Kozinec blanitý čili astralagus je elixír dlouhověkosti

Kozinec blanitý čili astralagus je elixír dlouhověkosti

Podporuje imunitní systém a na organismus má nejeden pozitivní účinek. Jeho hlavní efekt nicméně souvisí s telomery a enzymem telomeráza, tedy stárnutím na buněčné úrovni.

Na účinnosti přírodní extraktů se ne vždy shoduje tradiční i moderní medicína. U kozince blanitého (astralagu) to ale neplatí. Tradiční čínská medicína využívá kozince blanitého pro oživení životní energie, a také pro podporu obranyschopnosti a odolnosti vůči onemocněním virového či bakteriálního původu po staletí.

A když už jste nemocní, dle Tradiční čínské medicíny vám kozinec blanitý napomůže rychleji se vykřesat z nachlazení či chřipek, přičemž léčitelé jej indikují také pro zlepšení stavu žaludečních vředů a diabetu.

Kde se účinnost kozince bere?

Vzhledem k efektům, jenž kozinci připisuje tradiční medicína, se na něj upíná v poslední době i pozornost moderní vědy, která v něm vidí účinný stimulant imunitního systému.

Moderní věda rozluštila, že za účinky kozince blanitého jsou zodpovědné jeho aktivní složky, tedy především saponiny, polysacharidy, isoflavonoidy, volné aminokyseliny a několik stopových minerálů. Kromě toho v něm najdeme kyselinu listovou, kumarin, kyselinu nikotinovou, cholin, betain, fenolické kyseliny jako kofeinovou, chlorogenovou, isoferulovou či ferulovou, dále sitosterol a kyseliny linolovou a linolenovou.

Nobelova cena za objev mechanismu stárnutí buněk

Není to ale vliv na imunitu, co se v poslední dekádě diskutuje nejčastěji. Je to jeho vliv na délku života. V roce 2009 odhalil tým tří vědců způsob, jakým stárne lidský organismus, a za tento objev po právu získal Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

Za stárnutí jsou zodpovědná zakončení chromozómů, tedy velkých molekul DNA nesoucích naši genetickou informaci. Telomery, jak se zakončení nazývají, se pokaždé při buněčném dělení zkracují, a tím v podstatě definují délku života chromozomů. Nejvýraznější roli toto zkracování telomer hraje ve stárnutí organismu a rozvoji rakoviny.

Jak s tím souvisí astralagus čili kozinec?

Také tradiční čínská medicína tvrdí, že kozinec blanitý podporuje čchi, tedy životní sílu, jenže nyní toto tvrzení potvrzují i zkoumání vědecká. Podle některých studií, jako je tato a tato, zpomaluje kozinec stárnutí na molekulární úrovni. Jeden ze saponinů, Astragalosid IV, které kozinec obsahuje, dokáže zvrátit poškození chromozomů aktivací enzymu telomeráza, čímž působí proti zkracování telomer a celkově zpomaluje buněčné stárnutí.

Jakmile se totiž telomery zkrátí během buněčných dělení na nejmenší možnou hranici, buněčné dělení ustává a tkáně degradují a odumírají. Enzym telomeráza ale telomery obnovuje. Jak organismus stárne, nedochází samozřejmě k jejich nekonečné produkci, degradace buněk se nicméně zpomaluje.

Astragalosid IV však není jedinou aktivní látkou v kozinci. Pro své anti-agingové benefity je zkoumán také další saponin, a to Cykloastragenol, o němž se předpokládá, že má na aktivaci enzymu telomeráza ještě výraznější vliv.

Posílí imunitu

Co se týče podpory imunitních systému, ví se, že extrakt z kořene kozince blanitého navyšuje množství bílých krvinek a podporuje tvorbu protilátek, čímž zlepšuje odolnost organismu vůči virům a bakteriím. Vedle toho stimuluje aktivitu i produkci buněk imunitního systému, jako jsou T-lymfocyty, makrofágy, NK buňky (tzv. přirození zabijáci) a imunoglobulinů.

U makrofágů, které v podstatě požírají cizorodé látky, a tím chrání organismus před rozvinutím infekcí, dochází po orálním užití kořene astralagu k nárůstu jejich koncentrace. NK buňky, které své označení přirození zabijáci získaly z anglického označení „natural killers“, jsou zase po užití kozince blanitého až o šestkrát silnější ve svém boji proti patogenům vstupujícím do organismu.

