Metabolický syndrom aneb všichni plíživě tloustneme. Proč je to špatně?

Metabolický syndrom aneb všichni plíživě tloustneme. Proč je to špatně?

Víte, co je to metabolický syndrom? Pokud jste se s tímto termínem dosud nesetkali, pak vězte, že se jedná v současnosti o nejběžnější civilizační onemocnění, jež v sobě propojuje několik lékařských diagnóz.

Metabolický syndrom můžeme dokonce nazvat tichou epidemií, která se pomalu vkrádá do našich každodenních životů. Podle veřejně dostupných informací Světové zdravotnické organizace (WHO) má v České republice nadváhu 57 % žen a 71 % mužů, a z těchto čísel je dokonce přes 23 % mužů a stejného procenta žen obézních.

Česko tloustne

Podle Českého institutu metabolického syndromu (ČIMS) pak přímo metabolickým syndromem trpí 32 % mužů a 24 % žen ve věku mezi 24 až 65 lety, přičemž ve vyšší věkové kategorii je výskyt ještě častější. Tato informace navíc pochází z roku 2003, a vzhledem k rostoucímu procentu nadváhy v České republice lze bohužel předpokládat, že vzestupnou tendenci bude mít i výskyt metabolického syndromu.

Základem tohoto onemocnění je obezita a nedostatek pohybu, právě tyto dva faktory jsou totiž zodpovědné za vyšší náchylnost k řadě závažných zdravotních komplikací. Co to ale vlastně metabolický syndrom je? Podle ČIMS se jedná se o soubor rizikových faktorů, které se často vyskytují společně a které vedou předčasně k rozvoji aterosklerózy a diabetu 2. typu. 

Pro metabolický syndrom je typické, trpí-li pacient nejméně třemi z těchto zdravotních komplikací:

  • Abdominální obezita, kdy u žen přesahuje obvod pasu 88 cm a u mužů je větší než 102 cm
  • Hladina triglyceridů v hodnotě 1,8 mmol/l
  • Hodnota „hodného“ HDL cholesterolu nižší než 1 mmol/l u mužů, respektive 1,3 mmol/l u žen
  • Krevní tlak vyšší než 130 na 85
  • Hodnota krevního cukru na lačno 5,6 mmol/l

To, že tyto zdravotní komplikace spolu v organismu koexistují, vede ke zvýšenému riziku kardiovaskulárních onemocnění, jako je infarkt či mrtvice nebo k rozvoji diabetu. A čím více se jich vyskytuje zároveň, tím více riziko roste. Právě proto je tak důležité znát svůj krevní tlak, hladinu cholesterolu, triglyceridů i krevního cukru.

Na vině je nadváha a lenost

Jedním z klíčových znaků je zmiňovaná nadváha. I když totiž může být jen mírná ( těch pár zimních kilo v podobě pneumatiky na bříšku), jsou-li zvýšené některé z dalších hodnot, i vás se začínají týkat rizika spojená s metabolickým syndromem.

Řada osob postižených tímto syndromem zároveň trpí inzulinovou rezistencí. To znamená, že jejich tělo nedokáže správně využívat klíčový hormon inzulin, který v krvi reguluje hladinu cukru.

Ale kde se bere?

Na vině je především strava, tzv. typická západní strava s nadbytkem cukrů, nezdravých tuků, navíc vysoce kalorická. Když k tomu přidáte nedostatek pohybu a přirozenou lidskou lenost, vychází vám koktejl vedoucí k rozvoji metabolickému syndromu. Vliv má také hospodaření organismu s inzulinem. Lidé s nadváhou mají v průběhu času tendence k rozvoji zmiňované inzulinové rezistence.

Dochází při ní k paradoxnímu stavu. Cukr běžně tělesné buňky využívají pro produkci energie, a je na zodpovědnosti inzulinu cukr za účelem tvorby energie do buněk dodávat. Pokud se však objeví rezistence či snížená citlivost na tento hormon, cukry se do buněk nedostávají v adekvátním množství, což má za následek jejich vyšší koncentraci v krvi. Následně roste produkce inzulinu, čímž vzniká začarovaný kruh vedoucí mnohdy až k rozvoji diabetu.

Co si s metabolickým syndromem počít?

Tak jako je jeho původce nezdravý životní styl a nedostatek pohybu, jeho výskyt lze zvrátit právě změnou životního stylu.

