Podrobný seznam a popis látek, účinných proti akné

Podrobný seznam a popis látek, účinných proti akné
Rubrika: Studie a odborné články 12.03.2014
tisk

Pokud vás trápí akné, je důležité abyste měli přehled v látkách vhodných pro toto onemocnění. Kosmetické přípravky sice uvádějí své složení, ale pokud nejste chemickým odborníkem, pravděpodobně z něj moc nevyčtete. Připravili jsme pro Vás proto seznam účinných látek a jejich podrboný popis, díky kterému už budete umět rozlišit reklamní trik od skutečně funkčních výrobků. Prvním krokem k úspěchu je totiž vzdělání se v dané oblasti.

Kyselina laurová 

Nasycená mastná kyselina. Tvoří hlavní složku palmojádrového a kokosového oleje a nachází se také v mléčném tuku, nejvíce v mateřském mléce. Má velmi silný antibakteriální účinek.

Kyselina L-mandlová 

Alfa-hydroxidová kyselina (AHA). Vhodná k léčbě akné u dospělých, protože odstraní nejen akné, ale i vrásky. Doporučuje se také před a po laserové léčbě, protože snižuje míru podráždění způsobeného laserem a zkracuje dobu rekonvalescence. Stejně tak redukuje jizvy po akné.

Kyselina salicylová 

Beta-hydroxydová kyselina (BHA). Od předchozích kyselin se tato liší jednou velmi podstatnou vlastností: není rozpustná ve vodě, ale v tucích. V praxi to znamená, že je schopna pronikat do pórů a čistit je zevnitř, co žádná jiná kosmetická látka neumí. Pokud odstraňování odumřelých buněk zevnitř pórů neprobíhá správně, nahromaděné buňky pór ucpou a vznikne buď černá tečka (obsah póru se působením UV záření zbarví do tmava) nebo pupínek (odumřelé buňky zůstanou uzavřeny v póru a ten se zanítí). Kyselina salicylová dokáže v pórech udržet správný koloběh buněk, tlumí sekreční činnost mazových žláz a vysušuje promaštěný povrch pokožky.

Kyselina azelaová 

Nasycená dikarboxylová kyselina. Používá se k léčbě mírného až středního akné. Působí tak, že zabíjí bakterie v pórech kůže. Redukuje také vytváření keratinu, který je přírodní škodlivou látkou podporující růst bakterií. Využití má také v léčbě růžovky (zarudnutí) a hyperpigmentace díky své schopnosti tlumit zánět a snižuje produkci melaninu (kožní pigment). Tato kyselina působí jako silná prevence proti vzniku komedonů (I. fáze projevů akné - černé tečky).

Kyselina myristová

Nasycená mastná kyselina. Pojmenovaná je podle svého výskytu v muškátovém oříšku (Myristica). Máslo z muškátového oříšku obsahuje až 75% této kyseliny. Používá se v přípravcích, kde se očekává dobrá absorpce kůže neboť působí proti virům, mikrobům, houbám a kvasinkám.

Copper PCA

Sůl mědi pyrrolidon karboxylové kyseiny. Revoluční složka z výzkumu Medik8 pro Firewall, která má optimální antioxidační výkon, 40-krát větší než běžná kyselina L-askorbová. Je patentovaný antioxidant, který bojuje proti volným radikálům.

Beta-glukán

Složený cukr (polysacharid). Podporuje vlastní obranyschopnost kůže, její obnovu a zachovává nově vzniklé buňky. Beta-glukan chrání citlivou pleť vůči alergenům. V přírodě je jedním z hlavních prvků hlívy ústřičné.

Probiotika

Živé organismy, které regulují rovnováhu obsažených kožních bakterií. Pleť hydratují, podporují regeneraci, zmírňují zánět a urychlují hojení.

