Skořice

Koření, které se využívá nejen v potravinářství, ale i jako kosmetický a terapeutický prostředek

Skořice se získává z tropický stromů skořicovníků, jedná se o kůru tohoto stromu, jejíž vnitřní část bohatá na silice se suší. Slouží jako základ k výrobě olejů, silic a tinktur. Skořicový olej se pak získává z listů, větví a květů skořicovníku.

Využívá se v mnoha odvětvích. V potravinářství je oblíbená zejména pro svou nasládlou chuť, kdy se přidává do sladkých pokrmů a pečiva, v exotických kuchyních ale běžně funguje jako koření i do masitých pokrmů.

Ničí bakterie a snižuje chuť na sladké

V kosmetice se využívá hlavně pro své dezinfekční a antibiotické účinky, dokáže totiž ničit bakterie. Taktéž bývá složkou přípravků na ústní hygienu. Při konzumaci stimuluje krevní oběh a snižuje krevní tlak, dokáže zlepšit trávení (časté je využití skořice při redukci nadváhy), snižuje hladinu cukru  a „nezdravého“ LDL cholesterolu v krvi. Její zevní aplikace napomáhá v boji s revmatismem.

Velmi oblíbená je aplikace gelů obsahujících skořici za účelem redukce celulitidy, strií a povadlé pleti.