Co zastaví vaše stárnutí? Vsaďte na antioxidanty a spol.

Co zastaví vaše stárnutí? Vsaďte na antioxidanty a spol.

Po léta byli vědci přesvědčení, že stárnutí je nezvratitelný proces, nad kterým máme my sami pramalou kontrolu. Současné výzkumy nicméně naznačují, že tomu tak není a stárnutí organismu můžeme vlastním přičiněním ovlivnit.

Hlavním činitelem stárnutí je totiž spíše stres a fungování tělesných buněk, než to, kolik let již jste na světě. Jedním z nejlepších způsobů, jak organismus a tělesné buňky podpořit, je konzumace silných antioxidantů, z nichž mnoho je dostupných z rostlinných zdrojů potravy.

Antioxidanty už určitě znáte a určitě je i často konzumujete. Podporují celkový zdravý životní styl tím, že stimulují buněčné zdraví a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Které jsou ty nejsilnější a jaké další látky by vám neměly uniknout?

Astragalus neboli kozinec blanitý

Chemická látka v kořene kozince blanitého zvaná TAT2 podněcuje produkci enzymu telomeráza, který stimuluje opravu telomerů. Zkracující se telomery indikují poškození DNA a mají klíčový podíl na urychlení buněčného stárnutí. Kozinec blanitý navíc podporuje aktivitu jater a vylučování toxinů z organismu. Navýšená tvorba moči, jež má také za následek, stimuluje pročištění ledvin a působí preventivně proti hromadění toxinů.

Přečtěte si o tom, jak funguje enzym telomeráza:

Enzym telomeráza je klíčem k zachování  mládí i zdraví. Podpořte její aktivitu Enzym telomeráza je klíčem k zachování mládí i zdraví. Podpořte její aktivitu Za objev enzymu telomerázy a popsání stárnutí získal vědecký tým v roce 2009 Nobelovu cenu za fyzilogii a medicínu. Není se čemu divit. Tento vpravdě revoluční objev totiž nejen, že osvětluje proces stárnutí organismu, ale dokonce má i vysoký potenciál ohledně toho, jak stárnutí přirozeně zpomalit.

Extrakt z kozince blanitého najdete v doplňku stravy určeném pro zachování životní vitality a zpomalení procesu stáří Light of Life.

Light of life Light of life Prodlužte svůj život a zpomalte stárnutí organismu s tímto exkluzivním výživovým doplňkem. Vyvinutý na základě studie oceněné Nobelovou cenou. Zachovejte si své mládí, zdraví i vitalitu! Nyní s novým, účinnějším složení za stejnou cenu. 4 690 Kč

Resveratrol

Znáte francouzský paradox, tedy skutečnost, že Francouzi navzdory stravě založené primárně na konzumaci masa a živočišných produktů, netrpí onemocněními srdečně-cévního traktu a naopak se dožívají téměř nejvyššího věku z obyvatel evropských států? Na tom všem má podíl resveratrol, který se přirozeně vyskytuje v červeném víně, tmavé čokoládě a burských oříšcích.

Mezi antioxidanty je zcela unikátní díky své schopnosti projít krevní cestou do mozku a přímo zde v mozkových buňkách redukovat následky škodlivé činnosti volných radikálů. Vedle toho v organismu napodobuje stav, ke kterému dochází při sníženém příjmu kalorií a který je jedním z prokázaných anti-aging přístupů.

Resveratrol najdete v doplňku stravy pro životní vitalitu YOUNG 4 EVER by Brandeis Clinic.

Pterostilben

Petrostilben funguje podobně jako resveratrol. Také napodobuje stav sníženého příjmu kalorií, díky čemuž zpomaluje stárnutí a podporuje hojení a regeneraci organismu. Vzhledem ke své příbuznosti s resveratrolem vykazuje pterosilben velkou efektivitu v ochraně a obnově mozkových buněk.

Stabilizuje také hladinu krevního cukru, čímž působí proti diabetu 2. typu. Navíc reguluje hladinu cholesterolu a jiných krevních tuků. Přirozeně se nachází v borůvkách a v menším množství v modrých hroznech révy vinné.

Pyrroloquinoline Qinone

Nebílkovinový enzymový kofaktor běžně zvaný PQQ usnadňuje procesy buněčného metabolismu a stimuluje regeneraci a růst nových mitochondrií, tedy ovlivňuje zásadní faktory, jež mají vliv na zpomalení stárnutí organismu.

Jakožto silný antioxidant neutralizuje volné radikály, které se také podílí na stárnutí. Podporuje zdraví nervové soustavy a fungování mozku a jejich ochranu.

Trávicí enzymy a systémová enzymoterapie

Zatímco trávicí enzymy ovlivňují především trávicí soustavu, systémová enzymoterapie vedle vlivu na trávicí soustavu vstupuje i do krevního oběhu, kde odstraňuje toxiny a potenciálně dráždivé látky. Tyto proteolytické enzymy podporují obranyschopnost, usnadňují štěpení bílkovin na aminokyseliny a podílí se na bezpočtu dalších procesů v organismu.

