Moringa olejodárná

Extrakt z tohoto exotického stromu má mnoho zdravotních benefitů na lidský organismus

Moringa olejodárná (Moringa oleifera) je rostlina, kterou tradiční kultury pro její výjimečné zdravotní benefity využívají po tisíciletí. Je bohatá na antioxidanty a bioaktivní rostlinné látky.

Tento poměrně velký strom pochází ze severní Indie. Téměř veškeré součásti rostliny lze využít coby součást lidového léčitelství. Listy a plody se běžně konzumují v některých částech Indie a Afriky.

Nabitá vitamíny

Především listy jsou totiž velmi výživné a jsou skvělým zdrojem mnoha vitamínů (především vitamín B6, vitamín C, riboflavin) a minerálů (železo), stejně jako bílkovin.

Moringa olejodárná je také velmi bohatá na různé typy antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, nestabilním kyslíkovým molekulám poškozujícím tělesné tkáně. Velké množství volných radikálů má za následek oxidativní stres, stav, který se může podílet na rozvoji chronických onemocnění, jako je diabetes II. typu nebo srdečně-cévní choroby.

Vedle vitamínu C a beta-karotenu se jedná o antioxidanty quercetin (příbuzný resveratrolu, pravděpodobně napomáhá snižovat krevní tlak) a kyselina chlorogenová (reguluje hladinu krevního cukru). Díky antioxidačním vlastnostem lze extrakt z listů moringy olejodárné využívat jako konzervant potravin.

Proti vysokému cholesterolu

Co se týče vlivu na kardiovaskulární soustavu, podle některých výzkumů dokáže extrakt z moringy olejodárné snižovat i vysokou hladinu krevního cholesterolu, jež může být příčinou závažných srdečně-cévních onemocnění.

Právě díky obsahu kyseliny chlorogenové a dalším aktivním složkám, jako jsou isothiokyanáty může moringa olejodárná regulovat hladinu krevního cukru. Ta bývá riziková, protože může způsobovat řadu zdravotních problémů včetně onemocnění srdce. Navíc zvyšuje riziko a je hlavním znakem diabetu.

Aktivní látky v morinze olejodárné působí také proti zánětlivým procesům v organismu. Ty jsou sice běžnou reakcí organismu na infekce nebo poranění, pokud jsou však dlouhodobé, mohou být příčinou zdravotních chronických obtíží. Jsou to opět isothiokyanáty zodpovědné za tento účinek.