl nám poskytuje kyslík k dýchání. A je prospěšný i pro pleť

Díky chlorofylu pro nás rostliny vyrábí kyslík. Užitečný ale dokáže být i pleti a celému organismu díky vysokému obsahu antioxidantů a vitamínů.

Marakujový olej, luxusní zázrak pro omlazení vaší pleti
Omlazení pleti27.7.2018

Marakujový olej, luxusní zázrak pro omlazení vaší pleti

Marakujový olej možná coby kosmetickou ingredienci vůbec neznáte. Ale měli byste! Podpoří váš boj proti vráskám, nadměrné pigmentaci, pleť také zklidňuje, a dokonce podporuje její pročištění.

Bez mobilu ani ránu? Dejte si pozor, máte nakročeno k vráskám
Omlazení pleti16.7.2018

Bez mobilu ani ránu? Dejte si pozor, máte nakročeno k vráskám

A tím nemáme na mysli, že budete mít vrásky kvůli informacím, které se z mobilního telefonu dozvíte. Modré světlo, které září z jeho displeje, totiž škodí nejen očím, ale i pleti.

Nejlepší péče o pleť v 50 a více letech
Omlazení pleti5.7.2018

Nejlepší péče o pleť v 50 a více letech

V padesáti byste neměli rezignovat na péči o pleť v domnění, že vznik vrásek je už nevyhnutelný a nezvratitelný. Naopak, důslednou péčí můžete vzhled své pleti „zakonzervovat“ a zpomalit její další stárnutí.

Věděli jste, že retinal působí 11x rychleji než retinol?
Omlazení pleti29.6.2018

Věděli jste, že retinal působí 11x rychleji než retinol?

Že jste o retinalu ještě neslyšeli, a znáte jenom retinol? Tak v tom případě pokračujte ve čtení. Určitě si tohoto anti-aging všeuměla budete chtít na své pleti také vyzkoušet.