Jaký má chiralita význam v kosmetice?

Jaký má chiralita význam v kosmetice?
Rubrika: Studie a odborné články 26.04.2014
tisk

Téma chirality se zabývá problematikou dostat z látek co nejvyšší aktivitu bez nežádoucího podráždění. Chirální molekula má svou zrcadlovou formu, levou a pravou. Fenomén chirality je důležitý v oblasti složení účinných kosmetických produktů, a pokud jí budete rozumět, už vás žádné složení krému neoklame.

Dvě rukavice vypadají úplně stejně, přesto je nemožné navléci si pravou ruku do levé rukavice. Představte si, že vaše levá ruka znázorňuje biologický pleťový receptor a krabice plná rukavic znázorňuje krabici plnou aktivních látek. Pokud se na pravou ruku navlékne pravá rukavice, spustí se žádaná aktivita látek. Nicméně, jelikož pouze polovina rukavic v krabici sedí na pravou ruku, ve skutečnosti je v ní pouze polovina aktivních látek, přestože se krabice zdá být plná.

Nyní si představte, že mluvíme o kyselině mléčné. Tato molekula kyseliny má dvě formy. Jedna je biologicky aktivní a druhá inaktivní.

Pokud výrobce uvádí, že produkt obsahuje 1 % kyseliny mléčné a ve složení je "DL-mléčná kyselina", pak víme, že stejně jako v krabici plné rukavic, složka obsažená v produktu není očištěna tak, aby obsahovala pouze svou aktivní formu, což je v případě kyseliny mléčné L-forma. Takže pokud se bavíme o účincích na pleť, v podstatě tento produkt obsahuje pouze 0,5 % kyseliny mléčné.

V některých případech jsou aktivní dokonce obě formy molekuly, avšak jedna forma je mnohem méně dráždivější než ta druhá, jako například u kyseliny mandlové, kde L-forma je mnohem jemnější. Písmenka "D" a "L" označují pravou (D) a levou (L) část molekuly. Bohužel, každá molekula je jiná a někdy je L-forma ta aktivní a jindy zase D-forma. Neexistuje žádné přesné pravidlo, který izomer bychom měli v kosmetice hledat.

 

Medik8 rozumí chirálitě a vždy používá tu správnou formu složek, bez ohledu na výrobní náklady. Je důležité si uvědomit, že chirálně správné složení kosmetiky zvyšuje její účinnost až desetkrát.

Konec článku