Skoro všichni jsme „kyselí“. Seznamte se s nejčastějšími zdroji překyselení organismu

Skoro všichni jsme „kyselí“. Seznamte se s nejčastějšími zdroji překyselení organismu
Rubrika: Zdravý život 20.04.2017
tisk

Stav latentního překyselení organismu je v dnešní společnosti poměrně častým fenoménem. Na vině je strava i vyčerpávající životní styl.

Ve výzkumu živin a stravy se často potraviny rozdělují na dvě skupiny – kyselinotvorné a zásadotvorné. Nejde o to, zda potraviny jako takové obsahují kyseliny či zásady, ale předně o to, jak reagují v našem organismu a produkci čeho (kyselin či zásad) stimulují.

Nejprve je nicméně třeba zdůraznit, proč je překyselení organismu takový problém a proč bychom si na něj měli dávat pozor. Normální tělesné pH by se mělo pohybovat kolem ideální hodnoty 7,4, tedy lehce alkalické.

Jaké potraviny jsou kyselinotvorné? P5edevším maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky, umělá sladidla, cukr a jídla s jeho obsahem, luštěniny, obiloviny, vejce, káva, alkohol.

Ideální je mírná zásaditost

Hodnota pH určuje tzv. potenciál vodíku, tedy schopnost molekul přitahovat vodíková ionty. Škála pH má krajní hodnoty 0 a 14, přičemž 0 reprezentuje nejvyšší kyselost, zatímco hodnota 14 pak nejvyšší zásaditost. Protože je pro tělesné procesy ideální hodnota pH 7,4, snaží se jí organismus vlastními mechanismy dosáhnout. Je-li ovšem pH v organismu příliš kyselé, tělo si ve snaze neutralizovat tuto kyselost v orgánech, tkáních a tělesných tekutinách „bere“ vápník z kostí, což může vyústit například v osteoporózu.

Pokud je pH organismu nadměrně kyselé po delší dobu, pak nastává jev zvaný acidóza. Jejím opakem je alkalóza, tedy stav dlouhodobé přemíry zásad v organismu. Většina problémů s nevyváženým pH se nicméně týkají prvně zmiňované acidózy.

K ní dochází, když se v těle hromadí příliš kyselin. Obecně lze stanovit dva typy acidózy, respirační, pro niž je typické velké množství oxidu uhličitého v těle, a metabolickou, kdy organismus produkuje příliš kyselin nebo když naopak ledviny nejsou schopny kyseliny z těla odfiltrovat.

Symptomy acidózy

  • Osteoporóza a s ní související bolest kloubů a vyšší riziko zlomenin
  • Oslabená obranyschopnost
  • Svalová slabost
  • Přemnožení kvasinek
  • Pálení žáhy
  • Váhové výkyvy
  • Nedostatek energie
  • Překyselený žaludek
  • Časté bolesti hrudníku či podbřišku
  • Nízký krevní tlak

Co určuje, zda je jídlo zásadotvorné nebo kyselinotvorné?

Strava se v našem těle tráví a rozkládá se na popelnaté částice, jejichž charakter a pH určuje, zda jsou potraviny kyselino- či zásadotvorné.

Alkalizující jídla mohou obsahovat vyšší množství draslíku, vápníku, hořčíku a železa a zanechávají částice alkalické povahy. Kyselinotvorné potraviny na druhou stranu mohou obsahovat vyšší množství síry, fosforu a chloru a zanechávají částice kyselé povahy.

Zajímavé je, že alkalizující i kyselinotvorné potraviny mohou mít alkalické nebo kyselé vlastnosti, u alkalizujících převažují alkalické. Tělo nicméně pro své správné fungování potřebuje rovnováhu obojího.

Naše strava obvykle obsahuje více kyselinotvorných potravin jako je maso, vejce, cukr a potraviny s jeho obsahem či káva. Snížit obsah kyselin v těle je možné úpravou stravy a navýšením příjmu alkalizujících potravin. Do stravy proto zahrňte ovoce, zeleninu, ořechy, semínka a luštěniny. Nenechte se ovšem zmást. Například ovoce, jakkoliv obsahuje ovocné kyseliny, se v organismu chová zásadotvorně a rozkládá se na alkalické látky.

Co pomáhá na překyselení? Podpořit zásaditější pH organismu pomůže i doplněk stravy proti překyselení ANTI-ACID by Brandeis Clinic.

Akce: ANTI-ACID by Brandeis Clinic (Expirace 02 / 2020) Akce: ANTI-ACID by Brandeis Clinic (Expirace 02 / 2020) Překyselení organismu je v naší populaci častým jevem a je považováno za klíčový faktor vzniku mnoha zdravotních obtíží. Doplněk stravy ANTI-ACID by Brandeis Clinic napomáhá zvyšovat zásoby zásaditých látek a vyvažovat tak zásaditokyselou rovnováhu v organismu.

Překyselení organismu - jak se projevuje?

Nadměrná konzumace kyselinotvorných potravin má za následek, že ledviny, plíce a kůže extrahují svůj obsah vápníku, draslíku a hořčíku z tkání a kostí, aby vyvážily tělesné pH. Nedostatek těchto důležitých živin posléze může vést k zánětům kloubů, osteoporóze nebo vzniku ledvinových kamenů, dojít může i k rozvoji zánětů orgánů, problémům s pletí a infekcím urinárního traktu. Při překyselení žaludku zase dochází k pálení žáhy.

Přečtěte si o překyselení více v našem dalším článku!

Jak vzniká překyselení organismu a co s tím? Jak vzniká překyselení organismu a co s tím? Dlouhodobé překyselení organismu je vážný stav, který může mít za následek mnoho zdravotních komplikací včetně větší náchylnosti k fraktuře kyčelního kloubu ve vyšším věku. I proto je vhodné snažit se překyselení organismu pravidelně redukovat.

Konec článku