Lykopen je silným spojencem pro vaše zdraví, působí i proti rakovině. Najdete ho třeba v rajčatech

Lykopen je silným spojencem pro vaše zdraví, působí i proti rakovině. Najdete ho třeba v rajčatech
Rubrika: Zdravý život 16.11.2017
tisk

Lykopen je známý účinný fytonutrient s výraznou antioxidační kapacitou. Nejčastěji si jej spojujeme s rajskými jablíčky, vyskytuje se ale i v řadě dalšího ovoce a zeleniny.

Tato miniaturní molekula byla poprvé izolována v roce 1910 a celá její struktura byla odhalena až v roce 1931. Tento fytonutrient, tedy antioxidant vyskytující se v rostlinách, se v lidském organismu přirozeně nevytváří. Vzniká naopak v rostlinách jako obrana vůči poškození z vnějšího prostředí, například škůdci, toxiny nebo UV zářením. Namísto aby pak byly rostliny plné škodlivých volných radikálů, produkují antixodanty, které tyto reaktivní kyslíkové částice neutralizují.

Fytonutrientů existuje na 25 tisíc různých druhů. Jednou z hlavních tříd fytonutrientů jsou karotenoidy, které rostlinám napomáhají absorbovat světlo a chrání důležité barvivo chlorofyl před poškozením UV zářením. Lykopen je z této třídy čítající na 600 jedinců jedním z nejvýraznějších.

Červená rajčata díky lykopenu

Podle některých názorů působí lykopen v organismu protirakovinně. Vliv má jeho antioxidační kapacita, ale i další benefity. Působí podobně, avšak nikoliv stejně jako další známý fytonutrient, beta-karoten. Protože se stejně jako v případě beta-karotenu jedná o barvivo, je lykopen zodpovědný za červenou barvou rajčat. Ne všechny druhy ovoce a zeleniny červeného zbarvení nicméně lykopen obsahují.

Protože lykopen není rozpustný ve vodě, je to právě on, kdo je zodpovědný za červené skvrny na nádobí po boloňské omáčce.

Zmírňuje působení pesticidů

Lykopen je jedním z nejsilnějších a nejlépe biodostupných antioxidantů, na zkoumání tohoto jevu se zaměřila například tato studie z roku 1998. Antioxidanty mají na organismus pozitivní účinek v mnoha ohledech.

Jedním z nich je jejich schopnost chránit organismus před poškozením způsobeným používáním pesticidů v zemědělství, které se pak prostřednictvím ovoce a zeleniny dostávají do lidského těla. Poškozovat mohou například ledviny nebo nadledviny. Právě jejich ochraně nicméně lykopen napomáhá.

Glutamát může poškodit mozek

Lykopen chrání organismus také před poškozením MSG, L-Glutamanem sodným monohydrátem. Pod těmito názvy se skrývá klasické dochucovadlo glutamát. To, nakolik tělesnému zdraví glutamát škodí, je předmětem debat.

Podle některých názorů nicméně může způsobovat bolesti hlavy, pocení, závratě a tělesnou slabost. Tyto symptomy jsou převážně neurologické, protože glutamát se v mozku chová jako excitační neurotransmiter, který urychluje buněčnou komunikaci a reakci až do bodu, že může dojít k programované buněčné smrti, apoptóze. Lykopen ale apoptózu inhibuje, a díky tomu buňky v mozku chrání.

Na mozek nicméně lykopen působí i jinak. Jeho užívání může podle některých studií zpomalit rozvoj a progresi Alzheimerovy choroby. Napomáhá totiž ochraně zdravých nervových buněk a zároveň opravuje jejich poškození. U pacientů s již rozvinutým onemocněním může bránit dalšímu buněčnému poškození.

Podobný účinek vykazuje lykopen také v případě epileptických záchvatů. Ty snižují obsah kyslíku a jeho efekt na mozek, a mohou tím pádem zapříčinit permanentní mozkové poškození. Lykopen podle některých vědců dokáže zlepšit stav poškození vzniklých při dřívějších záchvatech, stejně tak preventivně chránit před budoucími záchvaty. Pozitivní vliv má lykopen na sílu a kvalitu kostí a díky svému antioxidačnímu působení zpomaluje apoptózu, která vede k oslabování a lámavosti kostí.

Kromě toho je lykopen spojencem i v případě kandidózy, tedy kvasinkové infekce, kterou podle této studie redukuje. U buněk kvasinek totiž vyvolává apoptózu.

Proti rakovině?

Dalším výrazným účinkem lykopenu na organismus je jeho působení proti rakovině, které částečně souvisí s jeho antioxidační kapacitou. Jako nejvýraznější se jeví jeho vliv na prevenci a zpomalení rakovinného bujení v případě rakoviny prostaty a prsu.

Zejména vliv na rakovinu prostaty je u lykopenu podložen několika vědeckými pracemi. Například tato studie z roku 2016 zkoumající 46 tisíc mužů ukazuje na jasné propojení mezi vyšším příjmem lykopenu ze stravy a nižším rizikem rozvoje rakoviny prostaty.

Lykopen může navíc podpořit organismus v boji proti HPV infekcím, které jsou jednou z hlavních příčin rakoviny močového ústrojí nebo rakoviny děložního čípku.

Stejně jako příbuzný karoten, také lykopen pozitivně ovlivňuje zrakové ústrojí a chrání jej před oxidativním poškozením a jeho užívání působí proti rozvoji kataraktu. Jeho dostatečný příjem bývá spojován se zpomalením věkem vyvolané makulární degenerace, jež může nakonec vyústit v pozdějším věku i v naprostou slepotu.

Lykopen také pro zdraví srdce

Posledním, ale rozhodně nikoliv nejméně důležitým účinkem lykopenu na organismus jsou jeho zdravotní benefity pro kardiovaskulární soustavu. Snižuje hladinu vysokého krevního tlaku, působí proti onemocněním srdce, jako jsou infarkt myokardu či akutní koronární příhoda, stejně jako ateroskleróza. Vyšší hladina lykopenu v krevním oběhu bývá spjata s nižší úmrtností osobmetabolickým syndromem, kombinací poruch vedoucích k srdečně-cévním onemocněním. 

Konec článku