Doplňky stravy na klouby: Jaké jsou nejúčinnější látky proti bolesti kloubů?

Doplňky stravy na klouby: Jaké jsou nejúčinnější látky proti bolesti kloubů?

Bolesti kloubů a zad se stávají palčivým problémem pro stále více a více lidí, ve věkové kategorii 40+ trápí dokonce každého druhého člověka. Mohou proti bolestem pomoci doplňky stravy na klouby? A jaké jsou nejlepší aktivní látky léků na klouby?

Jedním z častých způsobů, jak se bolestí kloubů zbavit, je užívání nesteroidních antiflogistik, jako je ibuprofen, které tlumí bolesti a záněty. Další možností je poskytnout tělu a kloubům to, co opravdu potřebují, aby se jejich stav přirozeně zlepšoval. Tyto metody mohou pomoci zpomalit nebo dokonce zastavit postup degenerace kloubů a v některých případech dokonce zdraví kloubů zlepšit. Pokud chcete více, než jen ulevit od symptomů, dejte šanci aktivním látkám, které se využívají jako složky doplňků stravy na klouby nebo léků podporujících zdraví kloubů.

Jak působí doplňky stravy na klouby? Důležitá je jejich aktivita cílená proti rozkladu kloubního systému, bolesti a poškozením pramenícím ze zánětu.

Přirozená tělesná podpora kloubů je s rostoucím věkem stále méně účinná, právě proto naše klouby potřebují, čím jsme starší, více pomoci „zvenčí“ v podobě suplementace. V průběhu času totiž organismus produkuje méně kolagenu a v momentě rozkladu tkání a chrupavek se pak snižuje schopnost jejich regenerace. Klouby tuhnou, otékají a výsledkem je bolestivost a zhoršená pohyblivost.

Vhodné proto jsou takové složky doplňků stravy a léků na klouby, které navyšují syntézu kolagenu, a zlepšují tak přirozené regenerativní procesy.

Zakročit proti zánětům

Vedle podpory kloubů je důležité zaměřit se i na snižování zánětlivých procesů v kloubech a redukci poškození tkání. Pokud stimulaci syntézy kolagenu považujeme za prevenci, předcházení a inhibice vzniku zánětlivých procesů je třeba pro zlepšení projevů poškození, které již klouby zasáhly.

„Dohled“ nad záněty je zejména důležitý pro osoby, které již trpí artrózou či jiným zánětlivým onemocněním kloubů, ale i pro sportovce, kteří klouby vystavují opakovaným pohybům, a vlastně každého, kdo se potýká s přirozeným opotřebením kloubů.

Zánět je jak symptomem, tak příčinou poškození kloubů. Pokud kolagenu a synoviální tekutiny ubývá, kosti v kloubu se o sebe mohou začít bolestivě třít. Nejen, že je pak i každý snadný pohyb takřka nesnesitelný, ale navíc může zánět v tkáni vést k ještě horšímu poškození.

Zánětlivé procesy jsou vlastně obranné mechanismy organismu. Kdykoliv se v kdekoliv v organismu objeví poškození, stres nebo toxické chemikálie, tělo postiženou oblast zaplaví proteiny, které mají pomoci hojení. Z krátkodobého hlediska je to řešení velmi efektivní, z hlediska dlouhodobého si ale chronický zánět bere svou daň.

Pokud dochází k zánětům neustále, původně obranná reakce organismu začne vše zhoršovat. Dochází k úbytku pevnosti kostí, přetížení srdce a plic a jejich poškození, depresím, obezitě či problémům s trávením. V případě kloubů se objevují záněty a otoky. Jakmile k tomu dojde, pro organismus může být složité je „opravit“, aby předešel budoucím, potenciálně horším poškozením. Z menších zranění se pak stávají chronické problémy a schopnost vlastní regenerace a hojení kloubů je vážně narušena.

Stavení blok chrupavky glukosamin

Glukosamin je jednou nejvíce zkoumaných látek, když přijde na zdraví kloubů. Je složkou glykosaminglykanů, které se nachází v chrupavce a synoviální tekutině, tedy tekutině snižující tření mezi chrupavkami v kloubu. Zkoumání glukosaminu nasvědčuje tomu, že dokáže oddálit dlouhodobý postup degenerace kolenního kloubu.

Jaké další účinky má na organismus glukosamin?

Glukosamin může ulevit při bolestech kloubů, zlepšuje i špatné trávení Glukosamin může ulevit při bolestech kloubů, zlepšuje i špatné trávení Glukosamin je přirozenou složkou kloubních chrupavek. Tvoří jejřetězce propojených cukrů a proteinů. Zvlhčuje klouby a napomáhá tělu tlumit nárazy, umožňuje také bezbolestný pohyb kloubů, kostí a svalů.

