Sodík

Nejběžnější prvek z řady alkalických kovů a důležitý stopový prvek pro lidský organismus

Sodík podporuje metabolismus minerálů v těle, udržuje v krvi vápník v rozpustném stavu a je důležitý pro růst. Je nejvíce zastoupeným prvkem v lidském těle. Kromě toho jej ve velkém nožství obsahuje zemská kůra, mořská voda, ale i živé organismy.

Nedostatek, ale hlavně přebytek škodí

Nejvíce jej vylučujeme močí, potem a stolicí. Obvykle jej získáme dostateční množství ze stravy, zvýšený příjem je nutné zvážit, když se v horkém prostředí více potíme, při nervovém vypětí, kdy spotřeba sodíku roste. Zvýšený příjem sodíku také často napomáhá u nízkého tlaku.

Nadbytek soli způsobuje vysoký tlak, některé typy bolesti hlavy, zhoršuje revmatické bolesti a zhoršuje epilepsii.

Hlavní zdroje sodíku v potravě jsou vejce, květák, mrkev, špenát, hlávkový salát a samozřejmě sůl jako taková.