Pomerančový olej

Olej získávaný ze slupky plodů pomeranče

Ve slupce pomeranče se vyskytují buňky, které produkují volatilní oleje. Při extračním procesu se nejprve odstraňují slupky od dužiny, které se porcují a dále upravují, posléze následuje lisování. Vylisovaná šťáva je kombinací pomerančové šťávy a pomerančového esenciálního oleje, které mají tendeci se od sebe oddělovat. V konečné fázi je esenciální olej odebrán.

Široké využití pomerančového oleje

Pomerančový olej se využívá různě, v medicíně až po kosmetiku. Vyskytuje se ve formě oleje, gelů, krémů, šamponů, produktů proti akné, ale i deodorantech či svíčkách. Své pevné místo má v aromaterapii, kdy působí sedativně a relaxačně, dlouhodobě však stimuluje mozkovou aktivitu.

V kosmetice zlepšuje stav pleti, a posiluje pleť postiženou ekzémem. Redukuje také vrásky a hyperpigmentaci, včetně stařeckých skvrn, v kůži stimuluje produkci kolagenu.

Také pleti s akné je pomerančový olej prospěšný, protože eliminuje bakterie na kůži, zklidňuje probíhající záněty a lehce zmírňuje bolest a otoky spjaté s akné. Působí také proti nadměrnému vysychání pleti. To vše při využití v produktech nebo při smíchaní s dalšími aktivními látky.

Jako bodovou terapii akné můžete přímo v samotném pomerančovém oleji namočit vatovou tyčinku a malé množství jej pro redukci bakterií nanést přímo na „klubající“ se pupínek pro jeho rychlejší zhojení.

Pomerančový olej pro čištění pleti

V produktech na čištění pleti vedle působení proti bakteriím, a tím pádem akné a nedostatkům, brání také dehydrataci pleti. Vedle pleti lze pomerančový olej využít i na vlasy, kdy i na vlasové části hlavy redukuje bakterie, odstraňuje lupy a svědění, obnovuje hydrataci skalpu a vyrovnává jeho pH.

Co se týče medicínského využití, pomerančový olej redukuje záněty, podporuje relaxaci a stimuluje krevní oběh, podpořit může také trávení, to vše při topické aplikaci. Mírně ulevit může také v případě bolestí kloubů a jejích otoků.