Nemáte také nedostatek hořčíku?

Nemáte také nedostatek hořčíku?

Jak konstatuje Státní zdravotnický ústav, Češi přijímají zhruba o pětinu hořčíku méně, než by měli a než je doporučená denní dávka tohoto minerálu. Ve výsledku tak nedostatkem hořčíku trpí asi třetina populace.

Hořčík je přitom důležitým kofaktorem ve více než 350 enzymatických reakcích v organismu. Je nezbytný pro přenos nervových impulzů, aktivitu svalů, srdeční aktivitu, regulaci tělesné teploty, detoxikační mechanismy organismu, zdravé kosti a adekvátní inzulinovou senzitivitu.

Mezi symptomy nedostatku patří svalové křeče, celková slabost, nespavost, nechuť k jídlu, ledvinové kameny, osteoporóza, nervozita, podrážděnost, chuť na sladké, únava a vysoký krevní tlak. Chronický nedostatek může zapříčinit sníženou hustotu kostí a vedle vyššího rizika osteoporózy také anémii, deprese a nepravidelný srdeční rytmus. Nedostatek se projevuje ve všech tělesných systémech, protože všechny spoléhají na hořčík. Dostatečná hladina hořčíku je pro zdraví organismu nezbytná. Vhodným způsobem, jak jí docílit, je užívání doplňků stravy. Tady máte 6 důvodů, proč jsou doplňky stravy s jeho obsahem důležité!

Přirozeně přijímáme hořčíku méně, poptávka organismu po něm často roste

Chemická hnojiva a intenzivní zemědělství zapříčiňují úbytek značného množství živin z půdy, mimo jiné hořčíku. Hlavní zdroje hořčíku, mezi něž řadíme zelenou listovou zeleninu, bývají tak nedostatečné. Dalšími zdroji jsou ořechy, semínka a luštěniny. Kyselina fytová, šťavelová a inhibitory enzymů mohou nicméně dokonce snižovat absorpci hořčíku, pokud nedojde k jejich specifické úpravě, jako je namočení, fermentace či naklíčení.

Techniky používané pro rafinaci obilovin, z nichž vzniká chléb či těstoviny, ochuzují tyto potraviny až o 97 % hořčíku. Lidé, kteří konzumují hodně cukru, jsou nedostatkem hořčíku ohroženi také, protože při konzumaci cukru dochází k větší spotřebě tohoto minerálu. Na metabolizaci jedné molekuly cukru, který člověk zkonzumuje, spotřebuje organismus více než 54násobné množství hořčíku. Problematická je i konzumace slazených nápojů obsahujících fosfor, který snižuje jeho absorpci. Také užívání některých léků, například hormonální antikoncepce, statinů, diuretik, antibiotik, kortikosteroidů, léků na astma, nepravidelný srdeční rytmus a deprese navyšuje spotřebu hořčíku.

Hořčík a další aktivní látky najdete v doplňku stravy určeném na zachování tělesné i mentální vitality YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic.

YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic Obsahuje 10 látek s antioxidačním účinkem, které přispívají k zpomalení stárnutí buněk, tkání i celého organismu.

Doplněk stravy pro sportovce

Pokud cvičíte, spotřebovává organismus větší množství hořčíku, je proto vhodné sáhnout po suplementaci. Nezbytný je pro energetický metabolismus, protože aktivuje enzymy ATPázy (adenosin trifosfatázy) nezbytné pro generování ATP, adenosin trifosfátu. Když se ATP rozkládá, uvolňuje se energie, kterou využívají svaly pro své kontrakce. Při namáhavém cvičení je tedy třeba rapidní syntéza ATP. Je-li hořčíku nedostatek, může to omezovat energetický metabolismus, a tím pádem vést k únavě, letargii, úbytku energie či křečím. U atletů jsou proto požadavky na příjem magnézia zvýšené.

Vedle toho snižuje hořčík akumulaci kyseliny mléčné a subjektivní vnímání únavy během náročného cvičení svým účinkem na nervovou soustavu. Hořčík ztrácíme též pocením, požadavky na něj tedy ještě více vzrůstají při cvičení v horku či vlhku.

Nezbytný je také pro syntézu bílkovin, přičemž výzkumy naznačují, že čím vyšší je hladina hořčíku v těle, tím k většímu nárůstu svalových tkání dochází díky tvorbě bílkovin.

Působí proti překyselení organismu

Magnesium má detoxikační a chelační účinek, čímž napomáhá správnému fungování jater. Brání těžkým kovům, chemikáliím, pesticidům a dalším xenobiotikům poškozovat tělesné tkáně tím, že stimuluje jejich vyloučení z organismu. Jeden z nejdůležitějších tělesných antioxidantů glutation vyžaduje hořčík pro neutralizaci volných radikálů. Tento minerál navíc působí alkalizačně, čímž ozdravuje často překyselený organismus.

Vyzkoušejte doplňek stravy proti překyselení organismu ANTI-ACID by Brandeis Clinic, který vedle hořčíku obsahuje i další důležité minerály sodík, vápník a draslík.

ANTI-ACID by Brandeis Clinic ANTI-ACID by Brandeis Clinic Překyselení organismu je v naší populaci častým jevem a je považováno za klíčový faktor vzniku mnoha zdravotních obtíží. Doplněk stravy ANTI-ACID by Brandeis Clinic napomáhá zvyšovat zásoby zásaditých látek a vyvažovat tak zásaditokyselou rovnováhu v organismu.

Hořčík potřebují vaše srdce a plíce

Hořčík reguluje schopnost kontrakcí srdečního svalu, v srdci je jej dokonce 18krát větší množství než v krevním oběhu. Snížené množství hořčíku v srdečním svalu zvyšuje riziko srdečních křečí. Jemné svalstvo tento minerál uvolňuje, může být proto prospěšným například při astmatu a snižování krevního tlaku. Snižuje také koagulaci, čímž napomáhá pravidelnosti srdečního rytmu.

Proti depresi magnéziem

Nedostatek minerálu zhoršuje symptomy stresu a depresí. „Hormon štěstí“ serotonin totiž potřebuje pro svůj vznik, ale i využití dostatek hořčíku. U osob vystavených dlouhodobému stresu dochází k úbytku zásobního hořčíku kvůli nadprodukci adrenalinu. Čím více stresu, tím méně hořčíku.

Nedostatek negativně ovlivňuje srdeční rytmu a sympatický nervový systém, což může mít za následek úzkosti, pocity stresu či deprese. Navíc může hořčík působit jako bariéra bránící vstupu stresových hormonů do mozku. Napomáhá zklidňovat centrální nervový systém, proto může být prospěšný i při problémech s nespavostí. Od nich ulevuje jednak zklidňujícím vlivem na nervovou soustavu a jednak tím, že snižuje projevy syndromu neklidných nohou. Navíc může prodlužovat spánek a zlepšovat jeho kvalitu.

Netloustněte, ale zhubněte

Nepřímo působí hořčík i proti nabírání nechtěných kil. Tělo jej využívá pro absorpci a využití živin ze stravy a bez jeho dostatečné hladiny nemůže organismus správně využít cukry, tuky a bílkoviny. V takové chvíli, kdy se organismu těchto důležitých makroživin nedostává, objevují se různé chutě. Třeba na sladká, nebo naopak tučná jídla.

Tím, že aktivuje stovky enzymů, napomáhá hořčík maximálně využít veškeré živiny, které přijmeme ze stravy. S hubnutím vám pomůže i to, že zvyšuje senzitivitu mozku na leptin, hormon, který má za následek, že se po jídle začneme cítit sytí.