Používáte séra s vitamínem C? Pokud ano, tohle musíte vědět

Používáte séra s vitamínem C? Pokud ano, tohle musíte vědět

Vitamín C je skvělá látka pro omlazení a ozdravení pleti. Přečtěte si základní souhrn informací, které byste měli rozhodně znát.

Topicky aplikované produkty s vitamínem C jsou jedním z nejúčinnějších prostředků, jak působit preventivně proti stárnutí pleti, redukovat vrásky i nadměrnou pigmentaci. Ani vitamín C však není bez rizika, zejména v případě, že pleti poskytujete pravidelnou exfoliaci nebo používáte produkty s retinolem.

V důsledku používání retinolů může totiž dojít k drobnému oslabení kožní bariéry, a pleť se může stát vůči silnému vitamínu C citlivější. Vhodné v takových případech je volit produkty s nízkou koncentrací vitamínu C, která pleť nepodráždí, ale naopak jí pomůže.

Ne suché pleti

Sérum s vitamínem C by nemělo způsobovat suchost pleti, její začervenání nebo svědění. Pokud po aplikaci séra vnímáte zvýšenou suchost pleti, na vině nemusí být nutně oslabení pleti dané jemnými kyselinami, ale příliš silná koncentrace vitamínu C. Pokud sérum obsahuje čistou kyselinu askorbovou, může mírně dráždit pleť, protože má velmi nízké pH.

Jestli je vaše pleť obecně citlivější, volte raději produkty s tetrahexyldecyl askorbátem než samotnou kyselinou askorbovou, který je k pleti často jemnější, je stabilnější a má také o něco vyšší pH. Jako doplněk k vitamínu A vám „céčko“ pomůže s anti-agingem v rámci oblíbené protivráskové strategie CSA.

Přečtěte si o boji proti vráskám s vitamíny A a C:

Díky filozofii CSA budete vypadat o deset let mladší. Oč se jedná? Díky filozofii CSA budete vypadat o deset let mladší. Oč se jedná? Filozofie CSA je nejnovějším počinem britské firmy Medik8. Kombinuje v sobě ochranu před slunečním zářením s vitamíny A a C.

Měl by zlepšit stav pupínků a černých teček, nikoliv ho zhoršit

Kyselina askorbová a její chirálně správná forma kyselina L-askorbová je notoricky proslavená svojí nestabilitou a tendencí na vzduchu a světle rychle oxidovat. Jakmile je kyselina oxidovaná, může mít její aplikace za následek namísto benefitů negativní projevy, například zhoršení stavu černých teček. Ty se formují v rozšířených pórech, kde se hromadí kožní maz a oxiduje, a získává typickou tmavě šedou barvu.

Produkty s obsahem vitamínu C, které nejsou dostatečně stabilní, pak oxidaci kožního mazu ještě více podporují, a tím pádem činí černé tečky viditelnějšími. Co s tím? Volte jen takové produkty s vitamínem C, který je stabilizovaný a chráněný před oxidací, jako je ten od britské značky Medik8.

Neměl by měnit barvu

Sérum ani jiný produkt s vitamínem C by neměl nikdy změnit barvu. Jakmile se namísto průhledné bezbarvé a mírně nažloutlé změní tekutina na okrovou nebo dokonce oranžovou či hnědou, je to známkou toho, že se z vitamínu C stala nestabilní, oxidovaná forma.

Nejen, že pak namísto antioxidačně působí prooxidačně, ale celkově ztrácí svoji účinnost proti pigmentacím, vráskám a stárnutí pleti obecně. Ke změnám barvy je přitom opět náchylná především kyselina askorbová. Tu obsahuje například sérum Pure C15. V tomto produktu je ale kyselina askorbová stabilizovaná, kromě toho se vyrábí za podmínek bez přístupu vzduchu, aby se její oxidaci zamezilo. Plus je nutné sérum spotřebovat během osmi týdnů od prvního otevření.

