Na prostatu, erekci i na klouby. Granátové jablko je opravdu božský plod

Na prostatu, erekci i na klouby. Granátové jablko je opravdu božský plod
Rubrika: Zaměřeno na muže 28.04.2018
tisk

Exotické ovoce původem ze Středozemí patří k nejzdravějším plodům na Zemi. Obsahuje řadu aktivních látek, které působí blahodárně na lidský organismus a může zlepšovat stav nejednoho onemocnění. A co víc, mělo to být právě granátové jablko, kterým Eva svedla v Bibli Adama!

Granátové jablko a prostata

Výzkumy naznačují, že extrakt z granátového jablka může zpomalit postup rakoviny prostaty, protože stimuluje apoptózu (programovanou buněčnou smrt) rakovinných buněk. Zpomalit může také reprodukci prostatických rakovinných buněk. Látky ellagitaniny mohou navíc zamezovat růstu nových krevních cév, které jsou nezbytné pro výživu nádorů na prostatě.

Může působit proti rakovině prsu a plic, kdy v Izraeli provedené studie přinesly zjištění, že džus z granátových jablek inhibuje aktivitu rakovinných buněk, aniž by jakkoliv negativně ovlivňoval zdravé tělesné buňky. Působit může také proti samotnému vzniku rakovinných buněk v prsní tkáni, podle jiných výzkumů má obdobný účinek také v případě rakoviny plic.

Pozitivní vliv má na krevní cévy. Snižuje totiž hladinu škodlivého LDL-cholesterolu a brání ucpávání cév, které již souvisí s jejich kornatěním a vážnými kardiovaskulárními komplikacemi, jako je srdeční infarkt či mrtvice. Další pozitivním účinkem extraktu z granátového jablka na srdce a cévy je regulace krevního tlaku a snížení systolického krevního tlaku.

Proti zánětům a problémům s klouby

Extrakt z granátového jablka podle řady studií působí proti degradaci kloubních chrupavek, typické pro artrózu, která je frekventovanou zdravotní komplikací v rozvinutých zemích světa. Existuje řada druhů artrózy, pro většinu z nich je typický zánět v kloubech. Protože ale granátové jablko působí silně protizánětlivě, mimo jiné díky obsahu antioxidantů, může být prevencí těchto problémů. Redukuje totiž aktivitu enzymů, které vyvolávají zánět poškozující při osteoartróze klouby. Tato tvrzení je nicméně třeba potvrdit studiemi na lidských pacientech, současná poznání pramení z laboratorních testů myší.

Chronické záněty mohou být vedle artrózy také častým spouštěčem závažnějších onemocnění. Jednat se může o nemoci kardiovaskulární soustavy, rakovinu, cukrovku 2. typu či Alzheimerovu chorobu.

Problémy s erekcí? 

Vedle pozitivního vlivu na prostatu je granátové jablko prospěšné mužům i v dalším směru, protože může napomoci zlepšit stav erektilní dysfunkce. Její příčinou je zhoršená krevní cirkulace v erektilní tkáni, která často pramení z jejího oxidativního poškození. U zvířat přitom extrakt z granátového jablka navyšuje cirkulaci krve a erektilní odpověď, další studie na lidech jsou nicméně pro potvrzení tohoto tvrzení nezbytné.

Aktivní látky v granátovém jablku působí také proti plísním a bakteriálním infekcím, stejně jako kvasinkám, pozitivní vliv tak mohou mít na záněty a infekce dutiny ústní, jako například gingivitida, periodontitida a zubní stomatitida. Protože je granátové jablko bohaté na dusík, který prokazatelně zlepšuje sportovní výkon, je extrakt z něj vhodným doplňkem stravy pro sportovce.

Plné důležitých vitamínů

Benefity vám může přinést jak extrakt z granátového jablka v podobě doplňků stravy, tak konzumace džusu z granátového jablka nebo přímo samotného čerstvého ovoce, které je plné antioxidantů a důležitých živin, mimo jiné vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E, vitamínu K, bílkovin, kyseliny listové, vlákniny, draslíku a niacinu. Ty všechny podporují celkové zdraví organismu.

Granátová jablka obsahují dvě rostlinné složky, které mu v součinnosti s ostatními živinami propůjčují výjimečné medicínské vlastnosti, a to punicalaginy a kyselinu punicovou.

  • Punicalaginy jsou extrémně silné antioxidanty, které nachází ve šťávě i slupce ovoce. Extrakt z granátového jablka se proto vyrábí převážně ze slupky. Antioxidační kapacitu má šťáva z granátového jablka až třikrát vyšší než červené víno či zelený čaj.
  • Kyselina punicová je hlavní mastnou kyselinou, která se v ovoci vyskytuje, a je typem konjugované kyseliny linolové s velmi silným biologickým účinkem.
  • Třetí skupinou aktivních látek jsou zmiňované ellagitaniny 
Konec článku