Beze stresu

Kozinec blanitý je navíc adaptogenní rostlina. Seznamte se s tím, jaký vliv mají adaptogeny na organismus:

Velký soupis adaptogenů, které vám pomohou vypořádat se se stresem Velký soupis adaptogenů, které vám pomohou vypořádat se se stresem Úzkosti, nespavost, nedostatek energie, „umrtvené“ libido, ale i nadýmání nebo problémová pleť, s tím vším vám mohou pomoci adaptogeny.

Coby adaptogen působí proti stresu. U adaptogenů je unikátní jejich působení – jedincům, kteří jsou pod tlakem a úzkostní, přináší zklidnění a úlevu. Naopak těm, kdo jsou unavení, dodává energii. Celkově tak organismu napomáhá vyrovnat se účinně se stresem.

A tím výčet zdravotních benefitů nekončí

U kozince blanitého bývá zmiňován jeho pozitivní vliv na soustavu žláz s vnitřní sekrecí, především v případě fibromyalgie a chronického únavového syndromu. Extrakt z kořene kozince vedle toho působí kardioprotektivně, tedy chrání srdečně-cévní soustavu. Preventivně působí proti ukládání plaku v cévách a zhoršení jejich prostupnosti tím, že chrání jejich vnitřní stěny.

V rámci Tradiční čínské medicíny se využívá také při mužské neplodnosti, předpokládá se, že zlepšuje pohyblivost spermií. Podporuje navíc dobrý stav mužských pohlavních hormonů, protože reguluje hladinu glukózy v krvi, a tím udržuje optimální hladinu testosteronu a růstového hormonu.

S článkem souvisí tyto výrobky:

Doprava zdarma
Light of life
Prodlužte svůj život a zpomalte stárnutí organismu s tímto exkluzivním výživovým doplňkem. Vyvinutý na
4 690 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Metabolický syndrom aneb všichni plíživě tloustneme. Proč je to špatně?
Zdravý život12.11.2018

Metabolický syndrom aneb všichni plíživě tloustneme. Proč je to špatně?

Víte, co je to metabolický syndrom? Pokud jste se s tímto termínem dosud nesetkali, pak vězte, že se jedná v současnosti o nejběžnější civilizační onemocnění, jež v sobě propojuje několik lékařských diagnóz.

Nejlepší dárky k Vánocům jsou balíčky od Medik8!
Zdravý život8.11.2018

Nejlepší dárky k Vánocům jsou balíčky od Medik8!

Za vánoční dárky každoročně utrácíme hromady peněz. Jenže co svým blízkým pořídit, jestliže všechno už mají? Co takhle kosmetiku, která udělá radost, a navíc pokožce pomůže? Medaprex má pro vás připravené spektrum kosmetických balíčků, co potěší!

Jste ekologicky uvědomělí, ale zároveň chcete i péči o pleť, která funguje?
Zdravý život29.10.2018

Jste ekologicky uvědomělí, ale zároveň chcete i péči o pleť, která funguje?

Pak zvolte produkty britské značky Medik8. Ta je sice předním odborníkem na omlazení pleti a řešení jejích nedostatků. Po refreshi svých produktů na počátku tohoto roku se ale připojila také hnutí za zelenější a zdravější planetu a ve všech ohledech snížila svůj ekologický dopad.

Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta
Zdravý život10.9.2018

Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta

Cukrovka čili diabetes je onemocnění, pro něž je typická příliš vysoká hladina krevního cukru. Není-li pacient s cukrovkou dispenzarizován a léčen, objevit se mohou závažné zdravotní komplikace.

Užívejte si celoroční léto se středomořskou dietou. A jako bonus zhubnete!
Zdravý život3.8.2018

Užívejte si celoroční léto se středomořskou dietou. A jako bonus zhubnete!

Středomořská dieta není vlastně tak úplně restriktivní dieta, ale spíše způsob zdravého stravování, které vám připomene dlouhé večery strávené na dovolené ve Španělsku, Řecku či v Itálii. Kromě toho, že vám bude chutnat, bude mít i pozitivní vliv na vaše zdraví.