PURE C15 sérum PURE C15 sérum Taky vás štvou tmavé skvrny na pleti a vrásky? Zbavte se jich s tímto účinným sérem, díky jehož používání dosáhnete viditelně světlejšího tónu pleti. Pleť bude navíc zpevněná a chráněná proti volným radikálům. Dopřejte si maximum, co vaší pleti dokáže vitamín C nabídnout, díky inovativní formě tzv. „dobíjení“. 1 470 Kč

Hledejte i další aktivní látky, nejen vitamín C

Antioxidační séra či krémy na bázi vitamínu C jsou určena pro ranní použití. Pokud zvolíte krémovou konzistenci, doporučujeme rovnou zvolit denní krém, který vedle vitamínu C obsahuje také ochranu SPF před slunečním zářením, jako je Daily Radiance Vitamin C.

Dobrou službu vám prokáže také další silný antioxidant, a to vitamín E. Společně s vitamínem C chrání pleť před škodlivým vlivem volných radikálů. Primárně se jedná o tři typy volných radikálů, a to reaktivní druhy kyslíku, reaktivní karbonylové druhy a reaktivní druhy dusíku. Tyto částice mají za následek destrukci kožních buněk a jejich předčasné stárnutí. Antioxidanty, jako je vitamín C, vitamín E nebo vitamín A nicméně aktivitu volných radikálů limitují, a pleť tak chrání před předčasným stárnutím.

Dejte si pozor na obal

Vzhledem k tomu, že vitamín C není zcela stabilní, je u něj ještě důležitější než u ostatních aktivních látek to, jaký obal má. Protože největším nepřítelem vitamínu C je kyslík a světlo, pohlídat byste si měli to, aby s nimi do kontaktu, pokud možno nedocházelo. Ideální jsou pevně uzavíratelné, tmavé lahvičky v případě séra.

Starší články:
Mimické vrásky vznikají, když se mračíte i smějete. Můžete se jich však zbavit
Omlazení pleti8.11.2019

Mimické vrásky vznikají, když se mračíte i smějete. Můžete se jich však zbavit

Mimické vrásky vznikají opakovanými kontrakcemi (stahováním) svalů v obličeji. Jsou to třeba vrásky na čele, které se formují, když se mračíme, nebo vrásky kolem úst vznikající při smíchu, stejně jako glabelární rýhy mezi obočím a nebo vrásky kolem očí. Všechny jsou důsledkem interakcí mezi nervovými a svalovými buňkami.

Exotický mangostan vám přinese krásnou pleť
Omlazení pleti21.10.2019

Exotický mangostan vám přinese krásnou pleť

Ve světě kosmetiky se čas od času objevují zajímavé přírodní extrakty, které mají ještě zajímavější účinky na pleť. Jedním z nich je rozhodně i výtažek z exotického mangostanu. Ten nejen, že podporuje pročištění pleti, ale má také prokazatelné účinky proti vráskám.

Chystáte se na chemický peeling? Takhle na něj připravíte pleť
Omlazení pleti7.10.2019

Chystáte se na chemický peeling? Takhle na něj připravíte pleť

Vedle topicky aplikovaných produktů není občas od věci svěřit se do rukou odborníků. Nejlepší je potom propojit kosmetické produkty s profesionálními ošetřeními stejné značky, tak jako v případě britské značky Medik8, která vedle účinných kosmetických produktů nabízí i profesionální ošetření ve formě peelingů.

Kyselina hyaluronová proti vráskám a pro hydrataci. Jak omlazuje pleť?
Omlazení pleti5.10.2019

Kyselina hyaluronová proti vráskám a pro hydrataci. Jak omlazuje pleť?

I když je kyselina hyaluronová oblíbenou složkou kosmetických produktů i doplňků stravy, je především přirozenou součástí lidského organismu. Kromě toho má jednu výjimečnou vlastnost – přitahuje k sobě velké množství vody, dokonce až tisícinásobek své váhy. V kůži pak průběžně navyšuje její hydrataci a dodává jí svěží vzhled a pružnost.

Máte rádi sladké? Zaděláváte si na vrásky
Omlazení pleti4.10.2019

Máte rádi sladké? Zaděláváte si na vrásky

Za hlavní příčinu vzniku vrásek a stárnutí pleti bývá považováno UV záření, které se na něm podílí mezi 70 až 80 %. Ani glykace nicméně není bez viny, na stárnutí pleti se podílí zhruba z 10 až 20 %. Co to glykace je, jak v těle vzniká a jak ji redukovat? Omlazení pleti zvládnete v pohodě správnou péčí.