Díky chondroitin sulfátu získává chrupavka odolnost v tlaku

Chondroitin sulfát je strukturální složka chrupavky, která jí umožňuje odolat působení tlaku vznikajícímu v důsledku pohybu se zátěží. Napomáhá kloubům také absorbovat otřesy a inhibuje aktivitu enzymů zodpovědných za destrukci chrupavek.

Podobně jako glukosamin stimuluje chondroitin sulfát růst chrupavky. Podporuje zásobení kloubů krví a stimuluje hydrataci kloubů vodou a živinami. V důsledku toho navyšuje množství antioxidantů a glukosaminu v kloubech, přičemž může dojít k úlevě od bolestí a otoků.

Glukosamin, chondroitin a extrakt ze zázvoru společně s vitamíny C, E, B3 a zinkem obsahuje doplněk stravy pro zdraví kloubů ARTENAL by Brandeis Clinic.

Kloubní výživa ARTENAL Kloubní výživa ARTENAL 6 účinných látek v silné koncentraci, které vám pomůžou ulevit při bolestech kloubů! ARTENAL pomáhá podpořit jak pohyblivost kloubů, tak jejich ochranu před poškozením a regeneraci. Díky zázvorovému extraktu přispívá ke snížení zánětu kloubů a pomáhá snížit bolest kloubů. 529 Kč

Zdroj síry a stavební blok pojivové tkáně MSM

Methylsulfonylmethan (MSM) tvoří z 34 % síra, která je čtvrtým nejhojnějším minerálem v lidském organismu. Podporuje zdraví mnoha složek organismu včetně pojivové tkáně kloubů a kůže, stejně jako bílkovin nacházejících se ve vlasech, nehtech a šlachách. Organismu poskytuje „stavební materiál“ pro tvorbu chrupavek.

Účastní se vedle toho opravných a hojivých procesů. Vedle zdraví kloubů je MSM účinný i proti akné a podporuje zdraví kůže, vlasů a nehtů. V případě jeho užívání je nicméně vhodné začít s nižšími dávkami, protože než si na MSM organismus zvykne, může být příčinou plynatosti.

Regulátor zánětů kurkumin

Kurkuma je tradiční indické koření, které se využívá při přípravě typických pokrmů kari, uplatnění nachází i jako složka sypkého koření kari. Jeho hlavní složky kurkuminoidy jsou podle výzkumů účinné proti zánětlivým markerům, jako jsou COX-2, TNFalpha a NF-kappaB, jejichž obsah v organismu typicky vzrůstá v důsledku zánětu způsobeného cvičením. Užívání kurkuminoidů tak může snižovat bolesti kloubů i svalů po intenzivním cvičení.

Kurkuminoidy inhibují vylučování prozánětlivých enzymů jako kolagenáza, hyaluronidáza a elastáza, které bývají spojovány s rozpadem chrupavky typickým pro osteoartritidu. Užívání extraktu z kurkumy tak může redukovat záněty kloubů, jejich bolesti a zlepšit mobilitu.

Největší snahou vědců je zlepšit biodostupnost kurkuminoidů, které se jinak těžko vstřebávají z krevního oběhu a organismus je nemůže využít. Podle mnoha studií je nejlepším spojencem kurkuminoidů z toho důvodu černý pepř, který jejich biodostupnost navyšuje. Jakmile se již kurkuminoidy dostanou do krevního oběhu, mohou odtud prostoupit dokonce až do mozkových struktur. Předpokládá se proto, že podporují také zdraví a fungování mozku.

Kurkuma nejen, že skvěle ochutí jídlo, ale napomáhá i ochraně srdce a kloubů Kurkuma nejen, že skvěle ochutí jídlo, ale napomáhá i ochraně srdce a kloubů Používání kurkumy má nejen v indické kuchyni dlouholetou tradici. Kurkuma je totiž hlavní součástí klasického indického koření kari.

Kurkumin v optimální kombinaci s pepřem černým a komplexem přírodních extraktů a vitamínů najdete v doplňku stravy pro podporu energie a životní vitality LIFE ENERGY by Brandeis Clinic.

Nejhojnější bílkovina v organismu kolagen

Kolagen je hlavní strukturální protein mnoha různých pojivových tkání lidského organismu, včetně pojivových tkání šlach, vazů, chrupavek a kůže. Většina kolagenu, který se v organismu nachází, je kolagen I. typu tvořící na 90 % veškerého kolagenu. Kolagen II. typu nicméně tvoří polovinu veškerých proteinů v kloubních chrupavkách.

Ve spojení s kolagenem se nejčastěji zmiňují jeho účinky na vzhled pleti, nicméně ani jeho vliv na zdraví a mobilitu kloubů není záhodno podceňovat.

Pokud se zaměřujete na zdraví kloubů, hledejte kolagen II. typu. Jestli vám jde hlavně o omlazení pleti a redukci vrásek, pak pátrejte po kolagenu I. a III. typu.

