Pycnogenol

Extrakt z borovice mořské

První zmínky o benefitech extraktu z borovice mořské se datují do doby přes asi 500 lety, kdy francouzský mořeplavec Jacques Cartier a jeho výprava kvůli dlouhotrvající zimě uvízli na kanadské řece Svatého Vavřince. V důsledku toho, že posádce došly zásoby, začaly se u jejích členů objevovat příznaky onemocnění kurděje, přičemž mnoho mužů na toto onemocnění zemřelo. Původní obyvatelé oblasti Irokézové nicméně Cartiera naučili připravovat čaj z kůry borovice. Díky pití tohoto nápoje získal Cartier i jeho muži dostatek vitamínu C, aby se z onemocnění uzdravili. Později vědecká zkoumání prokázala, že borovicová kůra vedle vitamínu C obsahuje také bioflavonoidy se silnou antioxidační aktivitou. U pycnogenolu se jedná o oligometrické proantokyanidiny (OPC).

Snižuje zánět

Bioflavonoidy mají pozitivní vliv na mnoho biologických funkcí. Pycnogenol působí v organismu silně antioxidačně a snižuje příznaky zánětu.

Pozitivně působí pycnogenol na cévy, kdy zlešuje krevní tlak, umožňuje lepší průtok cév a celkově tak zlepšuje stav kardiovaskulární soustavy. Reguluje také hladinu krevního cukru u diabetu II. typu.

Podle některých studií snižuje hladinu „škodlivého“ LDL-cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu „správného“ HDL-cholesterolu. Díky vlivu na kardiovaskulární soustavu ovlivňuje pycnogenol také problémy s erekcí.

Zlepší fyzický výkon

U fyzicky aktivních osob a sportovců zlepšuje pycnogenol výkon a vytrvalost. Podle některých dalších studií ulevujepycnogenol od bolesti u pacientů s artrózou, zlepšuje příznaky astmatu a pozitivně ovlivňuje zdraví kůže.