Glukosamin na klouby, ale nejen na ně. Čím prospívá organismu?

Glukosamin na klouby, ale nejen na ně. Čím prospívá organismu?

Glukosamin není jen doplněk stravy, běžně se vyskytuje v lidském těle v chrupavkách. Tvoří jej řetězce cukrů a bílkovin, které jsou pevně provázané. Tělu napomáhá absorbovat nárazy a lubrikuje klouby. Umožňuje tak bezbolestný pohyb kloubů, kostí i svalů.

Glukosamin působí protizánětlivě, je jedním nejoblíbenějších doplňků stravy určených na bolesti kloubů. Stejně může ulevit v případě symptomů onemocnění souvisejících se stárnutím organismu, jako je artróza a osteoartróza. Také může pomoci zlepšit trávení a zdraví trávicí soustavy, pohyblivost a zdraví kloubů celkově, a to preventivně i u osob, které dosud s klouby nemají žádné problémy.

Bez glukosaminu v těle by všechny každodenní aktivity a úkoly byly mnohem hůře proveditelné a hlavně bolestivé. Organismus jej potřebuje pro syntézu některých typů bílkovin a tuků, které utváří řadu rozdílných tělesných tkání, především však kloubní chrupavky. Důležitý je proto pro konstrukci kloubů, vazů a šlach.

Vedle toho se podílí na formování synoviální tekutiny obklopující klouby a poskytující jim lubrikaci. Důležitou roli ale též hraje ve zcela jiné oblasti, a to ve zdraví mikrobiomu, tedy střevní mikroflóry. Je jedním z prvků tvořících pojivové tkáně, které částečně utváří trávicí trakt, a ovlivňují tak i imunitní systém.

Jak glukosamin působí na organismus? Kromě toho, že pozitivně ovlivňuje bolesti kloubů a může ulevit i v případě artrózy, zlepšuje trávení a působí proti zánětlivým procesům v těle.

Na klouby je glukosamin jednička

Glukosamin sulfát je jedním z nejlepších doplňků stravy pro zlepšení stavu kloubů a úlevu symptomů jejich degenerativních onemocnění. Stárnutí organismu je samozřejmě patrné i na stavu kloubů, v nichž dochází k úbytku hmoty chrupavky, zhoršení stavu i hybnosti kloubů a samozřejmě k s tím spojeným bolestem.

Glukosamin může v případě osteoartrózy napomoci úlevě od bolestí kloubů. Osteoartróza čili artróza je bolestivé chronické kloubní onemocnění, při kterém dochází k postupnému ubývání a přestavbě kloubní chrupavky v důsledku jejího nadměrného opotřebení. Protože jde o onemocnění degenerativní, nejčastěji postihuje velké klouby jako jsou kolena, kyčle, případně ramena, která jsou nejvíce zatěžována.

V případě dlouhodobého užívání zpomaluje nicméně glukosamin tuto degeneraci kloubního systému a může ulevit od bolestí a zhoršené mobility. Navíc vedle toho působí proti zánětům kloubů, které artrózu často provází.

Nejsou to ale jen bolesti kyčlí či kolen, jejichž stav glukosamin zlepšuje. Poměrně častou záležitostí u dospělých pacientů je porucha temporomandibulárního kloubu, tedy kloubu čelistního, pro níž je typická bolest čelisti a krku, bolesti hlavy a problémy se spánkem. Postihuje klouby připojující čelist k lebce, které umožňují pohyb hlavy nahoru, dolu a do stran. V důsledku zánětu těchto kloubů, stejně jako jejich přirozeného opotřebení, se mohou objevovat stále se zhoršující bolesti, které pak komplikují i mluvení a konzumování stravy.

Glukosamin pro dobré trávení

Vedle kloubů je užívání glukosaminu prospěšné trávicí soustavě, kdy zlepšuje trávení a stav sliznic trávicího traktu. Díky tomu může zlepšit stav v případě syndromu zvýšené propustnosti střev. Při něm drobnými otvory ve sliznicích trávicího traktu prochází ven do krevního oběhu nestrávené zbytky potravy a bílkovin, například lepku, ale i mikroby a toxiny.

V krevním oběhu ale tyto částice nemají, co dělat, mohou být proto spouštěči zánětů nebo přímo iniciovat či zhoršovat imunitní odpověď organismu. Výsledkem mohou být potravinové alergie, revmatoidní artritida či další, vážnější onemocnění střev. Užíváním glukosaminu lze nicméně sliznice trávicího traktu regenerovat, a průniku nežádoucích částic tak zabránit. Podobně napomoci stavu může glukosamin i v případě zánětlivých onemocnění střev, mezi něž patří Crohnova choroba či ulcerativní kolitida.

Nejlepší je glukosamin sulfát

V těle se přirozeně vyskytuje glukosamin ve formě glukosamin sulfátu. Předpokládá se, že užíváním této látky, ať už v podobě suplementů nebo stravy (především vývar z kostí), může dojít k nárůstu chrupavky, stejně jako objemu synoviální tekutiny, tedy k prevenci komplikací s klouby a úlevě od bolestí kloubů.