Výživa kloubní tekutiny kyseliny hyaluronová

Kyselina hyaluronová je základní složkou synoviální tekutiny. Tato hustá, viskózní kapalina zvlhčuje klouby a umožňuje bezbolestný pohyb bez tření. Navíc napomáhá vstřebávat vibrace, přivádí do kloubní chrupavky živiny a napomáhá vylučovat případné odpadní látky.

Její užívání se doporučuje i po chirurgických operacích kolene, kdy se předpokládá, že zlepšuje pooperační stav kloubu a urychluje regeneraci. Vhodné je pak kyselinu hyaluronovou kombinovat s chondroitin sulfátem. Efektivní je také pro snížení bolestivosti a zlepšení pohyblivosti kloubů.

Podobně jako kolagen je i kyselina hyaluronová vhodným „spojencem“ pro boj s vráskami za mladistvější vzhled organismu bez vrásek. Pleť také skvěle hydratuje, obdobně jako dokáže zvlhčit klouby.

Kolagen a kyselinu hyaluronovou s klíčovým vitamínem C získáte z doplňku stravy DIAMOND COLLAGEN+HA by Brandeis Clinic.

Dále můžete proti bolesti kloubů vyzkoušet

  • Extrakt z Boswellia Serrata, starobylé bylinky, kterou známe všichni dobře jako kadidlo
  • Omega-3-mastné kyseliny, jejichž zdrojem je například rybí olej nebo olej z lněných semínek
  • Pycnogenol, silný antioxidant a extrakt z borovice mořské
  • Zázvor, který v organismu působí protizánětlivě tak, že snižuje aktivitu zánětlivých enzymů a ulevuje od bolestí kloubů a svalů způsobených cvičením
  • Vitamín C chránící klouby před oxidativním poškozením a účastnící se produkce kolagenu
  • Vitamín D, jehož nedostatek bývá spojován s vyšším množství zánětlivého markeru TNF-alpha v organismu
  • Kyselina pantotenová, známá také vitamín B5, jež podporuje fungování nadledvin a místní produkci hormonů kortikosteroidů, které v organismu působí proti zánětům, tedy i proti zánětlivým procesům v kloubech
Starší články:
Chemie v kosmetice: Na následující látky si dejte pozor
Zdravý život8.9.2017

Chemie v kosmetice: Na následující látky si dejte pozor

Největší lidský tělesný orgán je kůže. Protože chrání naše vnitřní prostředí před infekcemi i vnějším prostředím a navíc poměrně jasně definuje náš vzhled, máme tendenci se o ni starat. Složení produktů, které na pleť aplikujeme, bychom nicméně měli podrobit zkoumání. Do kůže se totiž vstřebá až 60 % všech látek, které na ni naneseme (a u dětí je to dokonce ještě více)!

Vitamínu B12 v potravinách není vždy dostatek. Bez něj ale budete bez energie
Zdravý život4.9.2017

Vitamínu B12 v potravinách není vždy dostatek. Bez něj ale budete bez energie

Podle statistik trpí nedostatkem vitamínu B12 každý čtvrtý člověk. S přihlédnutím k tomu, nakolik je tento vitamín důležitý, je to alarmující. Jaké jsou projevy nedostatku vitamínu B12 a jeho funkce v organismu? A jak vitamín B12 získat?

Bojujte vitamíny a doplňky stravy proti únavě a depresi
Zdravý život28.8.2017

Bojujte vitamíny a doplňky stravy proti únavě a depresi

Zatím si sice užíváme dozvuky léta, nicméně příchod podzimu je nevyhnutelný. Ne každý toto nejbarevnější roční období má rád, naopak pro spoustu lidí je příčinou nostalgie či dokonce depresí, o únavě spojené se zkracujícími se dny ani nemluvě.

Přečtěte si návod, jak prodloužit řasy. Tím, co jíte
Zdravý život17.8.2017

Přečtěte si návod, jak prodloužit řasy. Tím, co jíte

Husté, dlouhé řasy nemá od přírody bohužel každý. Nejčastěji se proto uchylujeme k řasenkám či umělým „brvám“ jako k jedinému způsobu, jak jim přidat na objemu a prodloužit řasy. Existují přitom mnohem sofistikovanější řešení, jak řasy zkrášlit - správnou výživou.

Dohnala vás únava a bez energie byste si šli nejraději lehnout?
Zdravý život3.8.2017

Dohnala vás únava a bez energie byste si šli nejraději lehnout?

Možná právě proto, že je léto obdobím dovolených, na nás často dopadá únava. Je třeba stihnout návaly práce před dovolenou, ať už v práci nebo doma v rámci přípravy na vysněný týden či dva volna, a po návratu dovolené na nás obvykle také čekají hromady povinností, které musíme zvládnout, i když bychom se potřebovali spíše pár dní v klidu „rozkoukat“. Do toho vysoké letní teploty a my jsme bez energie a unavení…