Jako první se zaměřte na úpravu stravy. Dominovat by měla zelenina, společně s komplexními sacharidy a celozrnnými produkty, ovocem a omezeným množstvím kvalitních mléčných výrobků. Dopřávat byste si měli pravidelně také mořské ryby a omezit konzumaci především velkého množství tučného červeného masa. Jako nejlepší prevence metabolického syndromu se tak jeví tzv. středomořská strava.

Přečtěte si o jejích benefitech:

Užívejte si celoroční léto se středomořskou dietou. A jako bonus zhubnete! Užívejte si celoroční léto se středomořskou dietou. A jako bonus zhubnete! Středomořská dieta není vlastně tak úplně restriktivní dieta, ale spíše způsob zdravého stravování, které vám připomene dlouhé večery strávené na dovolené ve Španělsku, Řecku či v Itálii. Kromě toho, že vám bude chutnat, bude mít i pozitivní vliv na vaše zdraví.

Strava je ale jen jedna strana, neméně důležitý je i aktivní životní styl, který podpoří hubnutí, především v oblasti břicha, kde se ukládá tolik nebezpečný viscelární tuk. Dopřejte si pravidelné aerobní cvičení, tedy takové, při němž zvládáte bez problémů komunikovat. Volte cvičení, které vás bude bavit a nebude příliš zatěžovat vaše klouby. Co takhle zkombinovat dlouhé procházky, jízdu na kole, plavání či jógu?

Cvičení je prospěšné

Pravidelné cvičení prokazatelně snižuje hypertenzi, zvyšuje citlivost na inzulin, a dokonce navyšuje hladinu HDL cholesterolu. Je proto skvělou prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Vyzkoušet můžete také doplňky stravy, které vám s hubnutím pomohou. Spolehněte se na přírodní extrakty jako je griffonia či kyselina chlorogenová. Kyselinu chlorogenovou najdete v zelené kávě, jejíž je hlavní účinnou látkou. Bude vám perfektním spojencem, pokud hodláte upravit stravu a začít s pravidelným cvičením. Snižuje totiž pocity hladu, a zároveň navyšuje „spalování“ tuků. Vaše cvičení tak díky ní bude mít ještě výraznější efekt!

Starší články:
Nejlepší dárky k Vánocům jsou balíčky od Medik8!
Zdravý život8.11.2018

Nejlepší dárky k Vánocům jsou balíčky od Medik8!

Za vánoční dárky každoročně utrácíme hromady peněz. Jenže co svým blízkým pořídit, jestliže všechno už mají? Co takhle kosmetiku, která udělá radost, a navíc pokožce pomůže? Medaprex má pro vás připravené spektrum kosmetických balíčků, co potěší!

Jste ekologicky uvědomělí, ale zároveň chcete i péči o pleť, která funguje?
Zdravý život29.10.2018

Jste ekologicky uvědomělí, ale zároveň chcete i péči o pleť, která funguje?

Pak zvolte produkty britské značky Medik8. Ta je sice předním odborníkem na omlazení pleti a řešení jejích nedostatků. Po refreshi svých produktů na počátku tohoto roku se ale připojila také hnutí za zelenější a zdravější planetu a ve všech ohledech snížila svůj ekologický dopad.

Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta
Zdravý život10.9.2018

Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta

Cukrovka čili diabetes je onemocnění, pro něž je typická příliš vysoká hladina krevního cukru. Není-li pacient s cukrovkou dispenzarizován a léčen, objevit se mohou závažné zdravotní komplikace.

Užívejte si celoroční léto se středomořskou dietou. A jako bonus zhubnete!
Zdravý život3.8.2018

Užívejte si celoroční léto se středomořskou dietou. A jako bonus zhubnete!

Středomořská dieta není vlastně tak úplně restriktivní dieta, ale spíše způsob zdravého stravování, které vám připomene dlouhé večery strávené na dovolené ve Španělsku, Řecku či v Itálii. Kromě toho, že vám bude chutnat, bude mít i pozitivní vliv na vaše zdraví.

UVA a UVB paprsky. Co škodí pleti víc?
Zdravý život24.7.2018

UVA a UVB paprsky. Co škodí pleti víc?

Většina opalovacích krémů udává pouze hodnotu SPF. Věděli jste ale, že toto označení podává informaci výhradně o schopnosti produktu chránit pleť před UVB zářením? A víte také, jak moc dokáží pleť poškodit UVA paprsky?