Polyfenoly

Zastřešující termín pro několik tisíc rostlinných molekul s antioxidačními vlastnostmi

Vedle antioxidačních vlastností polyfenoly také napomáhají regulovat činnost enzymů a stimulovat receptory buněk.

Polyfenoly se dělí do čtyř základních skupin: fenolové kyseliny, lignany, stilbeny a flavonoidy. Rostliny s polyfenolickou aktivitou hrají hlavní roli v čínské a ajurvédské medicíně po staletí. Působí protizánětlivě, podporují činnost jater a mají mnohé další zdravotní benefity.

6 benefitů konzumace polyfenolů:

Polyfenoly jsou dostupné v mnoha druzích zeleniny a ovoce

Zdraví kůže

Konzumace antioxidantů napomáhá ochraně kůže před ultrafialovým zářením. Patří mezi ně resveratrol, silymarin, genistein, semínka v hroznovém víně, polyfenoly ze zeleného čaje.

Zdraví mozku

O polyfenolech se soudí, že působí proti stárnutí nervového systému a proti rozvoji symptomů demence. Také bývá jejich konzumace spojována s nižším rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby, infarktu, roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby a Huntingtonovy choroby.

Hladina krevního cukru

Jedna ze skupin polyfenolů, flavonoidy podporují správnou hladinu krevního cukru. Obvykle se tyto flavonoidy nalézají v potravinách jako je čaj či kakao a podporují vylučování inzulinu, regulují metabolismus glukózy, zlepšují citlivost na inzulín a zvyšují vstřebávání glukózy do buněk.

Krevní tlak

Studie naznačují, že flavonoidy jako jsou katechiny, antokyany a fenolové kyseliny jsou důležitou složkou stravy, která podporuje zachování správného krevního tlaku tím, že brání fyziologickým mechanismům, které spouštějí hypertenzi.

Kardiovaskulární soustava

Některé polyfenoly potlačují „zlý“ LDL cholesterol tím, že vyvolávají jeho oxidaci. Podporují také rozšiřování cév, a tím zlepšují krevní oběh.