Niacinamid (vitamín B3)

Redukuje zčervenání a podráždění pokožky. Zpomaluje rychlost tvorby kožního mazu a napomáhá k obměně pokožky. Zabraňuje ucpávání pórů. Udržuje v pokožce hydrataci a má protizánětlivý účinek.

Etyl Linolát

Lipid, který reguluje tvorbu kožního mazu, má protizánětlivý účinek a reguluje vznik rohoviny. Ethyl linoleát pomáhá zklidnit zarudnutí způsobené akné.

Chlorhexidn Glukonát

Antibakteriální látka, která zabíjí bakterie a inhibuje růst nových bakterií. Je důležitou součástí čistících přípravků proti akné.

Laktoferin

Bioaktivní glycoprotein, jeden z nejsilnějších imunostimulačních přirozených prostředků, který zabraňuje množení a růstu bakterií, způsobujících akné. Bojuje s červenými místy v pokožce a působí protizánětlivě.

Triclosan

Silné protibakteriální a protihoubové činidlo. Má extrémně silný antibakteriální účinek čímž redukuje vznik akné.

Alantoin

Organická sloučenina na bázi močoviny, která má výrazné regenerační a hojivé účinky, čímž revitalizuje problematickou pleť. Velmi vhodná pro citlivou pokožku, často je součástí dětských krémů.

Acetyl - Decapeptid - 3 a Oligopeptid - 24

Biomimetické peptidy, které pokožku vyživují zevnitř, redukují jizvičky pomocí produkci nového kolagenu a elastinu. Biomimetické peptidy mají totiž obecně schopnost napodobit rodičovskou molekulu, takže když odumře molekula kolagenu, biomimetický peptid ji nahradí a naváže na zbývající buňky kolagenu, které ještě neodumřeli.

Betain

Přírodní druh aminokyseliny, který v těle vyrovnává metabolické procesy. Detoxikuje organismus a tlumí růst bakterií v pokožce čímž brání zánětu.

Lecitin

Fosfolipid, který v překladu znamená žloutek protože se hojně nachází ve vaječném žloutku. Působí jak zvenku tak i zevnitř pokožky. Zvyšuje intenzitu dýchání kůže a reguluje buněčnou výměnu. Ovlivňuje měkkost a ohebnost pokožky. Fosfolipidy také chrání obzvláště suchou pokožku před vysoušením po mytí.

Glycerin

Organická sloučenina, která se obecně používá jako změkčovadlo. V kosmetice poskytuje hydratační a změkčující účinek a léčí opuchy po akné.

Propylen glykol

Organická sloučenina, která se má široké využití jako zvlhčovadlo, pro pleť má výrazný hydratační účinek.

Včelí vosk

Přírodní zdroj vitamínu A. Má antibakteriální, antioxidační a antiseptické účinky.

Ricinový olej

Přírodní olej z riciovníku je výborný na jizvičky po akné. Pomáhá také odstranění bradaviček a působí proti vráskám.

Sójový olej

Olej ze semen sóji je nezbytný pro růst, výživu a regeneraci kožních tkání. Má zvláčňující účinky a je vhodný i pro suchou pokožku, které dodává pružnoust a zabraňuje vysychání. Je velmi vhodný na akné a ekzémy.

Tea Tree Oil

Olej z čajovníku australského prokazatelně omezuje projevy akné a působí jako prevence jejich vzniku. Odstraňuje nadbytečnou mastnotu, čistí póry a umožňuje pleti přirozeně dýchat. Má zklidňující účinek na podrážděnou pokožku.

Rozmarýnový olej

Rozmarýn je vzácná dřevnatá rostlina, která dokáže žít pouze z vlhkosti od moře. Olej z ní má schopnost prokrvit pokožkua je také antibakteriální a protizánětlivý. Navíc zklidňuje podrážděnou problematickou pleť.

Skořice

Výtažek ze sušené kůry skořicovníku napomáhá redukovat proliferaci bakterií a tvorbu akné. Zbaví pleť bakterií, prokrví ji a hydratuje.

Konec článku