Chemie v kosmetice: Na následující látky si dejte pozor

Chemie v kosmetice: Na následující látky si dejte pozor
Rubrika: Zdravý život 08.09.2017
tisk

Největší lidský tělesný orgán je kůže. Protože chrání naše vnitřní prostředí před infekcemi i vnějším prostředím a navíc poměrně jasně definuje náš vzhled, máme tendenci se o ni starat. Složení produktů, které na pleť aplikujeme, bychom nicméně měli podrobit zkoumání. Do kůže se totiž vstřebá až 60 % všech látek, které na ni naneseme (a u dětí je to dokonce ještě více)!

Deriváty ropy

Ve výpisu složení produktů je najdete pod názvem minerální olej, Paraffinum Liquidum, parafín, vazelína, propylenglykol, Petrolatum

Minerální olej a další ropné deriváty vznikají jako vedlejší produkty při těžbě ropy. Říkáte si ale, že vazelína se přece používá po desetiletí a žádné nebezpečí z její aplikace neplyne, ba naopak?

Pravda je, že po aplikaci vazelína k pleti přilne a utvoří na ní kompaktní vrstvu. Může tak ochránit před mrazem, větrem či jinou nepřízní počasí. V tom ovšem tkví i její největší negativum, stejně jako dalších derivátů ropy.

Ucpávají totiž póry, neumožňují pleti dýchat a ztěžují absorpci dalších aktivních látek. Navíc zhoršují schopnost pleti eliminovat toxiny a podporují rozvoj akné. Zpomalují také regeneraci a obnovu pleti, stejně jako vývoj a růst nových kožních buněk, čímž se podílí na předčasném stárnutí.

Samy ropné deriváty navíc neobsahují žádné vyživující látky, které by kůži byly ku prospěchu. S vědomím toho, že jsou nicméně tvořeny z ropy a že pleť vstřebává na 60 % aplikovaných produktů je jen na vašem zamyšlení, zda skutečně chcete, aby vaše pleť, potažmo organismus obsahoval ropu… Vsadíme se, že ne.

Čím je nahradit? Hydratační magnety, ceramidy, včelí a rostlinné vosky, lanolin, bambucké máslo, rostlinné oleje jsou jen některé z alternativ.

Parabeny

Coby konzervační látky se parabeny využívají po desetiletí a navzdory vědeckým zkoumáním jsou stále považovány za bezpečné. Propylparaben, Isobutylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Methylparaben, Ethylparaben a jejich soli působí v produktech proti plísním, bakteriím a dalším škodlivým mikroorganismům a díky jejich obsahu zůstávají kosmetické produkty déle čerstvé a účinné. A navíc jsou levné!

Není proto divu, že je s oblibou používá většina kosmetických firem do různých produktů, make-upem počínaje, přes sprchové gely, šampony až po pleťové vody či tělová másla a deodoranty. Bohužel, výzkumy naznačují, že parabeny v organismu svým chováním napodobují estrogeny. Přímá souvislost mezi parabeny a rakovinou prsu nebyla nikdy zveřejněna, o propojení aktivit estrogenů a rakoviny prsu se nicméně ví již léta.

Negativní vliv mají parabeny také na endokrinní soustavu a ovlivňují i soustavu reprodukční, zejména v případě mužů, kdy studie prokázaly, že snižují počet spermií a navíc se mohou podílet i na rozvoji rakoviny varlat.

Přečtěte si o škodlivých účincích parabenů:

Parabeny v kosmetice mohou mít vliv na mužskou plodnost Parabeny v kosmetice mohou mít vliv na mužskou plodnost Mnoho firem se v současnosti zaměřuje kosmetiku bez parabenů. Jsou skutečně ale parabeny takový strašák, kterého je třeba se bát, nebo je to vše jen velká mediální bublina? A jak je to s jejich vlivem na rakovinu prsu a kvalitu mužských spermií?

Ftaláty

Tato skupina esterů kyseliny ftalové je častou složkou kosmetiky i produktů péče o domácnost, působí totiž jako změkčovadlo polymerů, zejména dříve tolik oblíbeného PVC (polyvinylschloridu). Právě díky ftalátům jsou produkty z plastu měkčí a ohebnější.

Z kosmetiky se nejčastěji nachází v lacích na nehty, parfémech, pleťových vodách a produktech určených na úpravu vlasů, jako jsou tužidla a laky. Mezi nejznámější ftaláty patří DBP, DMP a DEP, přičemž použití DEHP a DBP, dvou nejškodlivějších ftalátů, Evropská unie již zakázala. V kosmetice vyrobené v Unii by se tedy již tyto dva ftaláty nacházet neměly, pozor je tedy třeba si dát zejména na produkty vyrobené mimo EU.

