Oxid zinečnatý

Složka, která se často využívá v opalovacích krémech pro své vlastnosti chránit pleť před ultrafialovým zářením

Oxid zinečnatý je topicky aplikovaný ochranný prvek, který působí částečně také antisepticky. Vedle opalovacích krémů nachází uplatnění v náplastích, pastách, mastech a dentálních cementech.

Bílý prášek

Anorganická látka oxid zinečnatý má podobu bílého prášku, který je nerozpustný ve vodě. Široce se využívá jako aditivum v mnoha materiálech a produktech včetně gum, plastů, keramiky, skla, cementu, lubrikantů, barev, mastí, lepidel, tmelů, pigmentů, potravin, baterií, feritů a zpomalovačů hoření.

Vyskytuje se přirozeně jako minerál zinkit, většina oxidu zinečnatého se nicméně produkuje synteticky.

Do produktů se přidává pro svou schopnost chránit pleť před spálením slunečním zářením a dalším poškozením ultrafialovým zářením. Využívá se ale také proti mnoha dalším kosmetickým problémům, například v dětských pudrech a krémech proti oprouzeninám, vyrážkám, šamponech proti lupům a antiseptických mastech.