Kyselina R-alfa-lipoová

Kyselina alfa-lipoová se vyskytuje ve dvou formách, a to v kyselině R-alfa-lipoové, která je nejvíce biodostupnou a bioaktivní formou, a kyselině S-alfa-lipoové. Kyselina lipoová hraje klíčovou roli v mitochondriální produkci energie, díky čemuž je důležitou složkou buněčného životního cyklu. Její nedostatečné hladiny vedou k rychlejšímu stárnutí organismu, a tak jako všechny prvky podílející se na mitochondriálních procesech, působí i kyselina alfa-lipoová silně antioxidačně.

Volné radikály likviduje ve všech částech buněk, ale i mezibuněčných prostorech. Pozitivně působí i na nervovou soustavu a neutralizuje její poškození pramenící například z diabetu. Díky prostupu přes hemoencefalickou bariéru snižuje obsah těžkých kovů v mozku.

Rhodiola (rozchodnice)

Rozchodnic existuje mnoho druhů, nejznámější jsou rozchodnice růžová či svatá, případně tibetská. Pro naše zeměpisné šířky je nejběžnější rozchodnice růžová, jejíž domovinou je Altaj. Jejími aktivními látkami jsou především flavonoidy, jmenovitě tricin a rhodionin, vedle toho rosiridol, rosiridin a rhodiolosid, p-tyrosol, salidrosid, rosin, rosavin a rosarin, organické kyseliny a minerální látky. Tento „koktejl“ a zejména salidrosid a rosavin působí silně antioxidativně, čím zpomalují stárnutí organismu.

Často se rhodiola využívá pro zlepšení fungování a ochranu nervové soustavy a mozkových buněk, proti únavě a proti depresím. Navyšuje totiž prostupnost krevní mozkové bariéry, čímž usnadňuje pohyb dopaminu a serotoninu, neurotransmiterů regulujících náladu.

Extrakt z granátového jablka

Červenou barvu poskytují plodům granátového jablka barviva antokyany, díky kterým získává granátové jablko také významné antioxidační vlastnosti. Punicalagin, biologicky aktivní polyfenol granátového jablka, zejména podporuje zdraví kardiovaskulární a nervové soustavy. Kromě toho ale pozitivně působí i na reprodukční soustavu u mužů.

Starší články:
Překyselení žaludku a jeho skutečné příčiny (a jídlo v tom tentokrát nehledejte!)
Zdravý život30.9.2017

Překyselení žaludku a jeho skutečné příčiny (a jídlo v tom tentokrát nehledejte!)

O pálení žáhy neboli překyselení žaludku panuje mnoho dezinformací. Například takové, že jej způsobují pouze „špatná jídla a nápoje“. To je ovšem pravda jen částečná.

Je detoxikace střev organismu prospěšná, nebo spíš uškodí?
Zdravý život25.9.2017

Je detoxikace střev organismu prospěšná, nebo spíš uškodí?

V některých případech je očista neboli detoxikace střev nezbytná, například před některými lékařskými zákroky. Jak je to ale s její prospěšností coby preventivního opatření? Měla by být součástí komplexní detoxikace organismu? Pomáhá také při překyselení organismu či hubnutí?

Doplňky stravy na klouby: Jaké jsou nejúčinnější látky proti bolesti kloubů?
Zdravý život11.9.2017

Doplňky stravy na klouby: Jaké jsou nejúčinnější látky proti bolesti kloubů?

Bolesti kloubů a zad se stávají palčivým problémem pro stále více a více lidí, ve věkové kategorii 40+ trápí dokonce každého druhého člověka. Mohou proti bolestem pomoci doplňky stravy na klouby? A jaké jsou nejlepší aktivní látky léků na klouby?

Chemie v kosmetice: Na následující látky si dejte pozor
Zdravý život8.9.2017

Chemie v kosmetice: Na následující látky si dejte pozor

Největší lidský tělesný orgán je kůže. Protože chrání naše vnitřní prostředí před infekcemi i vnějším prostředím a navíc poměrně jasně definuje náš vzhled, máme tendenci se o ni starat. Složení produktů, které na pleť aplikujeme, bychom nicméně měli podrobit zkoumání. Do kůže se totiž vstřebá až 60 % všech látek, které na ni naneseme (a u dětí je to dokonce ještě více)!

Vitamínu B12 v potravinách není vždy dostatek. Bez něj ale budete bez energie
Zdravý život4.9.2017

Vitamínu B12 v potravinách není vždy dostatek. Bez něj ale budete bez energie

Podle statistik trpí nedostatkem vitamínu B12 každý čtvrtý člověk. S přihlédnutím k tomu, nakolik je tento vitamín důležitý, je to alarmující. Jaké jsou projevy nedostatku vitamínu B12 a jeho funkce v organismu? A jak vitamín B12 získat?