Na organismus působí jako endokrinní disruptory, tedy negativně ovlivňují žlázy s vnitřní sekrecí. Podle některých vědeckých zkoumání lze vystavování organismu těmto látkám spojovat s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu a také vrozenými vývojovými vadami. Prokázaný je i jejich negativní účinek na plodnost (mimo jiné snižují kvalitu spermií), játra, ledviny, plíce a krevní srážlivost.

Problematické ovšem je, že na produktech nejsou většinou ve výpisu ingrediencí ftaláty psané přímo, ale skrývají se pod názvem parfém (fragrance). V produktech totiž fixují jejich parfemaci. Pokud chcete mít jistotu, že váš parfém či lak na vlasy neobsahuje ftaláty, hledejte na obalu ujištění, že neobsahuje (syntetické) parfemační látky nebo že je naopak parfemován výhradně esenciálními oleji.

Umělá barviva

Uměla barviva pod označením FD&C či D&C se do kosmetických produktů přidávají pro zlepšení jejich vzhledu. Obvykle se jedná o produkty z ropy nebo uhelného dehtu. Tedy opět nic, co byste si chtěli aplikovat na pleť a nechat vstřebat do organismu.

Ohledně těchto barviv panují obavy ohledně jejich karcinogenity a neurotoxicity, na pleť mohou působit dráždivě a spojovány bývají i s výskytem poruch pozornosti u dětí (ADHD). V Evropské Unii je jejich používání zakázané, pozor si proto dejte u produktů vyrobených mimo EU.

Patří mezi ně především:

  • E 104 Chinolinová žluť (FD&C Yellow No 10, Cl potravinářská žluť 13)
  • E 110 Žluť SY (syn. Gelborange S, Cl potravinářská žluť 3, Oranžová žluť S, Žluť FCF, FD&C Yellow 6, Sunset Yellow)
  • E 123 Amarant (Cl potravinářská červeň 9, syn. Viktoriarubin O, FD&C Red 2)
  • E 127 Erythrosin (Cl potravinářská červeň 14, FD&C Red No.3)
  • E 129 Červeň Allura AC (CI potravinářská červeň 17, FD&C Red 40)
  • E 132 Indigotin ( syn. Indigocarmine, Blue 2, CI potravinářská modř 1, Indigocarmine, FD&C Blue No. 2)
  • E 133 Brilantní modř FCF (syn. Brilliant blue FCF, Blue 1, CI potravinářská modř 2, FD&C Blue No. 1)

SLS a SLES

Sodium Lauryl Sulphate a Sodium Laureth Sulphate

SLS a SLES se využívají jako součásti produktů, kterými drhnou kapotu vašeho auta kartáče v automyčce, v čistidlech na podlahy a přípravcích na odmaštění motorů. A také v 90 % kosmetických produktů, které pění. Jsou totiž levné a po kontaktu s vodou zajistí produktům krásnou pěnu.

Jedná se ale o leptavá činidla, která dráždí kůži, plíce a oči. Po aplikaci mohou vysušovat kůži, utvářet na ní šupinky a v případě pokožky hlavy mohou být příčinou lupů a svědění.

Mohou vedle toho reagovat s dalšími složkami produktů, a stát se tak rakovinotvornými a ještě škodlivějšími. Negativní vliv mají na reprodukční soustavu, imunitní systém a poškozovat mohou i játra.

Hydrochinon

Velmi oblíbenou látkou na zesvětlení pleti je hydrochinon. Vzniká jako meziprodukt při výrobě barviv a motorových paliv.

Coby velmi toxická a účinná látka mění při topické aplikaci strukturu pleti a inhibuje produkci a hromadění melaninu, čímž účinně redukuje nadměrnou pigmentaci. Toliko k jeho pozitivním účinkům…

V organismu působí rakovinotvorně, proto je jeho použití v kosmetických produktech vyrobených v Evropské unii zakázáno a stejný postup již začínají uplatňovat i v USA. Kromě toho se po jeho aplikaci objevují alergie a podráždění. Při zkoumání na zvířatech byly pozorovány ještě závažnější účinky jako poškození jater, ledvin a žaludku a častější rozvoj onkologických onemocnění.

Žádnou ze zmiňovaných, potenciálně nebezpečných látek nenajdete v produktech britské značky Medik8.

Konec článku