Skvalen

Přirozeně se vyskytující látka v pleti

Látka, která se přirozeně vyskytuje například v olivovém oleji, najdeme jej nicméně v tělech zvířat, lidí i v rostlinách. Pečuje o pleť, je proto oblíbenou složkou kosmetických produktů. Skvalen je prekurzorem cholesterolu a všech steroidních hormonů, jako je například estrogen a testosteron.

Skvalen jako přirozená součást organismu

Při orálním užití přináší organismu řadu benefitů, konzumuje se proto přímo z jídla nebo v podobě doplňků stravy. Usuzuje se, že působí protirakovinně, je silným antioxidantem. Důležité je nicméně nezaměňovat skvalen a skvalan. Skvalen se v těle pomocí aktivity určitých enzymů rozkládá na skvalan. I tato látka je oblíbenou složkou kosmetických produktů, na organismus nicméně působí trochu jinak.

Mezi přirozené zdroje skvalenu patří olivový olej, olej ze žraločích jater, vyskytuje se také v oleji palmovém, amarantovém či oleji z rýžových otrub. Přirozeně se také formuje v organismu.

Proti vráskám

Při topické aplikaci navyšuje produkci kolagenu, čímž redukuje vrásky. Pleť vedle toho hydratuje, brání jejímu oxidativnímu poškození. Pleť také chrání před poškozením UV zářením, pozitivní vliv může mít v případě onemocnění pleti lupénkou, dermatitidou či akné.

Zkoumají se také jeho protirakovinné účinky. Pozitivní vliv přináší u pacientů podstoupujících chemoterapii, jejíž negativní vedlejší účinky redukuje. Zlepšovat může fungování mitochondrií a podporuje detoxikaci organismu. Prospěšný může být též osobám se ztučnělými játry a pacientům s Parkinosnovou chorobou, jejichž dopaminové neurony chrání.