Vitamín K

Vitamín rozpustný v tucích

Vitamín K patří k vitamínům rozpustným v tucích, v organismu se díky tomu může ukládat. Je nezbytný pro mnoho procesů probíhajících v organismu a jeho nedostatek se objevuje zřídkakdy.

Ovlivňuje krevní srážlivost

Hlavní rolí, kterou vitamín K v organismu hraje, je regulace srážlivosti krve. Pokud by se krev nesrážela, jakékoliv škrábnutí či modřina by mohly vyústit v život ohrožující nebezpečí. Vitamín K napomáhá vzniku bílkovin nezbytných pro koagulační faktory (srážecí faktory krve).

Pro důležitý růst kostí a zachování jejich pevnosti a zdraví využívá organismus mnoho vitamínů. Vitamín K a vitamín D pracují společně, aby stimulovali produkci bílkovin nezbytných pro stavbu kostí. Bez bílkoviny by se minerály v kostech nebyly schopny spojit tak, aby vytvořili hustou kostní hmotu. Studie naznačují, že nízký obsah vitamínu K bývá spojován s vyšší náchylností k fraktuře krčku u žen.

Ovlivňuje růst buněk

Bez dostatečné hladiny vitamínu K také pravděpodobně nedochází ke správnému růstu buněk. Základní bílkovina zodpovědná za zachování buněčného růstu a buněčné reprodukce je závislá na vitamínu K. Také extrémně důležité buňky jako například nervové mohou být negativně ovlivněny nedostatkem tohoto vitamínu.

V jakých potravinách se vitamín K přirozeně vyskytuje? Ve špenátu, mangoldu, kapustě, listovém salátu, římském salátu, brokolici, růžičkové kapustě a zelí, dále pak v řepkovém či sójovém oleji.