Bojíte se artrózy? Jezte brokolici!

Bojíte se artrózy? Jezte brokolici!
Rubrika: Zdravý život 20.05.2016
tisk

Pro artrózu, jedno ze skupiny revmatických onemocnění, je typický zánět a omezená funkčnost jistých částí těla.

Mezi nejčastější artritická onemocnění patří osteoartróza. Ta poškozuje chrupavky, klouby i kosti. Postihuje asi 12% populace a u osob starších 65 let postihuje dokonce 70% populace!

Revmatoidní artróza je dalším typem tohoto onemocnění, které útočí na kloubní výstelky, a způsobuje tak bolestivost, ztuhlost, otoky a omezenou pohyblivost kloubů. Stále více studií však v současnosti naznačuje, že změna stravování může od chronické bolesti spojené s artrózou ulevit.

Užijte si sílu sedmi účinných látek v unikátním doplňku stravy pro zdraví kloubů ARTENAL by Brandeis Clinic!

Kloubní výživa ARTENAL Kloubní výživa ARTENAL 7 účinných látek v silné koncentraci, které vám pomůžou ulevit při bolestech kloubů! ARTENAL pomáhá podpořit jak pohyblivost kloubů, tak jejich ochranu před poškozením a regeneraci. Díky zázvorovému extraktu přispívá ke snížení zánětu kloubů a pomáhá snížit bolest kloubů.

Na co se v boji s artrózou zaměřit?

Omega-3 tuky

Omega-3 mastné kyseliny mohou působit preventivně proti rozvoji zánětu v organismu a redukují projevy spojené s artritidou. Enzymy, které jsou zodpovědné za zánět kloubů (COX-2) jsou totiž výrazně aktivnější, je-li ve stravě více omega-6 než omega-3 mastných kyselin.

Omega-6 mastné kyseliny však bohužel v naší stravě převládají, protože se nachází v mase, pamlscích a slunečnicovém oleji, které často konzumujeme ve větší míře. Pro zdravé klouby je proto vhodné zvýšit příjem zdravých omega-3 tuků konzumací lososa, sardinek, makrel, pstruhů, lněných semínek či vlašských ořechů a snížit příjem omega-6 tuků. A poděkují vám nejen vaše klouby!

Brokolice, květák a spol.

Podle jedenáctileté studie provedené na prestižní americké klinice Mayo Clinic chrání konzumace brokolice, květáku a další brukvovité zeleniny organismus před rozvojem artrózy.

Artróza - informace v kostce Artróza - informace v kostce Artróza je nemoc, které je nejčastěji spojována s nemocemi kloubů. Nemocí, které bolest kloubů způsobují, je samozřejmě více, můžeme zmínit například revmatoidní artritidu, nicméně nejčastěji, pokud nás bolí klouby, se jedná o artrózu, kterou můžeme najít i pod názvem osteoartróza.

Vitamín D

Další rozsáhlá studie provedená na 29 000 ženách, u nichž se artróza nikdy nerozvinula, naznačuje, že artróza ohrožuje výrazně méně ženy, které mají dostatečné hladiny vitamínu D. Vedle toho jsou vyšší hladiny vitamínu D spojeny také s nižším stupněm rozvoje artrózy u už postižených jedinců.

Olivové "zlato" a zázvor

Strava bohatá na olivový olej ulevuje od bolesti a ztuhlosti pacientům postiženým revmatickou artrózou. Olivový olej v organismu totiž působí protizánětlivě stejně jako zázvor, další oblíbená potravina, která se konzumuje jak pro svoji pronikavou chuť, tak kvůli zdraví. Stovky let se zázvor využíval pro léčbu nachlazení, závratí, migrén a vysokého krevního tlaku, v současnosti je stále oblíbenější i pro své schopnosti ulevovat od artritických bolestí.

Antokyany

Tyto silné antioxidanty jsou zodpovědné za červeně zbarvené pigmenty u ovoce a zeleniny, jako jsou třešně, ostružiny, maliny, jahody, hroznové víno a lilek. Napomáhají snižovat zánět, protože snižují hladiny C-reaktivních bílkovin. Jejich obsah v organismu je jedním ze znaků zánětlivých procesů.

Zacvičte s artrózou Zacvičte s artrózou Artróza vzniká opotřebováním a poškozením kloubové chrupavky. Většinou se objevuje u lidí nad 40 let. Často nás na tento problém upozorní až bolest při různých aktivitách nebo při velké zátěži. Příčiny nadměrného opotřebování jsou různé. Velký vliv na rozvoj artrózy má jednostranné přetěžování kloubů, vrozené vady, genetická dispozice, následky úrazů a samozřejmě také nadváha.

A jakým jídlům byste se měli vyhýbat?

Kromě doporučení, co pro zdravé klouby jíst, existuje i pár typů potravin, kterým byste se artrózou měli vyhýbat. Patří mezi ně:

  • Červené maso, protože nadbytek bílkovin, zejména těch z živočišné stravy, může omezit hybnost kloubů
  • Mléčné výrobky a mléko jsou známé alergeny, které způsobují zánět a zhoršují symptomy artrózy. Vynechání těchto potravin může stav artrózy výrazně zlepšit
  • Kofein, který dehydratuje organismus a zbavuje jej minerálů, bývá někdy spjat s bolestí kloubů
Konec článku