Vedle glukosamin sulfátu se můžete setkat i s formami glukosamin hydrochloridu či N-acetyl glukosaminu, ty však tak pozitivní účinek na klouby a pojivové tkáně nevykazují.

Glukosamin je aminosacharid, který napomáhá utvářet chrupavku ze sloučenin zvaných agrekany a proteoglykany. Zhoršení stavu kloubů a úbytek chrupavek jsou častými spouštěči osteoartrózy, proto lze považovat vliv glukosaminu na zdravotní stav kloubů za významný a za formu prevence i terapie problémů s klouby.

Pro glukosamin v současnosti neexistuje doporučená denní dávka, nicméně výzkumy naznačují, že pozitivní účinky se dostavují, pohybuje-li se denní příjem glukosaminu mezi 500 mg až 1 500 mg denně.

V tomto rozmezí:

  • Napomáhá zachovat zdraví kloubů
  • Redukuje bolesti a tuhnutí kloubů
  • Snižuje zánětlivé procesy v těle
  • Snižuje autoimunitní reakce organismu
  • Napomáhá ochraně střevních výstelek
  • Brání podráždění žaludku, močového měchýře a střev
  • Napomáhá obnově kostí po poraněních a zlomeninách
  • Podporuje zdraví kostí a napomáhá navyšovat hustotu kostní hmoty

V doplňcích stravy se glukosamin často objevuje ve spojitosti s chondroitinem, přičemž při společném užíváním dochází k vzájemnému posílení jejich účinků. Obě tyto látky totiž napomáhají utváření kloubních chrupavek. Typicky se pro doplňky stravy utvářejí uměle, to nicméně neznamená, že se v přírodě nevyskytují.

  • Přírodní glukosamin se vyskytuje u tvorů s vnější kostrou, tedy například u krevet, humrů a krabů. Glukosamin utváří jejich vnější pevnou schránku. Kromě toho se může formovat při fermentování obilovin.
  • Chondroitin se na druhou stranu získává z chrupavek zvířat, jako jsou krávy nebo kuřata, vyskytuje se také ve větším množství v jejich kostech, kůži a tkáních.

S článkem souvisí tyto výrobky:

Kloubní výživa ARTENAL
6 účinných látek v silné koncentraci, které vám pomůžou ulevit při bolestech kloubů! ARTENAL pomáhá podpořit
529 Kč
Skladem - ihned posíláme
Starší články:
Zmáhá vás únava a bez energie se vám do ničeho nechce? Na vině může být onemocnění
Zdravý život19.3.2018

Zmáhá vás únava a bez energie se vám do ničeho nechce? Na vině může být onemocnění

Nedostatek energie může pramenit z mnoha příčin. Na vině mohou být zdravotní problémy, užívání léků, ale i špatná výživa, stres nebo prostě jen příliš nabitý diář. Jaká onemocnění mají únavu jako jeden z hlavních symptomů?

Parabeny v kosmetice mohou být nebezpečné. Dokonce v nižších dávkách, než se předpokládalo
Zdravý život16.3.2018

Parabeny v kosmetice mohou být nebezpečné. Dokonce v nižších dávkách, než se předpokládalo

Už jste o parabenech někdy slyšeli, tušíte, že s nimi něco není v pořádku a že byste je neměli používat, ale stále nevíte přesně co? Nebo se jim naopak vyhýbáte, ale spíše jen tak pro jistotu? Pak pro vás bude dobrým zdrojem informací tento článek týkající se parabenů v kosmetice a jejich rizik.

Ve vitamínech pro těhotné je nejdůležitější kyselina listová, ale důležitých je jich mnohem víc
Zdravý život12.3.2018

Ve vitamínech pro těhotné je nejdůležitější kyselina listová, ale důležitých je jich mnohem víc

Dostatečný příjem vitamínů je klíčový pro správné fungování organismu. V období očekávání jsou ale snad ještě důležitější. Které vitamíny byste v těhotenství neměli pouštět ze zřetele?

Multifunkční prostředek proti únavě, depresi a pro celkové zdraví, to je rozchodnice růžová
Zdravý život7.3.2018

Multifunkční prostředek proti únavě, depresi a pro celkové zdraví, to je rozchodnice růžová

Sílu bylinek jako je rozchodnice růžová využívá tradiční lidová medicína po staletí i tisíciletí jako lék proti únavě, depresím a dalším zdravotním komplikacím. Dnes si tyto dary přírody nacházejí cestu také do zdravotnictví, farmakologie a kosmetiky.

YOUNG 4 EVER účinně bojuje proti stárnutí zevnitř
Zdravý život23.2.2018

YOUNG 4 EVER účinně bojuje proti stárnutí zevnitř

Většina z nás by chtěla zůstat navždy mladá. Tisíce let hledá lidstvo elixír mládí, který bohužel neexistuje. Vědci dnes potvrzují, že stárnutí je normální fyziologický proces organismu, který není možné zastavit. Existují ale způsoby, jak ho výrazně zpomalit. Dokonce lze odečíst i několik let na vzhledu nebo stavu vnitřních orgánů.