Jak vzniká překyselení organismu a co s tím?

Jak vzniká překyselení organismu a co s tím?
Rubrika: Zdravý život 04.01.2017
tisk

Dlouhodobé překyselení organismu je vážný stav, který může mít za následek mnoho zdravotních komplikací včetně větší náchylnosti k fraktuře kyčelního kloubu ve vyšším věku. I proto je vhodné snažit se překyselení organismu pravidelně redukovat.

Překyselení, které může nebezpečně oslabovat organismus nebo samostatné tělesné systémy, je v současnosti častým jevem. V jeho důsledku se v organismu utváří vnitřní prostředí příznivé pro rozvoj chorob, jež je v protikladu k prostředí s vyváženým pH, které tělu umožňuje správné fungování a poskytuje mu odolnost vůči patogenům a onemocněním.

Zdravý organismus si zachovává adekvátní alkalické rezervy pro případy pohotovosti. Když je třeba neutralizovat množství kyselin, alkalizační rezervy se vyčerpávají a organismus zanechávají oslabený.

Koncept překyselení a acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad v organismu) není nový. Již v roce 1933 publikoval newyorský lékař Howard Hay knihu „A New Health Era“ v níž tvrdil, že všechny choroby organismu jsou zapříčiněné autotoxikací, tedy sebeotravou způsobenou kumulací kyselin v těle.

Co je to hodnota pH?

Zkratka pH pochází z anglického „potential of hydrogen“, tedy potenciál vodíku. Vyjadřuje kyselost či zásaditost roztoku. Měří se na škále od nuly do čtrnácti. Čím nižší je pH, tím je roztok kyselejší. Naopak čím vyšší pH, tím je zásaditější. Má-li pH hodnotu 7, označujeme jej za neutrální.

Voda je nejhojnější složkou lidského těla, tvoří jej ze 70% až 75%. Organismus se kontinuálně snaží vyrovnávat své pH. Pokud je ovšem tato rovnováha narušena, může se objevit mnoho komplikací. 

Komplikace při překyselení

Organismus je schopen správně vstřebávat minerály a další živiny a využívat je, pouze je-li pH v rovnováze. Pro své správné fungování potřebuje mít organismus pH blízko hodnoty 7,4, tedy na „zásaditém konci“ rovnovážného stavu. Odchyluje-li se pH od této hodnoty, dochází ke snížení funkčnosti různých enzymů.

Z tohoto důvodu se pak může stát, že sice přijímáte dostatek živin, ale v důsledku překyselení je organismus není schopen správně využívat. Navíc může dojít i k překyselení žaludku a pálení žáhy.

Zachovat toto jemně zásadité prostředí je nicméně pro organismus nikdy nekončí „bitvou“ zejména kvůli kyselinotvorným procesům, které se v těle neustále odehrávají, a také kvůli konzumaci mnoha kyselinotvorných potravin a nápojů.

Co způsobuje překyselení?

Důvodů acidózy je mnoho, zejména kvůli typické „západní stravě“, která je bohatá na kyselinotvorné potraviny, mezi něž řadíme maso, vejce a mléčné produkty, a naopak chudá na zásadotvorné potraviny jako je čerstvá zelenina. Vedle toho konzumujeme mnoho průmyslově zpracovaných jídel postavených na bílé mouce a rafinovaném cukru a slazených nápojů či kávy, které jsou také kyselinotvorné. Užíváme také mnoho léků, umělých sladidel. Jedním z nejlepších způsobů, jak se překyselení organismu zbavit, je tedy upravit svoji stravu.

Překyselení organismu nutí tělo spotřebovávat zásoby minerálů včetně vápníku, sodíku, draslíku a hořčíku z životně důležitých orgánů a kostí, aby neutralizoval přemíru kyselin a bezpečně je vyloučil z těla. Výsledkem je vyčerpání a dlouhodobé poškozování organismu, o němž však nemusíte mít léta ani ponětí!

Co na překyselený organismus? S přemírou kyselin pomůže organismu vyrovnat se doplněk stravy ANTI-ACID by Brandeis Clinic, který navíc dodá draslík, sodík, hořčík a vápník!

Akce: ANTI-ACID by Brandeis Clinic (Expirace 02 / 2020) Akce: ANTI-ACID by Brandeis Clinic (Expirace 02 / 2020) Překyselení organismu je v naší populaci častým jevem a je považováno za klíčový faktor vzniku mnoha zdravotních obtíží. Doplněk stravy ANTI-ACID by Brandeis Clinic napomáhá zvyšovat zásoby zásaditých látek a vyvažovat tak zásaditokyselou rovnováhu v organismu.

Překyselení organismu a jak se projevuje:

  • Poškození kardiovaskulární soustavy včetně aterosklerózy, tedy kornatění a následného zužování cév, a v důsledku toho také snížený transport kyslíku
  • Tloustnutí, obezita a diabetes
  • Problémy s játry a ledvinami, jako například vznik ledvinových kamenů
  • Oslabení imunity
  • Nárůst formování volných radikálů, které se pravděpodobně podílí i na vzniku rakovinného bujení
  • Předčasné stárnutí
  • Překyselený žaludek
  • Osteoporóza, tedy řídnutí a zvýšená lámavost kostí, zlomeniny krčku a vznik kostních ostruh
  • Bolest kloubů, svalů a hromadění kyseliny mléčné v nich
  • Chronická únava

Studie provedená na sanfranciské University of California zahrnující devět tisíc žen naznačuje propojení mezi chronickou acidózou a vyšším rizikem řídnutí kostí. Podle vědců je to právě překyselení organismu, které má vliv na u žen středního a vyššího věku tolik častou frakturu krčku. Jeho důvodem je pravděpodobně strava bohatá na potraviny živočišného původu a nedostatek zeleniny. Organismus je pak nucen odebírat vápník z kostí, aby vyvážil nadbytek kyselin v organismu.

Konec článku