Jíte pět porcí ovoce a zeleniny denně a máte pocit, že vám to zaručí zdraví? Kdepak

Jíte pět porcí ovoce a zeleniny denně a máte pocit, že vám to zaručí zdraví? Kdepak
Rubrika: Zdravý život 05.10.2015
tisk

Zdá se vám zbytečné konzumovat různé doplňky stravy, protože jste přesvědčení, že všechny potřebné vitamíny a minerály načerpáte z toho, co sníte? Tak to pozor, ani těm, kdo jí velké množství ovoce a zeleniny se nedostatek důležitých živin nemusí vyhnout.

Ovoce a zelenina totiž nejsou, co bývaly. Ano, jestli máte pocit, že před lety chutnaly jahody lépe než dnes, něco na tom je. Jak je to možné?

Zkrátka a jednoduše, půda je dnes vyčerpaná a není schopna rostlinám dodat dostatek živin. Ty ztrácejí svoji nutriční hodnotu a my pak konzumujeme prázdné kalorie.

Využívaná hnojiva navíc zbavují rostliny dalších důležitých živin (mezi živiny, neboli životně důležité látky, řadíme vitamíny, minerály a aminokyseliny). Dusičnany, které se k hnojení hojně využívají, výrazně snižují obsah tolik potřebného vitamínu C v rostlinách.

„Ty jahody chutnaly mnohem líp, když jsem byla malá…“

Chemické hnojiva navíc omezují vlastní schopnost rostlin vypořádat se se škůdci, což má za následek nutnost využívat pesticidy, herbicidy a insekticidy. Tyto chemikálie mají opět neblahý vliv na výživovou hodnotu ovoce a zeleniny, ničí jejich enzymy a vitamíny. Část těchto chemikálií dokonce s ovocem a zeleninou zkonzumujeme. A jsou to právě ony, kdo mají na svědomí, že jejich chuť už není taková, jak dříve. Tento stav ovšem není neměnný – využívají-li se k hnojení nikoliv hnojiva syntetická, ale organická, tedy lidově řečeno kompost, obsah vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině opět vzroste.

Nyní jsme vysvětlili, proč už ovoce a zelenina neobsahují tolik živin jako dříve. Problémů v naší moderní stravě je ale mnohem více. Další důležité živiny ztrácí potraviny také svým průmyslovým zpracováním, proto je správné snažit se konzumovat hlavně potraviny v syrovém stavu, nebo jen šetrně tepelně zpracované, žádné cukrovinky a nápoje slazené rafinovaným cukrem nebo mražené či konzervované „dobroty“. Aby se trvanlivost potravin prodloužila, je nutné využívat konzervačních látek, které, jak už asi očekáváte, nutriční hodnotu potraviny také zrovna neobohacují. Tak například chlorid uhličitý používaný na bělení mouky poškozuje některé aminokyseliny a ničí z velké části vitamín E.  A obecně všechny chemikálie využívané v potravinářství snižují obsah vitamínu C.

Nevěřte reklamě. Tento prevít často propaguje ty nejnezdravější rafinované potraviny, které jsou jen prázdné kalorie!

Pozor si ale dejte i doma v kuchyni. Viníkem ztráty vitamínů a minerálů bývá nicméně i nešetrné tepelné zpracování. Věděli jste, že například vařením ztratíte 70 až 100% některých vitamínů? Ani užívání léků není zcela zdravotně nezávadné, protože každý lék je pro tělo do určité míry toxický. Před jeho toxicitou lze ovšem organismus chránit zdravou výživou a příjmem vitamínů C a E a dalších.

Spotřeba živin není vždy stejná

Dopravovat do těla dostatečný objem živin je důležité za každých podmínek, ale například při různých onemocněních nebo při stresu, třeba jen emočním, se spotřeba živin v organismu dokonce několikanásobně zvyšuje, k regeneraci buněk je jich zapotřebí mnohem větší množství. Znečištění životního prostředí, kouření, konzumace alkoholu a celkový nezdravý životní styl, to jsou jen některé z faktorů, které způsobují předčasné stárnutí organismu a jeho větší náchylnost k nemocem.

Spotřeba vitamínu C u stresu významně stoupá. Zvýšená dávka vitamínu C ale zároveň zvyšuje odolnost organismu proti stresu.

Přitom je tak snadné tato rizika eliminovat. Jenže kdo si má v dnešní hektické době najít čas, aby si koupil organickou a „bio“ zeleninu a ovoce plnou potřebných vitamínů a minerálů, když mnohdy nemáme ani čas se najíst? Doplňky stravy sice nemohou v žádném případě nahradit plnohodnotné potraviny, ale pozoruje-li někdo na sobě příznaky nedostatku některých živin, mohou se stát významným pomocníkem jak při zvládání různých onemocnění či stresu, tak při snahách o omlazení organismu.

U vitamínů obecně platí, že je třeba být opatrný při dávkování vitamínu A a E, u ostatních je vždy lepší více než méně.

Po jakém doplňku stravy sáhnout?

Ideálně takový, který splní vaše představy ohledně toho, čeho chcete jeho konzumací docílit. Jedna z nejprestižnějších klinik estetické medicíny v Evropě Brandeis Clinic Praha vyvinula ve spolupráci s americkou firmou Nutrition Laboratories, USA a jejími odborníky na regenerativní medicínu a výživové doplňky řadu prémiových výživových doplňků zaměřených na krásnou a zdravou pleť, kvalitní a husté vlasy nebo třeba omlazení. Ty v současnosti nesou nejvyšší kvalitu na poli potravinových doplňků na českém trhu.

Vyberte si z:

BEAUTIFUL HAIR By Brandeis Clinic pro krásné, zdravě vypadající vlasy, které budou husté a jemné na dotek, kromě toho zamezuje plešatění a nadměrnému lámání a vypadávání vlasů

BEAUTIFUL HAIR by Brandeis Clinic BEAUTIFUL HAIR by Brandeis Clinic Padají vám vlasy nebo se vám vaše kštice zdá unavená a jakoby bez života? Na vině může být nedostatek některých vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte unikátní doplněk BEAUTIFUL HAIR By Brandeis Clinic.

BEAUTIFUL SKIN By Brandeis Clinic pro zdravou, rozzářenou a mladistvě vypadající pleť, navíc působí proti různým onemocněním a suché pokožce

BEAUTIFUL SKIN by Brandeis Clinic (Expirace: 31.12. 2018) BEAUTIFUL SKIN by Brandeis Clinic (Expirace: 31.12. 2018) Chcete zdravou a hebkou pokožku? Trápí vás suchá kůže či její různá onemocnění? Možná vás to překvapí, ale mnoho problémů s pletí, stejně jako její předčasné stárnutí, bývá způsobeno špatnou výživou. BEAUTIFUL SKIN By Brandeis Clinic je originální doplněk stravy, který obsahuje 11 účinných látek pro krásnou a zdravou pleť.

YOUNG 4EVER By Brandeis Clinic pro zachování mládí a omlazení, jak navenek, tak celého organismu

YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic (Expirace 30. 6. 2019) YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic (Expirace 30. 6. 2019) Obsahuje 9 látek s antioxidačním účinkem, které přispívají k zpomalení stárnutí buněk, tkání i celého organismu. (Expirace 30. 6. 2019)

Konec článku