Pelargoniový olej

Olej získávaný destilací rostlin z rodu Pelargonium

Nasládlý, po květinách vonící olej z pelargonie se často využívá při aromaterapii, kdy má pozitivně působit na psychické, fyzické i emoční zdraví. Ulevovat může od úzkostí, dodává energii, navozuje hormonální rovnováhu i lepší náladu. Posiluje organismus při stresu, podporuje krevní oběh a snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje také symptomy menopauzy.

Proti akné a zánětům pleti

Staří Egypťané využívali pelargoniový olej pro zdraví a dobrý vzhled pleti. V současnosti se v kosmetických produktech používá pro redukci akné a zánětu, protože má lehce antiseptický účinek. Při topické aplikaci nepůsobí dráždivě, a je proto vhodný i pro citlivou pleť.

Navíc stimuluje hojení a regeneraci pleti. Proto je vhodný pro pleť postiženou ekzémy, dermatitidou nebo pro pleť nadměrně mastnou. Jeho pravidelná aplikace zlepšuje i vzhled jizev. Protože podporuje cirkulaci krve, zajišťuje výživu pleti a stimuluje její řádnou regeneraci v případě poškození či jizev po akné.

Omlazení stárnoucí pleti

Vhodný je také pro stárnoucí pleť, kterou díky svému adstringentnímu působení zpevňuje a zlepšuje vzhled jemných linek a vrásek. Zpomaluje tak projevy stárnutí kůže a zlepšuje vzhled rozšířených pórů, reguluje též tvorbu kožního mazu.

Pelargoniový olej se získává parní destilací lodyh a listů rostliny pelargonie. Mezi hlavní aktivní látky oleje z ní patří alfa-pinen, citronellol, geraiol, geranyl acetát, geranyl butyrát, limonen, linalool, menton a myrcen. Jedná se především o esenciální oleje a jsou to ony, kdo jsou zdrojem kladného vlivu pelargoniového oleje na pleť, vlasy i celé tělo. Tyto aktivní látky působí navíc antioxidačně, čímž ještě více zpomalují stárnutí pleti i organismu dané oxidativním stresem způsobeným aktivitou škodlivých volných radikálů.