Skvalan

Nasycený, vysoce stabilní tuk a složka kosmetických produktů

Jeho obdobu, skvalen, produkuje vlastní aktivitou lidský organismus, jeho obsah se nicméně v rostoucím věkem v organismu snižuje. Nejvyšší množství se jej v těle vyskytuje v období puberty, po dosažení dvaceti let se nicméně začíná snižovat, což má za následek hrubou, suchou a k podráždění náchylnou pleť. Důležitou roli hraje v hydrataci pleti.

Skvalan nebo skvalen?

Vedle kůže se vyskytuje v některých rostlinách, jako jsou olivy, a vnitřnostech mořských paryb. Skvalen je nicméně vysoce nestabilní. Do kosmetických produktů je proto třeba skvalen upravit hydrogenací, kterou vzniká stabilnější skvalan.

  • Skvalenový olej: nenasycený, produkovaný buňkami v těle, který se též vyskytuje v olivách, cukrové třtině, pšeničných klíčcích, rýžových otrubách a žraločích játrech
  • Skvalanový olej: nasycený, vzniká hydrogenací skvalenu

Skvalanový olej hydratuje a zjemňuje pleť, kterou ale nedráždí a ani neucpává póry. Díky tomu je vhodný pro všechny typy pleti včetně pleti suché, citlivé a aknózní, u níž reguluje nadměrnou produkci kožního mazu. Zároveň působí antibakteriálně a antioxidačně. Má lehkou texturu, pleť nemastí a rychle se do ní vstřebává. Díky tomu, že nedráždí, je vhodný i pro hydrataci a péči i oční okolí.